ach te ronda.. pomóżcie mi

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

ach te ronda.. pomóżcie mi

Postprzez lalunia » poniedziałek 10 marca 2008, 21:16

Witam wszystkich,
ja niestety nie moge jeszcze podzielić się wrażeniami po egzaminie- jeszcze nie dotarłam do tego etapu.
Dzis miałam pierwszą jazdę po Nowym Sączu. Przeraziły mnie troszke ronda, te w okolicach Reala, na Gorzkowie.
Czy mógłby mi ktoś pomóc i wyjaśnić zasady jazdy po nich? Chodzi mi dokładnie o to jak , gdzie należy się ustawiać przy zawracaniu, a jak przy skręcaniu. Wiem że ma to też znaczenie , jeśli jest droga poprzeczna przy rondzie, lub gdy jej nie ma. Naprawdę proszę o pomoc. Tak instruktor mi to dziś tłumaczył,ale ja czuje że zapomniałam wszystko. Kolejna jazda blisko, chciałabym się troszeczkę przygotować. POMÓŻCIE!!! :(
Ostatnio zmieniony wtorek 11 marca 2008, 21:02 przez lalunia, łącznie zmieniany 2 razy
lalunia

Postprzez ulala » poniedziałek 10 marca 2008, 21:31

mi instr narysowal to i od tamtej pory moge jedzic z zamkietymi oczami po rondzie a wczesniej to była czarna magia, ale wytłumaczyć to za pomoc tylko słów to nie wiem czy da rade
Ktoś powiedział, że kochanie
się jest teraz nieomal tak trudne
technicznie jak pilotowanie helikoptera.
Tymczasem pilotowanie helikoptera jest
nieco łatwiejsze, bo drążki sterownicze
nie wiotczeją nagle w najmniej
spodziewanym momencie
ulala

Re: ach te ronda.. pomóżcie mi

Postprzez jimorrison » poniedziałek 10 marca 2008, 22:00

lalunia napisał(a):Witam wszystkich,
ja niestety nie moge jeszcze podzielić się wrażeniami po egzaminie- jeszcze nie dotarłam do tego etapu.
Dzis miałąm pierwszą jazdę po Nowym Saczu. Przeraziły mnie troszke ronda, te w okolicach Reala, na Gorzkowie.
Czy mógłby mi ktoś pomóc i wyjaśnić zasady jazdy po nich? Chodzi mi dokładnie o to jak , gdzie należy się ustawiać przy zawracaniu, a jak przy skręcaniu. Wiem że ma to też znaczenie , jesli jest droga poprzeczna przy rondzie, lub gdy jej nie ma. Naprawdę proszę o pomoc. Tak instruktor mi to dziś tłumaczył,ale ja czuje że zapomniałąm wszystko. Kolejna jazda blisko, chciałabym się troszeczkę przygotować. POMÓŻCIE!!! :(

Nie bój się zapytać instruktora o powtórkę! Na forum, przez internet na pewno nie wytłumaczymy Ci tego tak dobrze jak może zrobić to instruktor na żywo jadąc po rondzie!

Zawracasz - dojeżdzasz do ronda lewym pasem, pas zmieniasz na prawy za 3 zjazdem, opuszczaszz rondo z pasa prawego.
Skręcasz :
-prawo, wjazd na rondo z prawego pasa i z niego też opuszczasz rondo na pierwszym zjezdzie.
-lewo, wjazd na rondo z lewego pasa, zmieniasz pas na prawy po 2 zjezdie i opuszczasz rondo z pasa prawego.
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez adam_0103 » poniedziałek 10 marca 2008, 23:19

Nowy Sącz jest łatwym miastem, pojeździsz kilka godzin, kilka razy każde rondo objedziesz (btw. ile ich jest? 3? 4? pytam poważnie :P) przyzwyczaisz się, później będziesz już pewnie, spokojnie jeździć. :)
adam_0103

Postprzez ella » poniedziałek 10 marca 2008, 23:32

Dzis miałąm pierwszą jazdę po Nowym Saczu.

