Jak długo zbieraliście na swój własny pierwszy samochód.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Boczek » środa 21 października 2009, 21:05

Mnie tez zeszło około pół roku pracy na stacji paliw i kupilem swojego pierwszego Poloneza i od tego czasu jak kupilem zakonczyl sie temat z odkladaniem pieniedzy bo wiadomo a to zarowka a to zaprawki i zawsze cos tam wymagało dolozenia kasy
Boczek

Postprzez AgnieszkaWLKP » czwartek 22 października 2009, 21:13

Mojego pierwszego kochanego mustanga GT 4,6 kupiłam w ten sam dzień, w którym zdałam egzamin :) Już czekał umówiony. Zbierałam na niego przez cały czas trwania kursu zapierniczając nawet po 12 godzin dziennie. Trochę dołożyli rodzice
Jeździłam nim 7 lat aż zapragnęłam nowego auta. Na drugi (dodge charger 2006 HEMI R/T Daytona) zbierałam pół roku plus niewielki kredyt. I tak szybko się tego auta nie pozbędę :lol:
AgnieszkaWLKP

Re: Jak długo zbieraliście na swój własny pierwszy samochód.

Postprzez cman » wtorek 19 stycznia 2010, 20:48

wezyr007 napisał(a):Jak długo zbieraliście na swój własny pierwszy samochód - ile to trwało , ile to kosztowało czy się opłacało ?

Zbierać jakoś specjalnie nie zbierałem, po prostu jak była okazja, to wyłożyłem kasę i kupiłem dwie beemki - w sumie ok. 8000 zł. Pewnie, że się opłacało, jedną z nich mam do dziś i ciągle jeździ.

wezyr007 napisał(a):Ile już macie swoje autko i ewentualnie ile KM pokonaliście swoim pierwszym samochodem.pokonaliście :)

To pierwsze jakieś 5 lat, a przejechałem nim, nie wiem, gdzieś z 80 tys. km.

wezyr007 napisał(a):Czy zamierzacie zmienić je na jakieś nowsze/lepsze/wygodniejsze ?

Zmienić jak zmienić, aktualnie mam dwa w osobistym użytkowaniu, ale tego na razie nie mam zamiaru się pozbyć, lubię go za to, że jest nie do zajeżdżenia :).

wezyr007 napisał(a):Jaki to był/jest model i rocznik waszego pierwszego autka :)

BMW 318i E30 1990 r.
cman

Postprzez komono » wtorek 19 stycznia 2010, 22:25

Ja na razie jeżdżę rodziców autem (ale i tak stoi bo mamy 2). Podoba mi sie TTka ale kasy brak :roll:. Mam trochę kasy i tak szukam... Jakieś audi A3... albo peugeot'a jakiegoś np. 206 oczywiście używane bo kasa...

A audi dlatego ,że te nowe moją piękny grill :lol:
(1/04/10) Egzamin zdany - WORD Tychy
(1/12/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek -
(1/18/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
(1/18/10) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Prawko w łapce ;)
komono

Postprzez vonBraun » wtorek 19 stycznia 2010, 22:56

200 godzin pracy zarobkowej a jak doliczyć zarabianie na prawko i czas na jazdy i dojazdy na egzaminy, potem ubezpieczenia i doposażanie autka - to będzie z opewnością około 300-350 godzin z dojazdami nawet więcej. Ale zwróci mi się jak obliczam w ciągu półtora roku - dziennie oszczędzam ponad godzinę na dojazdach, a wydaję tyle samo biorąc pod uwagę, że już nie jeżdżę taksówkami. A frajda taka, że gdybym wiedział to wcześniej zrobiłbym prawko 20 lat temu ;-)

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Re: Jak długo zbieraliście na swój własny pierwszy samochód.

Postprzez sterciu » środa 20 stycznia 2010, 11:38

wezyr007 napisał(a):Jak długo zbieraliście na swój własny pierwszy samochód

Pierwszy samochód przejelem od ojca po tym jak on sobie kupił nowy w połowie lat 90-tych. Więc auto czekało na mnie wsumie pól roku az zrobie prawko aby nim legalnie sie juz poruszac.

, ile to kosztowało czy się opłacało ?

Czy sie opłacało przejąc to auto... z perespektywy czasu nie bo to pochłaniało kazde moje fundusze , a wtedy chodzilem jeszcze do szkoły srednej więc ciezko bylo z jakimis dodatkowymi zarobkami :).

Ile już macie swoje autko i ewentualnie ile KM pokonaliście swoim pierwszym samochodem.pokonaliście :)

Aut juz troche miałem w między czasie , ale pierwszym zrobilem w niecałe 2,5 roku około 80kkm. Wtedy zamiast do szkoły na lekcje to sie jezdziło gdzie sie dało , auto na gaz , gaz tani to kilometry lecialy szybko :lol:

Czy zamierzacie zmienić je na jakieś nowsze/lepsze/wygodniejsze ?

W tej chwili narazie nie , jedną osobówkę mam z przebiegiem 35kkm od nowości więc szkoda sprzedawac , a druga ma juz 14 lat i słuzy w głownej mierze do poruszania sie po miescie ale (odpukac w niemalowane) to auto przez tyle lat co jej mam nie miało zadnej nawet najmniejszej awarii poza zajechanym sprzęgłem ale to wiedziałem w chwili zakupu ze tak jest juz.

Jaki to był/jest model i rocznik waszego pierwszego autka :)

Polski Fiat 125p MR , rocznik 1978 , kolor "brąz złocisty" , kupiony przez ojca w Pewexie za dolary ,niby wersja eksportowa może dlatego przezył ponad 300kkm służąc jako taksówka w latach 80-tych , a reszte przebiegu do 460kkm natłukl jako zwykly pojazd i ja przekroczyłem nim magiczne 500kkm przebiegu dobijajac do niecałych 550kkm. W między czasie kilka remontów silnika mial i blacharki :D.

Ale niestety od ponad 10 lat zalicza sie on juz do byłych pojazdów , a szkoda bo teraz chciałbym go miec ponownie....
sterciu

Postprzez chantal » środa 20 stycznia 2010, 16:49

Moje pierwsze auto,kupione 1,5 roku temu zanim jeszcze zdałam egzamin opel corsa B,silnik 1,2,cały czas nim jeżdze,wyremontowany chyba juz w całości :D bardzo dobrze mi się nim jeżdzi.Oczywiście w ogóle nie zbierałam na niego,był mi potrzebny i kupiłam tak po prostu.
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka