Ogrzewanie postojowe

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Ogrzewanie postojowe

Postprzez Robik » niedziela 17 lutego 2008, 19:57

Czy ma ktoś z Was ogrzewanie postojowe(czy to elektryczne, czy spalinowe)?
Jeśli tak, to prosiłbym o napisanie, ile zapłaciliście za to, czy warto itp.
Czy myślicie, że podgrzewanie auta przed wyruszeniem w zimową drogę będzie w Polsce coraz popularniejsze i dzięki temu systemy te staną się tańsze?
Robik

Postprzez cman » niedziela 17 lutego 2008, 20:12

Aktualnie, w swoim obecnym aucie nie mam, ale gdybym miał tylko odrobinę więcej czasu, to już dawno miałbym zamontowane. Dla mnie rzecz raczej niezbędna.
cman

Postprzez Niki4 » niedziela 17 lutego 2008, 20:32

A jak wygląda postojowe ogrzewanie spalinowe?
Niki4

Postprzez marcij » niedziela 17 lutego 2008, 20:34

Moze jestem sceptykiem , ale patrzac po poprzednich latach , to dni zimy mozna policzyc na palcach u dwoch rak i mysle ze lepiej nie bedzie , wiec niestety coraz mniejszy sens montowania czegos takiego. Zrezygnowalem nawet z zakladania podgrzewania lusterek w samochdzie , bo przez rok nie mialem ani jednego dnia , keidy bym tego uzyl.

A co do kosztow , to popatrz po allegro , ale niestety koszty nie sa male , za jakis uzywany zestwa trzeba dac chyba conajmniej ok 500zl.
Obrazek
marcij

Postprzez cman » niedziela 17 lutego 2008, 20:44

Ale to nie jest tylko na zimę, a praktycznie na cały rok. Przypomnij sobie chociażby sierpniowe poranki. W ciągu dnia jest potem ciepło i chodzi się w krótkich rękawach, ale z rana, po nocy jest zwyczajnie chłodno.
A poza tym jak komuś zależy na żywotności silnika, to zawsze lepszy jest rozruch przy chociażby lekkim cieple, niż całkiem na zimno.
cman

Postprzez Niki4 » niedziela 17 lutego 2008, 21:18

Trzeba zauważyć, że Webasto także dogrzewa silnik, a nie tylko wnętrze.
Niki4

Postprzez Robik » środa 20 lutego 2008, 00:39

cman napisał(a):A poza tym jak komuś zależy na żywotności silnika, to zawsze lepszy jest rozruch przy chociażby lekkim cieple, niż całkiem na zimno.

Dokładnie. Wg "Auto światu" start zimnego silnika(nie wiem, jak bardzo zimnego) zużywa go w takim stopniu jak przejechanie 70 km po rozgrzaniu.
Robik

Postprzez Zibi01 CB Radio » czwartek 21 lutego 2008, 14:54

Kupiles auto na sto tysiecy lat??? Bez sensu! Fruwam na TIR-ach i tam jest to potrzebne,mam dwie osobowki i tam w zyciu tego nie zaloze-zbedny wydatek kasy i tyle-to nie Szwecja czy Finlandia,a auta tanieja i w dobrym stanie uzywane mozna kupic za nieduze pieniadze.Osobowe maja swoje ogrzewanie i wystarczy chwila zeby bylo cieplo-nie-na Polskie warunki napewno nie-chyba ze wroca zimy gdzie bywaly temperatury -30 stopni a zima trwala pol roku.
Zibi01
Zibi01 CB Radio

Postprzez cman » czwartek 21 lutego 2008, 15:42

Zibi01 CB Radio napisał(a):Osobowe maja swoje ogrzewanie i wystarczy chwila zeby bylo cieplo...

Wiesz, chwila to pojęcie względne. Dla mnie osobiście to średnia przyjemność w temperaturze -10 stopni, przez 15 minut szczękać zębami, a i tak po tym czasie ogrzewanie zaczyna dopiero jako tako działać, a gdzie tam do nagrzania całego wnętrza (łącznie z wszystkimi elementami wnętrza, a nie tylko przestrzeni powietrznej).
cman

Postprzez Robik » niedziela 02 marca 2008, 12:50

Myślę, że jeszcze jedną zaletę ogrzewania postojowego można by znaleźć: gdy samochód jest zamarźnięty, możemy uszkodzić uszczelki w drzwiach przy ich otwieraniu.
Robik

Powrót do Luźna gadka