Kurs na instruktora kat. B- pytania, porady?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs na instruktora kat. B- pytania, porady?

Postprzez trueno2 » sobota 02 maja 2009, 13:19

Witam serdecznie.

Na wstępie chciałbym z góry przeprosić, jeżeli kiedykolwiek taki temat został poruszany na forum, jednak gdy użyłem opcji szukaj, wpisując frazy: "kurs instruktor", "kurs na instruktora", to wyskoczyło mi okolo 81 stron, po wolnym piątku z weekendu majowego, naprawdę nie chciało mi się wertować wszystkiego ;).

Oczywiście podchodzę do tego tematu jak najbardziej poważnie, dlatego proszę Was drodzy, bardziej doświadczeni użytkownicy o odp. na moje pytanie, ewentualne porady.

Noszę się z zamiarem już od dłuższego czasu zrobieniu kursu na instruktora prawa jazdy kat. B. Słyszałem już sporo wersji nt. tego kiedy mogę rozpocząć kurs, itp. Żadne nie potwierdzone..., niestety.

Wiem czym ta praca pachnie tudzież śmierdzi, jak kto woli ;). Jestem praktycznie pewien na 90%, że to jest właśnie coś dla mnie. Od ponad roku pracuję w firmie jako kierowca i tak jak już wcześniej wspomniałem z miłą chęcią chciałbym zrobić kurs na instruktora.

Prawo jazdy posiadam od 24.04.2007, jakie kryteria muszę spełniać, żeby zapisać się na kurs instruktorski i po ewentualnym pozytywnym zakończeniu kursu rozpocząć pracę, przekazując kursantom moją wiedzę.

Z góry dziękuję za odp. i ukierunkowanie mnie w tym temacie.
trueno2

Postprzez BOReK » sobota 02 maja 2009, 13:23

Instruktorem mozesz zostać mając trzyletni staż za kółkiem i bodajże średnie wykształcenie. Potem orzeczenie lekarskie, kurs, egzamin, wpis do rejestru instruktorów i już. A żeby pracować jako instruktor, to cóż... musisz znaleźć ośrodek prowadzący akurat nabór. Ogłoszeń jest całkiem sporo. ;)

Co do zapisywania się na kurs, to nie ma tu chyba takich ulg stażowych, jak przy prawku B. Chodzi mi o te trzy miesiące przed wstąpieniem w "legalny" wiek.
BOReK

Postprzez trueno2 » sobota 02 maja 2009, 13:26

Trzyletni staż za kółkiem. Powiedzcie mi jak się oblicza ten staż, bo różnie można to rozumieć. Mam mieć pełne trzy lata prawo jazdy, czyli 24.04.2007 - 24.04.2010, czy mam mieć rozpoczęty 3 rok posiadania prawa jazdy, czyli 24.04.2007 - 24.04.2009 >.
trueno2

Postprzez Nadzienie » sobota 02 maja 2009, 13:29

Zgodnie z rozporządzeniem dotyczącym szkolenia i egzaminowania kierowców, aby zostać instruktorem nauki jazdy należy:

1. Odbyć szkolenie na kursie DLA KANDYDATÓW NA INSTRUKTORÓW NAUKI JAZDY

WYMAGANIA
* posiadanie średniego wykształcenia,
* nie karany wyrokiem sądu za przestępstwa lub wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym,
* posiadanie, przez okres co najmniej 3 lat, uprawnień do kierowania pojazdami rodzaju objętego szkoleniem,
* odpowiedni stan zdrowia,
* uzyskanie pozytywnego wyniku egzaminu kwalifikacyjnego ze znajomości przepisów i techniki kierowania pojazdem,

DOKUMENTY wymagane do przyjęcia na kurs
* dokument potwierdzający posiadanie średniego wykształcenia,
* zapytanie o karalność,(sądowe-wydane przez punkt informacyjny Krajowego Rejestru Karnego przy Sądzie Okręgowym , policyjne-wydane przez Komendy Wojewódzkie Policji właściwe wg miejsca zamieszkania),
* orzeczenie lekarskie oraz orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem,
* kserokopia posiadanego prawo jazdy

2. Zdać egzamin przed państwową komisją egzaminacyjną powołaną przez Wojewodę
3. Uzyskać wpis do ewidencji instruktorów oraz legitymację instruktora u Starosty właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o uprawnienie do szkolenia kandydatów na kierowców

Edit:
Trzyletni staż za kółkiem. Powiedzcie mi jak się oblicza ten staż, bo różnie można to rozumieć. Mam mieć pełne trzy lata prawo jazdy, czyli 24.04.2007 - 24.04.2010, czy mam mieć rozpoczęty 3 rok posiadania prawa jazdy, czyli 24.04.2007 - 24.04.2009 >.

Musisz mieć prawo jazdy przez okres co najmniej 3 lat, czyli z tego wynika, że kurs możesz rozpocząć 24.04.2010.
Nadzienie

Postprzez trueno2 » sobota 02 maja 2009, 13:33

Czyli podsumowując ten jakże krótki temat ;), muszę poczekać jeszcze rok czasu.
trueno2

testy konspekty materialy na instruktora jazdy kat B

Postprzez sebo1985 » niedziela 21 czerwca 2009, 15:35

witam wszystkich przyszłych instruktorow kat b
posiadam niezbedne materialy by zdac ten trudny egzamin
zainteresowanych prosze o kontakt
wielkamilosc19@wp.pl
gg 6077126
sebo1985

Powrót do Luźna gadka