Kierowcy "emeryci" do lekarza?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy badać kierowców - emerytów?

tak
28
78%
nie
8
22%

Liczba głosów : 36

Kierowcy "emeryci" do lekarza?

Postprzez jimorrison » środa 13 stycznia 2010, 14:04

Witam co myślicie o takim projekcie senatora Mieczysława Augustyna, który to proponuje obowiązkowe badania kierowców pod kątem zdrowotnym (po przekroczeniu 60/65 lat) przy kierowaniu pojazdów mechanicznych?

Więcej na ten temat:
http://wyborcza.pl/1,75478,7425572,Kier ... ania_.html
http://www.polityka.pl/kraj/analizy/150 ... owcow.read
http://pomorze.naszemiasto.pl/artykul/2 ... ,id,t.html
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez mk61 » środa 13 stycznia 2010, 14:31

Jak najbardziej.
Jednak nie chciałbym, aby te badania były "co miesiąc". Powinny być okresy. Na przykład 55-65 lat - badania co 2 lata, 65+ -badania co rok.
Oczywiście to tylko przykład, ale coś takiego powinni ustalić. Aktualnie kierowcy zawodowi mają badania co 5 lat. Bez względu na to, czy kierowca ten ma 25, czy 65 lat. Więc dlaczego nie miałoby tak być z kierowcami jeżdżącymi prywatnie?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez sterciu » środa 13 stycznia 2010, 14:45

Wszyscy kierowcy powinni przechodzic badania regularnie bo chorować mozna w kazdym wieku. Zazywac leki które "ogłupiają" itp.

Póki nie zmieni sie mentalnośc ludzi , nie wyeliminują w znaczym stopniu łapówkarstwa to takie badania to bedzie jedna wielka ściema. Lekarz zainkasuje jakąs kwote , wypisze swistek i badanie juz jest.... Jak zwykle czysty zysk , kolejny pomysl jak doić z ludzi....
sterciu

Postprzez Amos » środa 13 stycznia 2010, 19:24

Badania nie ma sprawy, ale w tym projekcie jest też wpisany obowiązkowy egzamin dla tych, co ukończą 60 lat. To już moim zdaniem przegięcie. I dlatego mam nadzieję, że ten projekt nie przejdzie...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez mk61 » środa 13 stycznia 2010, 19:27

Ja byłbym za egzaminem. Minimum teoretycznym.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez WOJO » środa 13 stycznia 2010, 22:31

mk61 napisał(a):Ja byłbym za egzaminem. Minimum teoretycznym.

Dlaczego zatem tylko 60 latków ?
Proponuję posunąć się dalej i robić obowiązkowe egzaminy tak powiedzmy co 5 lat. Sam po sobie widzę, że teoretycznego dla "B" bym z marszu nie zdał po kilkunastu latach jeżdżenia... Tylko, kto będzie płacił za te ponowne egzaminy, bo ja już raz nabyłem uprawnienia i za nie zapłaciłem ? Co innego, jak będę musiał zdać egzamin tylko teoretyczny i za darmo. Wtedy z miłą chęcią poświęcę tydzień na testy i ustawy, a potem pół godziny na egzamin weryfikacyjny. :)
WOJO

Postprzez lith » środa 13 stycznia 2010, 23:16

Ja tam wolałbym ten czas inaczej spożytkować. Nie macie co robić? :P
lith

Postprzez BOReK » środa 13 stycznia 2010, 23:27

WOJO - nie masz obowiązku posiadania prawa jazdy, więc za okresowe egzaminy płaciłbyś Ty. Przepraszam, ale nawet 30 złotych co pięć lat to chyba nie problem? ;)

Tak samo z badaniami co te 5 lat (powiedzmy), ale dla osób starszych przy krótszym odstępie między badaniami powinny być one juz częściowo lub całkowicie refundowane. Medyczną część projektu uważam ogólnie za dobry pomysł, ale egzaminy powinny być ograniczone właśnie do teorii. Na praktyczne będzie protest jak nic, i słusznie.
BOReK

Powrót do Luźna gadka