Trudno, żebyś po pierwszej jeździe miała opanowane ronda. Na tym etapie to i proste skrzyżowanie stanowi często problem.
jimorrison opisał Tobie ogólne zasady.
ella
Moderator

Postprzez pinokio » wtorek 11 marca 2008, 00:28

Nauka trwa całe życie a Ty po pierwszej lekcji chcesz..............
Spoko wszystko w czasie + art 22 pord, chyba że znaki (poziome również) stanowią inaczej. Ale pamiętaj o kierunkowskazach:
wyjeżdżając prawy !!
pinokio

wiem, musze więcej pojeździć

Postprzez lalunia » wtorek 11 marca 2008, 15:05

Dzięki za odpowiedzi. Tak macie racje, że po pierwszym razie nie będe idealnie jeździła. Ale te ronda,dały mi troszkę emocji(ronda które może wcale nie są trudne-jesli się troche po nich pojedżi).
Wiem, że to rondo koło Szpitala poszło mi ok. Więc co z tymi w okolicach Reala, na Gorzkowie? teraz już mam mętlik- tamte są jakieś większe? podwójne czy co? Nie jestem z Sacza, więc będąc tam pierwszy raz za kierownica nie potrafie całkiem sobie tego odtworzyć w pamięci.
Zastanawim się teraz czym różni cię ustawienie na rodzie przy zawracaniu lub skręcaniu- w sytuacji gdy z jednej i drugiej strony przy rondzie jest droga poprzecza, a gdy jej nie ma???

Tylko tak właściwie w testach i podręczniku kierowcy nie pamiętam, żeby były właśnie pytania dot. takiej jeździe po rondach- po takich rondach. Tak mi się wydaje, że tam są normlane ronda o jednym pasie ruchu ewentulanie o dwóch.
A czy może wiecie gdzie można o takich rondach poczytać, może jest gdzieś to fajnie opisane?
Dlatego będąc na takim rondzie nie wiedziałam co mam robić. Zresztą patrzeć na testy, a jechać to całkiem co innego!
W sobote kolejna wycieczka do Sącza- więc przekonam się jak pójdzie mi tym razem.
Pozdrawiam wszystkich tych już z prawkeim i tych jeszcze bez :) :roll:
lalunia

Re: wiem, musze więcej pojeździć

Postprzez adam_0103 » wtorek 11 marca 2008, 15:54

lalunia napisał(a):Wiem, że to rondo koło Szpitala poszło mi ok. Więc co z tymi w okolicach Reala, na Gorzkowie? teraz już mam mętlik- tamte są jakieś większe? podwójne czy co? Nie jestem z Sacza, więc będąc tam pierwszy raz za kierownica nie potrafie całkiem sobie tego odtworzyć w pamięci.

Postaram się choć trochę przybliżyć, one są takie same ;) : (zrzuty z zumi.pl )
Obrazek Obrazek Obrazek

A tutaj obrazek pokazujący jak powinna wyglądać jazda po rondzie kliknij tutaj oraz artykulik tutaj (pochodzący z motofakty.pl )

Pozdrawiam :)
adam_0103

Postprzez lalunia » wtorek 11 marca 2008, 17:27

Adam dzięki za odpowiedź. :wink:
lalunia

Postprzez miss tq » niedziela 16 marca 2008, 14:56

dzięki mi też pomogło... ;)
"nie jest możliwe, aby nagle wszystkie światła na twojej drodze zaświeciły na zielono" - dosłownie i w przenośni ;)

kierowca początkujący...
miss tq

Postprzez lalunia » niedziela 23 marca 2008, 13:16

już po 6 godzinach jazdy po Nowym Sączu czuję się inaczej, troszkę pewniej niż za pierwszym razem.
Ale dużo jest miejsc, troszke podchwytliwie oznaczonych ulic, gdzie można dać plamę nie znając miasta. Ale mam nadzieję, że jeszcze do czasu egzaminu zapamiętam te miejsac, gdzie szczególnie musze uważać.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
lalunia

Postprzez lalunia » czwartek 01 maja 2008, 19:25

Teraz mogę się pochwalić. Egzamin teoretyczny zdany za I razem- zero błędów. Egzamin praktyczny ZDANY ZA I RAZEM!!!!!!!!! A tak się bałam tej jazdy... i nawet rondo pokonałam na egzaminie bez błędnie :) :)
lalunia

Powrót do Luźna gadka