Przystąpenie do egzaminu, a niepełnoletność?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Przystąpenie do egzaminu, a niepełnoletność?

Postprzez damin » piątek 04 stycznia 2008, 15:27

Moja sytuacja wygląda tak, że jestem juz w posiadaniu prawa jazdy kat A1. Moje 18-ste urodziny przypadają na sierpnień, mimo to jestem już na kursie kształcącym w zakresie kat A i B. Jak widać czasu do urodzin mam sporo. Tak więc pytam czy w wypadku, gdy skończę kursy wcześniej mogę pozdawać egzaminy w WORD`zie, a prawojazdy odebrać z dniem urodzin? Nie pytam czy jest to realna sytuacja, tylko czy jest to możliwe prawnie? Jak wiadomo do załatwienia czegokolwiek w okienku u "pań" w WORD trzeba mieć chwalebny dowód osobisty, który na szczęście posiadam. Pytanie może wydawać się głupie w mojej sytuacji bo jak wiadać już przystępowałem, ale czy sytuacja jest taka sama w przypadku kategori dla dorosłych:) ?
damin

Postprzez chupacabra » piątek 04 stycznia 2008, 16:22

Po pierwsze nie mialeś prawa zrobic kursu na B. Po drugie na egzamin możesz iść dopiero jak masz 18 lat.
Obrazek
chupacabra

Postprzez damin » piątek 04 stycznia 2008, 16:44

Nie miałem prawa ale jestem.. nie pytałem na temat tego to po co spamujesz. Dziękuję za drugą wypowiedź. Jednak znając nasze polskie realia różnie to bywa więc może ktoś się jeszcze wypowie:)
damin

Postprzez Ad_aM » piątek 04 stycznia 2008, 17:08

Znając nasze realia to twój instruktor powinien mieć zamkniętą auto-szkołę :wink: Nie nie da się nic zrobić, aby ominąć przepisy :roll:
Jak szukasz szybciej emocji to spróbuj wręczyć łapówkę czy nawrzucaj policjantowi - będziesz je miał.

P.S.

Czemu ludzie są na tyle głupi, że sami nie szanują prawa, a bluźnią jak to w PL źle :roll:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez BOReK » piątek 04 stycznia 2008, 18:34

Damin - napisałeś ledwie dwa posty i podejrzewam, że ludzie wyrobili już sobie opinię na twój temat. Do egzaminu (i do kursu) można przystąpić po ukończeniu 18 lat i tak stoi w przepisach, więc inaczej nikt nie odpowie na publicznym forum.

Jeżeli wiesz, że różnie w życiu bywa, to idź i kombinuj zamiast zadawać głupie pytania i oskarżać innych o spam, który nim nie jest. Powodzenia.
BOReK

Postprzez tom9 » piątek 04 stycznia 2008, 18:37

zapisac sie na kurs mozesz wczesniej, ale do egzaminu zeby przystapic trzeba miec 18 lat.
ale mala uwaga! egzamina na kat B mozna zaczac 3 miesiace przed 18. Wiec jak bedzie dwa miesiace do 18-stki podejdz do okienka zapisz sie na egzamin. niestety nie ma mozliwosci ominiecia tego przepisu. wszystko wprowadzane jest komputerowo itp.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez BOReK » piątek 04 stycznia 2008, 18:42

http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujace/dzial4.html#rozdzial2
Fakt, wg art. 101 można się zapisać na kurs wcześniej, ale 3 miesiące lub rok, zależnie od sytuacji.
BOReK

Postprzez damin » sobota 05 stycznia 2008, 01:18

Nie jest to krąg wzajemnej adoracji więc nie robi mi róźnicy jakie kto ma zdanie na mój temat. Jeżeli Tom9 ma rację w swojej wypowiedzi to chyba bezpodstawne moje pytanie nie było.
damin

Postprzez _Sylwan_ » sobota 05 stycznia 2008, 16:21

egzamina na kat B mozna zaczac 3 miesiace przed 18

chciałeś chyba powiedzieć że kurs... a nie egzamin :roll:
chyba bezpodstawne moje pytanie nie było.

Zrozum człowieku ,że na kurs można się zapisać dopiero 3 miesiące przed ukończeniem 18lat a żeby przystąpić do egzaminu trzeba mieć ukończone 18 lat chociażby dlatego że aby się zapisać na egzamin w WORDZIE trzeba mieć dokument tożsamości... np dowód osobisty.
Moje 18-ste urodziny przypadają na sierpnień, mimo to jestem już na kursie kształcącym w zakresie kat A i B
TO jest nielegalne.. bo do 18 lat masz jeszcze 8 miesięcy .... :roll:
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez mjk » sobota 05 stycznia 2008, 16:39

_Sylwan_ napisał(a):hociażby dlatego że aby się zapisać na egzamin w WORDZIE trzeba mieć dokument tożsamości... np dowód osobisty.
To akurat nie ma znaczenia. Dowód można mieć przed 18, a i paszport wystarczy.
mjk

Postprzez DEXiu » sobota 05 stycznia 2008, 17:14

mjk napisał(a):
_Sylwan_ napisał(a):hociażby dlatego że aby się zapisać na egzamin w WORDZIE trzeba mieć dokument tożsamości... np dowód osobisty.
To akurat nie ma znaczenia. Dowód można mieć przed 18, a i paszport wystarczy.

Fakt. _Sylwan_ źle się wyraził. Trzeba być pełnoletnim (mieć ukończone 18 lat), a do tego posiadać dowód tożsamości potwierdzający ten wiek. Dlatego też dowód osobisty wyrobiony przed 18 może być, ale przyda się on dopiero po "osiemnastce"
DEXiu

Postprzez tom9 » sobota 05 stycznia 2008, 19:11

_Sylwan_ - tak pomylilem sie. kurs mozna rozpoczac 3 miesiace przed. do egzaminu mozna podejsc gdy mamy skonczone 18 lat. zapisac mozna isc wczesniej. (np 2 m-ce przed 18-stka)
co wam to przeszkadza ze ukonczyl juz kurs ?
wali mnie to... jego sprawa.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez scorpio44 » sobota 05 stycznia 2008, 19:23

O tyle nas to obchodzi, że już na bakier z prawem, więc bezsensowne wydaje się doradzanie, jak dalszy rozwój wypadków powinien wyglądać w zgodzie z przepisami, skoro nic już owego faktu nie zmieni. ;) Zresztą kolega może jeszcze z tego powodu wpaść w tarapaty, z czego sobie pewnie nie zdaje sprawy.
scorpio44

Postprzez _Sylwan_ » sobota 05 stycznia 2008, 20:04

Zresztą kolega może jeszcze z tego powodu wpaść w tarapaty, z czego sobie pewnie nie zdaje sprawy.

ja na jego miejscu bym się nie afiszował tym tak bardzo... (że ma już kurs..) dla mnie to bez najmniejszego sensu, co prawda 18 jeszcze nie ma ale odpowiadać może już jako dorosły 8)
Obrazek
_Sylwan_

Powrót do Luźna gadka