skrzyżowanie z testu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

skrzyżowanie z testu

Postprzez Kony » wtorek 11 marca 2008, 21:20

Kto potrafi mi wytlumaczyc zaznaczona poprawna odpowiedz na takiej sytuacji drogowej: Obrazek

Dobrze byloby jakbyscie powolali sie na fragment prawa o ruchu drogowym. Dlaczego kolejnosc 2-1-3

P.S. Nie wiedzialem gdzie w którym dziale dać ten temat, przepraszam jeśli lepiej było dać go gdzie indziej.
Kony

Postprzez bezcenny » wtorek 11 marca 2008, 21:34

będąc w sytuacji pojazdu nr 1 ....

pojazd 1 ustępuje pierwszeństwa jadącemu z prawej strony, czyli reguła prawej strony - zawsze przepuszczasz jeżeli nie ma innych znaków (np pierwszeństwa przejazdu)

a pojazd z naprzeciwka ma zamiar skręcić w lewo więc ustępuje pierwszeństwa jadącym na wprost przez skrzyżowanie
Początek kursu - 15.10.2007r.
Pierwsza jazda - 3.01.2008r.
Teoria - 15.02.2008r. zaliczona :D
Praktyczny - 8.03.2008r. zaliczony :D

Obrazek
bezcenny

Postprzez ella » wtorek 11 marca 2008, 21:36

ella
Moderator

Postprzez Kony » wtorek 11 marca 2008, 22:00

Dobra juz wiem jak mam myslec zeby dobrze rozwiazac test, jednak teraz chcialbym sie dowiedziec kolejnosci przejazdu tych pojazdow. Czy to jest sytuacja "patowa" podobnie jak 4 pojazdy jadace na wprost na standardowym skrzyzowaniu?
Kony

Postprzez jamnik » wtorek 11 marca 2008, 22:57

Ja pytałem chyba o to samo (link dała ella).

Wyszło na to, ze masz sie wczuc w sytuacje samochodu nr 1 i rozpatrzec komu ustepuje pierwszenstwa/przed kim ma pierwszenstwo. A nie w jakiej kolejnosci przejadą (a odpowiedz "przejezdza ostatni" w takich pytaniach jest myląca - oznacza tyle co "nie ma przed nikim pierwszenstwa/ustepuje go wszystkim" -> czyli nie rozwazaj jak po kolei przejadą).

Bo inaczej ci wyjdzie, jak bedziesz patrzyl na sytuacje tylko 1 samochodu, a inaczej gdy bedziesz chciał wyznaczyc kolejnosc przejazdu samochodow (choc nie zawsze wychodzi inaczej ;) )
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez Kony » środa 12 marca 2008, 00:19

Wiem Ty dosc skomplikowales sprawe w swoim poscie. Ja juz napisalem ze wiem jak patrzec na to pod test, ale mam prawo jazdy i teraz zaczalem sie zastanawiac co w prawdziwych sytuacjach. Jaka kolejnosc? A jesli jej nie ma to jakie rozwiazanie? Uzyc swiatel aby komus ustapic pierwszenstwa?
Kony

Postprzez DEXiu » środa 12 marca 2008, 00:27

jamnik napisał(a):Bo inaczej ci wyjdzie, jak bedziesz patrzyl na sytuacje tylko 1 samochodu, a inaczej gdy bedziesz chciał wyznaczyc kolejnosc przejazdu samochodow

Jakim cudem? :shock: Cały czas mówimy o sytuacjach teoretycznych - a w nich właśnie ZAWSZE powinno wyjść to samo, niezależnie "z czyjej perspektywy patrzysz"
Kony ==> Tu akurat sytuacja jest dość jasna: czekasz aż 2 przejedzie, albo patrzysz czy daje Ci znak że ustępuje (czasami przy lewoskręcie, zwłaszcza w wąskich ulicach/ciasnych zakrętach lepiej jest przepuścić jadącego z lewej, żeby bezpieczniej pokonać zakręt), a następnie jedziesz przed 3 która czeka (a gdzie czeka - to już nie Twoja sprawa)
DEXiu

Postprzez jon » środa 12 marca 2008, 01:23

po kolei
wolna prawa strone ma nr 3, wiec dojezdza do srodka, po jego prawej stronie znajduje sie teraz pojazd 1 - wiec stoi
nastepnie wolna prawa strone ma nr 2 ktory wykonuje lewoskret, skreca w lewo i znika
w tym momencie prawa strona zwalnia sie numerowi 1 ktory przelatuje prosto
cala operacje konczy nr 3 ktory dopiero teraz ma wolna prawa strone i moze dokonczyc swoj lewoskret

pamietajcie ze wolna prawa strona jest wazna nie tylko w sytuacji z obrazka - przy lewoskretach trzeba "sprawdzic" drugi raz
jon

Postprzez jamnik » środa 12 marca 2008, 08:45

tylko jak bedzie niewielkie skrzyzowanko, to nic to nie da, bo sie nie zmieszcza (bedzie bardzo trudno). Wtedy musi przejechac ten co z prawej nie ma nic, dalej wiadomo.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez jon » środa 12 marca 2008, 15:19

nie ma to znaczenia czy to male skrzyzowanko czy duze

LICZY SIE TEORIA

rownie dobrze mozemy miec 3 ciagniki rolnicze z dwoma przyczepami - i wszystkie rozwiazania teoretyczne wezma w leb
jon

Postprzez Kony » środa 12 marca 2008, 20:29

Bardzo ladnie to wytlumaczyles jon - dziekuje. Poniewaz nie mozemy zakladac od razu ze pojazd 2 zniknie (pojedzie) bo on ma juz pojazd 3 z prawej i jak bedzie stluczka to wina pojazdu 2!

To tyle, TEMAT UWAŻAM ZA ZAKOŃCZONY
Kony

Powrót do Luźna gadka