przez fuanna_kaze » niedziela 14 grudnia 2008, 17:36
do slayer17, jak masz ciężki zimny rozruch, to wyczyść dolną część przepustnicy (na 100% jest brudna) i najlepiej ściągnij kanały dolotowe (pomiędzy gaźnikiem a przepusnicą) i też je wyczyść, będziesz potrzebował nowych uszczelek. Będziesz miał tam na nich taki czarny osad z kurzu, nagaru i brudu z naszej polskiej bęzyny.Ściągnij wszystkie przewody pneumatyczne i sprawdź czy nie są pozatykane. Mam oczywiście na myśli przewody pneumatyczne przy gaźniku, te które działają na podciśnienie pobierane z kanału dolotowego. Uściślam bo zaraz jakiś specjalista coś mi zarzuci.Sprawdź czy pompka paliwa podaje odpowiednie ciśnienie z baku, sprawdź czy filtry powietrza i paliwa nie są pozapychane. Sprawdź czy nie masz za dużej przerwy na świecach, to też czasem jest powodem trudnego rozruchu. Wreszcie sprawdź cewki i dysze w gaźniku, czy nie są poprzytykane, lub czy się nie rozkalibrowały. To powinno pomóc. Ogólnie, auta gaźnikowe nie powinny mieć problemu z zimnym rozruchem. A auta gaźnikowe nie mają wtryskiwaczy, więc nie wiem co cię tak rozweseliło.
rozpoczęcie kursu: 04.08.08
egzamin teoria/praktyka: 27.11.08
odebrane prawko: 12.12.08