Niezłe byki na stronie worda

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Niezłe byki na stronie worda

Postprzez killmasr » czwartek 20 marca 2008, 01:01

Witam serdecznie,
Dziś miałem okazję przeglądać witrynę Toruńskiego WORD-a
www.word.torun.pl/
I trochę zasmuciła mnie jedna rzecz, a mianowicie błędy ortograficzne na stronie, która powinna być wizytówką firmy.

Niektórzy stwierdzą, że się czepiam, ale trzy błędy w jednym artykule i to w dodatku na stronie startowej, to niezły wynik na serwis instytucji, która tak wielką wagę przykłada do szczegółów (np. parkowania - które jak wnioskuję z ilości negatywnych wyników i przerwanych egzaminów podczas tego zadania jest jednym z kluczowych elementów bezpiecznego poruszania się pojazdem, decydującym niejednokrotnie o zdrowiu i życiu uczestników ruchu drogowego;-).

Jeśli ktoś ma problemy z dysleksją to dobrym sposobem, przed umieszczeniem każdego artykułu na stronie serwisu jest wklejenie tekstu do programu, który posiada możliwość sprawdzenia pisowni (np. word-a).

Ps.
Artykuł z bykami straszy już w necie od 11.03.2008, a cały ośrodek jest tak zajęty oblewaniem swoich klientów, że nikt nie potrafi ich dostrzec.
killmasr

Postprzez adalberthus » czwartek 20 marca 2008, 06:26

I nawet nie raczą odpowiedziec na zadane pytanie.Być Może,że zapytałem na podane gg o sposób cofania na łuku.Dostałem odpowiedź,że tylko patrząc do tyłu, zgodnie z technika kierowania.Na moje pytanie, gdzie ona, ta technika ma umocowanie w PORD, nie uzyskałem odpowiedzi.A OBLEWAJĄ ZA LUSTERKA!!!! Nawet napisałem im nazwiska egzaminatorów....ale cóż.WORD w Toruniu czeka następna rozbudowa.
W ogóle ta stronka to lipa.Żadnych wiadomości,forum(boja się chyba) a i moderatora żadnego tam nie ma. Tylko ktoś przypadkowo tam pisze na gg.
(może cieć?)
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez tom634 » czwartek 20 marca 2008, 11:01

Witam,
a może lepiej jest się umówić z dyrektorem lub złożyć odwołanie od egzaminu?
A co do strony- zgadzam się- jeszcze miesiąc temu była dobra, z rozbudowaną galerią i tymi rzeczami, a tu nagle klops.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez cyruslb » czwartek 20 marca 2008, 16:31

Wiesz co jak już się czepiasz błędów to ty ich w temacie nie rób.Nie pamiętam już dokładnie jak to było z tym rodzajem męskożywotnym ale WORDU nie WORDA.

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk ... 5ce_zmiany
cyruslb

Postprzez DEXiu » czwartek 20 marca 2008, 18:59

cyruslb nie chciałbym zaczynać offtopicu, ale IMHO jednak poprawniej jest "WORDa" (rozwinięcie skrótu: "napisałem do Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego") :wink:
DEXiu

Postprzez tom634 » czwartek 20 marca 2008, 19:22

DEXiu, przecież to poziom szkoły podstawowej.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez DEXiu » czwartek 20 marca 2008, 22:31

tom634 napisał(a):DEXiu, przecież to poziom szkoły podstawowej.

Ehh. Dam głowę (no... może jednak palec, albo paznokieć :wink: ), że gdzieś kiedyś widziałem/słyszałem zasadę, że skrótowce odmieniamy tak samo jak nazwę którą one oznaczają. A tu przeszukuję źródła i... kiszka :roll: Przyjmijmy więc, że obie formy są względnie poprawne (choć w świetle "nowego odkrycia" również skłaniałbym się ku "WORD-u" :wink: )
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 20 marca 2008, 23:45

Powiem tyle... mnie już b. dawno temu w szkole uczono - żeby nie było to uczył pedagog: w cudzysłowiE czy w cudzysłowiU? A jak mówisz w dup.E czy w dup.U?

P.S. (ponieważ zagłymbiok jestem) w Będzinie czy w Będziniu?
cwaniakzpekaesu

Postprzez scorpio44 » piątek 21 marca 2008, 01:50

Powinno być raczej "WORD-u", zgodnie z nieżywotnym sposobem odmiany, i na tym proponuję poprzestać. Dopowiem tylko, że kwestia doboru koncówki dopełniacza (czy -a, czy -u) jest jednym z najtrudniejszych i najbardziej nieprecyzyjnych zagadnień polskiej gramatyki.

cwaniakzpekaesu napisał(a):mnie już b. dawno temu w szkole uczono - żeby nie było to uczył pedagog: w cudzysłowiE czy w cudzysłowiU?

"W cudzysłowie". Ale co to ma do rzeczy? :D
cwaniakzpekaesu napisał(a):w Będzinie czy w Będziniu?

"W Będziniu" toby było wtedy, gdyby to był Będziń, a nie Będzin.

Niezły językowy offtop się zrobił.
scorpio44

Postprzez ewag » piątek 21 marca 2008, 15:17

Przykre :(
ewag

Powrót do Luźna gadka