ogrzewanie *wątpliwość?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

ogrzewanie *wątpliwość?

Postprzez rocko19 » piątek 28 marca 2008, 21:33

Mam pytanie dotyczące ogrzewania w samochodzie a mianowicie powie mi ktoś dlaczego w moim aucie ogrzewanie działa tylko jak mam załączony silnik? we wszystkich tak jest.?.sorki może pytanie banalne ale niewiem jak to własnie z tym jest.Przecież kierowcy Tirów w nocy jakos ogrzewac kabine muszę,raczej motoru odpalnego nie mają.Może mi ktoś to rozjasnic.Dzięki z góry.
rocko19

Postprzez jamnik » piątek 28 marca 2008, 21:35

A masz Tira, czy fiata pande? :P
Ja mysle ze w Tirach jest ogrzewanie postojowe po prostu.. poza tym do kazdego samochodu mozesz to zalozyc, poszukaj w google "webasto" :)
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez rocko19 » piątek 28 marca 2008, 21:40

no Pande a jak w innych osobówkach też wam działa ogrzewanie tylko przy odpalonym silniku?
rocko19

Postprzez dariex » piątek 28 marca 2008, 21:43

Rocko,też nam działa ogrzewanie tylko przy "odpalonym" silniku.
Przy nieodpalonym działa tylko dzięki webasto.
Nie myl działania radia samochodowego (które działać może nawet bez kluczyków w stacyjce) z działaniem ogrzewanka :)
dariex

Postprzez DEXiu » piątek 28 marca 2008, 21:44

A Ty myślisz, że skąd to ciepło się bierze? Z grzałki jakiejś? Piecyka zamontowanego pod maską? :) Silnik się musi zagrzać i dopiero wtedy jest skąd pobierać ciepełko :wink:
DEXiu

Postprzez cman » piątek 28 marca 2008, 21:50

Przede wszystkim, żeby ogrzewanie w ogóle działało, to oczywiście silnik musi być nagrzany. Jeżeli silnik pracuje, to płyn chłodzący jest cały czas pompowany i ciepło może być na bieżąco dostarczane. Jeżeli silnik nie pracuje, to grzanie będzie tylko przez chwilę, dopóki trochę płynu znajdującego się akurat w nagrzewnicy, będzie miało jakąś temperaturę. Niektóre samochody mają taką funkcję (w beemkach: REST), która pompuje płyn niezależnie od pracy silnika i dzięki temu można jeszcze długo pogrzać, pobierając na bieżąco temperaturę z rozgrzanego silnika.
cman

Postprzez rocko19 » piątek 28 marca 2008, 21:52

cman napisał(a):Przede wszystkim, żeby ogrzewanie w ogóle działało, to oczywiście silnik musi być nagrzany. Jeżeli silnik pracuje, to płyn chłodzący jest cały czas pompowany i ciepło może być na bieżąco dostarczane. Jeżeli silnik nie pracuje, to grzanie będzie tylko przez chwilę, dopóki trochę płynu znajdującego się akurat w nagrzewnicy, będzie miało jakąś temperaturę. Niektóre samochody mają taką funkcję (w beemkach: REST), która pompuje płyn niezależnie od pracy silnika i dzięki temu można jeszcze długo pogrzać, pobierając na bieżąco temperaturę z rozgrzanego silnika.

Ciekawy wywód:)
rocko19

Powrót do Luźna gadka