Co to jest strefa?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Co to jest strefa?

Postprzez tristan » wtorek 09 września 2008, 23:18

Witam,

dzisiaj się sprzeczałem z egzaminatorem na temat strefy ograniczonego postoju czy też strefy ograniczonej prędkości.
Moja wersja:
Od momentu napotkania znaku początku strefy, do momentu napotkania jego odwołania, znak obowiązuje, niezależnie od ewentualnych skrzyżowań.

Wersja egzaminatora:
Znak dotyczy uliczek najbliższych obiektowi, przy jakim został ustawiony, np. uliczek wokoło stadionu. Na dalszych uliczkach już znak nie obowiązuje.

No i szukam i kurde, nie znajduję definicji strefy. Owszem, strefa zamieszkania jest określona jasno: Od znaku startu do znaku końca. Ale już odnośnie stref innych (ogranicznie parkowania, postoje płatne, ograniczenia prędkości) ustawodawca wypowiada się po prostu ,,strefa'' i nie wyjaśnia jak ona działa. Przynajmniej na tyle, na ile ja pogrzebałem, bo niestety nie ma grepalnej wersji Dz.U. z 2003 r. NR 220 POZ. 2181 i może gdzieś tam jeszcze jest to zdefiniowane (inna sprawa, że lokalizacja części przepisów tamże to bubel prawny).
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Juman » środa 10 września 2008, 17:56

Mi na teorii mówili że strefa (zamieszkania i inne) trwa na całym terenie od znaku rozpoczynającego strefę aż do znaku odwołującego.
Juman

Postprzez tristan » środa 10 września 2008, 18:59

No i ja też tak mówię, ale Bugiem a Prawdą nie umiem znaleźć żadnej rozsądnej definicji strefy.
tristan

Postprzez ag_100 » środa 10 września 2008, 19:03

Również w Bydgoszczy można z takim czymś się spotkać.
Wjeżdżam w strefę ograniczonej prędkości do 30, która kończy się 300 metrów dalej. Ale co najważniejsze uliczka prostopadła do tej gdzie ustawiony jest znak - tak samo jak na końcu właściwej ma ustawiony znak odwołujący tą strefę.
WORD Bydgoszcz 27.11.2008 14:00

Teoria :D
Praktyka :D

Zdane za pierwszym razem!

( 12/4/08 ) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
( 12/10/08 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
ag_100

Postprzez tristan » sobota 13 września 2008, 18:39

I kurcze, wciąż nie wiadomo kto miał rację, ja czy egzaminator :D
tristan

Postprzez dylek » sobota 13 września 2008, 19:59

§ 29. 1. Znak B-39 "strefa ograniczonego postoju" oznacza wjazd do strefy, w której obowiązuje zakaz postoju pojazdów na wszystkich drogach; dopuszczalny czas unieruchomienia pojazdu dłuższy niż jedna minuta jest wskazany napisem na znaku.
2. Znak B-39 nie dotyczy:
1) pojazdu komunikacji publicznej zatrzymującego się na wyznaczonym dla niego miejscu,
2) pojazdu zatrzymującego się w miejscu oznaczonym znakiem D-18, D-18a, D-18b lub D-44,
3) pojazdu unieruchomionego ze względu na warunki lub przepisy ruchu drogowego,
4) autobusu szkolnego.
3. Znak B-40 "koniec strefy ograniczonego postoju" oznacza wyjazd ze strefy ograniczonego postoju.

(...)

§ 31. 1. Znak B-43 "strefa ograniczonej prędkości" oznacza wjazd do strefy, w której obowiązuje zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę.
2. Znak B-43, określający dopuszczalną prędkość mniejszą lub równą 30 km/h, oznacza ponadto, że umieszczone w strefie urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi.
3. Znak B-44 "koniec strefy ograniczonej prędkości" oznacza wyjazd ze strefy ograniczonej prędkości.

Definicje znaków B-40 i B-44 chyba wyjaśniają gdzie kończą się strefy o które pytasz.... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tristan » sobota 13 września 2008, 20:41

No niby tak, też tak zawsze uważałem, ale twarde stanowisko egzaminatora, które nie zmieniło się nawet po moim wskazaniu znaków końca, wytrąciło mnie z pewności. Bo w końcu istnienie znaku końca ograniczenia prędkości nie eliminuje innych końców takiego ograniczenia, prawdaż? Więc może strefa kończy się znakiem LUB jakoś inaczej jeszcze?
tristan

Postprzez dylek » sobota 13 września 2008, 21:02

Ja tam zrozumiałem, że skoro jest znak rozpoczynający strefę i znak ją kończący i nie ma innych wskazań to opcja jest jedna... kazdy wylot ze strefy ma być oznaczony znakiem ją kończącym. Jeśli pan egzaminator uważa inaczej to najlepiej by było gdyby wskazał w przepisach odpowiedni zapis, na podstawie którego uważa, że strefa może się kończyć inaczej niż znakiem ją odwołującym....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ag_100 » sobota 13 września 2008, 21:14

Wjeżdżasz w strefę i załóżmy masz strefę ograniczonej prędkości do 30 (B-43). Na pierwszym skrzyżowaniu chcesz załóżmy skręcić w lewo, jeśli po skręcie nie widzisz znaku odwołującego tego ograniczenia (B-44), to dalej jest strefa. Mówię Ci to, ponieważ w Bydgoszczy, jak ująłem to w poprzednim poście, po skręcie w lewo jest taki znak (B-44).

Więc gdziekolwiek nie skręcisz i nie zobaczysz odwołania, to dalej masz strefę org. prędkości i innych ograniczeń, do do których masz wątpliwości.

W tym wypadku co mówisz, to egzaminator powinien pouczyć się trochę o przepisach i znakach drogowych.
WORD Bydgoszcz 27.11.2008 14:00

Teoria :D
Praktyka :D

Zdane za pierwszym razem!

( 12/4/08 ) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
( 12/10/08 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
ag_100

Powrót do Luźna gadka