Takie pytanko...brak uprawnień

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Takie pytanko...brak uprawnień

Postprzez czoklejt » sobota 16 lutego 2008, 15:20

Witam!
może to już gdzieś było lecz nie znalazłem
mianowicie... co się stanie w sytuacji kiedy ja (mając prawojazdy)
będe jechał z osobą która nie ma prawajazdy i ona oczywiscie będzie prowadzić... czy pociągnie to na mnie jakieś konsekwencje w wypadku kontroli drogowej ??
czoklejt

Postprzez DEXiu » sobota 16 lutego 2008, 15:23

Było już o tym co najmniej raz albo dwa na forum, ale rzeczywiście ciężko znaleźć. Tak, można Cię pociągnąć do odpowiedzialności za to, że dopuściłeś jako użytkownik do kierowania pojazdem przez osobę nieposiadającą uprawnień. Chyba że będziesz zgrywał głupa i udawał że nie wiedziałeś że kolega nie ma prawka :wink: Niemniej jednak uważam, że to głupota dopuszczać do takiej sytuacji (chyba, że poza drogami publicznymi - wtedy róbta co chceta :P
DEXiu

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 16 lutego 2008, 15:58

Czoklejt, podlegasz karze jedynie w przypadku udowodnienia Ci, ze jako:

1. właściciel
2. posiadacz
3. uzytkownik
4. prowadzący pojazd

udostepniłeś osobie nie mającej wymaganych uprawnień pojazd do prowadzenia na drodze publicznej - TAK!

Jezeli zaś nie byłeś którymkolwiek z w/w podmiotów - nie ma podstaw do stawiania Ci jakichkolwiek zarzutów.

Krótko - jeśli masz prawo jazdy i jedziesz ze mną jako pasażer, a nastepnie w wyniku kontroli drogowej policjant stwierdza, że ja nie posiadam uprawnień do kierowania pojazdami i Ty mi tego pojazdu nie udostępniłeś - nic Ci z tego powodu nie grozi.

Kodeks wykroczeń
Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
(...)
2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień;
(...)
podlega karze grzywny.
cwaniakzpekaesu

Powrót do Luźna gadka