Droga jednokierunkowa, ronda, skrzyżowania

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Droga jednokierunkowa, ronda, skrzyżowania

Postprzez frezjadg » środa 19 marca 2008, 15:35

Czołem panie i panowei, mam kilka pytanek.
Po 1: jesli na drodze nie ma/nie zauwazyłam znaku że droga jest jednokierunkowa, to po czym moge to poznac? Tylko po tym że auta parkują po lewej stronie? A co jesli nikt tam nie bedzie parkował????
Po 2: Jestem na skrzyzowaniu, chcę skręcić w lewo, prawą mam wolna a mimo to dostałam opieprz od instruktora że nie ustapiłam pierwszeństwa. Czy jest jeszcze coś o czym powinnam pamietać na skrzyżowaniu?

Po 3: Jak do ciężkiej chol**** jechać na rondzie???? Głupieje tam ;o
frezjadg

Postprzez AgaG » środa 19 marca 2008, 16:08

Tu możesz poczytać jak rozpoznać drogę jednokierunkową

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... kierunkowa

Co do skrzyżowania to napewno komuś przeszkodziłaś na drodze skoro instruktor cię ochrzanił :wink:

Na temat ronda niewiele się wypowiem bo zbyt ogólnie napisałaś ale przedewszystkim trzeba patrzeć na znaki jeżeli są i nimi się kierować.
AgaG

Re: Droga jednokierunkowa, ronda, skrzyżowania

Postprzez Picek » środa 19 marca 2008, 21:25

frezjadg napisał(a):...Po 1: jesli na drodze nie ma/nie zauwazyłam znaku że droga jest jednokierunkowa, to po czym moge to poznac? ...

Jeżeli jest Ci to potrzebne do zajęcia odpowiedniej pozycji na jezdni do skrętu w lewo to ostatnią deską ratunku, ale nie w 100% jest skrzyżowanie na którym masz skręcić w lewo i szukaj okrągłego znaku widocznego od tyłu po Twojej lewej stronie tuż przed skrętem. Może to być znak B-2 (zakaz wjazdu od strony ustawienia znaku).
instruktor kat.B, Gdańsk - elkaschool
Picek

Postprzez maleństwo89 » środa 19 marca 2008, 21:52

Jeśli chodzi o sytuację opisaną przez Picka to jeszcze może linie na jezdni...
zdane za pierwszym razem:D

Obrazek
maleństwo89

Re: Droga jednokierunkowa, ronda, skrzyżowania

Postprzez waldek » czwartek 20 marca 2008, 09:37

Picek napisał(a):
frezjadg napisał(a):...Po 1: jesli na drodze nie ma/nie zauwazyłam znaku że droga jest jednokierunkowa, to po czym moge to poznac? ...

Jeżeli jest Ci to potrzebne do zajęcia odpowiedniej pozycji na jezdni do skrętu w lewo to ostatnią deską ratunku, ale nie w 100% jest skrzyżowanie na którym masz skręcić w lewo i szukaj okrągłego znaku widocznego od tyłu po Twojej lewej stronie tuż przed skrętem. Może to być znak B-2 (zakaz wjazdu od strony ustawienia znaku).

a jeśli ten znak , o którym mówisz , okaże się, że jest to np. "zakaz zatrzymywania"? jak mozesz rozpoznać od tyłu znaczenie okrągłego znaku..??!!
przeczytałem projekt zmian w systemie egzaminowania- szkoda , że tak późno o tym pomyślano; ale jedna uwaga: trudno najpierw wsiąść do samochodu a potem sprawdzać poziom płynów ( oleju, hamulcowego....)
waldek

Postprzez Picek » czwartek 20 marca 2008, 11:07

Dlatego napisałem że jest to ostatnia deska... ale nie daje 100% pewności. Okrągłych znaków to cała masa.

Zakaz wjazdu ustawia się z reguły tuż przy wlocie a inne zakazy troche są oddalone, oczywiście nic nie zastąpi obserwacji znaków podczas jazdy a w szczególności po wykonaniu skrętu na skrzyżowaniu bo wtedy zdarza się coś tam przeoczyć.

Świadomość czy jesteśmy na jedno- czy dwukierunkowej jest podstawową sprawą jeżeli chodzi o bezpieczeństwo jazdy a także zaliczenie egzaminu.
instruktor kat.B, Gdańsk - elkaschool
Picek

Postprzez tom634 » czwartek 20 marca 2008, 12:47

Picek napisał(a):Świadomość czy jesteśmy na jedno- czy dwukierunkowej jest podstawową sprawą jeżeli chodzi o bezpieczeństwo jazdy a także zaliczenie egzaminu.

Jedna taka moja koleżanka zdawała część praktyczną egzaminu państwowego odpowiednio przystosowanym pojazdem pod nadzorem egzaminatora. Egzaminator wydał jej polecenie jazdy w lewo z drogi jednokierunkowej. Koleżanka podjechała do prawej krawędzi jezdni z włączonym lewym kierunkowskazem. Wtedy zorientowała się, że los jej egzaminu wisi na włosku. Włączyła prawy kierunkowskaz i pojechała w prawo. I oczywiście uzyskała pozytywny wynik egzaminu! :D
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez Borys_q » niedziela 23 marca 2008, 13:37

Oczywiście zmiana decyzji egz jest mniejszym błędem niż jazda z prawej krawędzi w lewo na drodze jednokierunkowej, co nie zmienia faktu ze należy obserwować znaki. A co do znaku b2 widzianego od tyłu to jeżeli nie widzisz żadnego okrągłego to droga musi być 2 kierunkowa ( chyba ze ktos się nie bał i za*****)
Borys_q

Powrót do Luźna gadka