Gdzie załatwia się formalności kupując samochód używany?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Gdzie załatwia się formalności kupując samochód używany?

Postprzez Robik » poniedziałek 01 października 2007, 14:13

Pewnie o te sprawy już nie raz pytano na forum, ale wybaczcie, że i ja zapytam.

Mam na oku pewien samochód na Allegro. Auto jest kilkaset km ode mnie. Jest zarejestrowane w Polsce. Czyli formalności, jakie muszę załatwić, to chyba tylko przerejestrowanie i zapłata podatku od umowy kupna-sprzedaży(badanie techniczne i ubezpieczenie są jeszcze ważne).
Moje pytanie to: czy te formalności mogę w całości załatwić w moim miejscu zamieszkania, czy coś trzeba będzie w miejscu zamieszkania sprzedającego? Po samochód pojechałbym najprawdopodobniej w sobotę, więc boję się, że odpowiednie urzędy byłyby już pozamykane i musiałbym drugi raz kilkaset kilometrów przyjeżdżać, żeby załatwić, co trzeba.
Robik

Postprzez aaagatkaaa » poniedziałek 01 października 2007, 15:05

Mąż kupił autko w Kielcach, a wszystko załatwiał w Częstochowie.
aaagatkaaa

Postprzez tom9 » poniedziałek 01 października 2007, 15:10

nie decyduj sie na zakup auta tylko ze zdjecia.
jedz go najpierw ogladnac itp.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez RaideR » poniedziałek 01 października 2007, 17:02

formalności są w twoim miejscu zamieszkania.
Nawet gdy pojedziesz w sobotę możesz nim się legalnie poruszać (w razie kontroli okazujesz umowę kupna-sprzedaży oraz dokumenty pojazdu), ale masz obowiązek w ciągu podajże 30 dni przerejestrować auto
RaideR

Postprzez fibi » poniedziałek 01 października 2007, 18:20

RaideR napisał(a):formalności są w twoim miejscu zamieszkania.
Nawet gdy pojedziesz w sobotę możesz nim się legalnie poruszać (w razie kontroli okazujesz umowę kupna-sprzedaży oraz dokumenty pojazdu), ale masz obowiązek w ciągu podajże 30 dni przerejestrować auto

30 dni na przerejestrowania auta (tylko i wyłącznie w Twoim miejscu zamieszkania ), i 15 dni na zapłątę podatku od czynności cywilno-prawnych (czyli podatek od kupna auta) - obie rzeczy załatwiasz u siebie w miescie - w swoim Urzędzie Miasta bądź Starostwie Powiatowym i w Urządzie Skarbowym, do którego należysz.

Pamiętaj, że jeśli chcesz wykupić ubezpieczenie u innego ubezpieczyciela niż dotychczasowe ubezpieczenie auta - masz na wypowiedzenie umowy i zawarcie nowej tylko 30 dni od kupna auta.
"...z wiarą w następny zakręt drogi,
co znów okaże się nie ten...
w tajne przymierze z panem Bogiem,
naszego trudu ... jakiś sens..."
fibi

Postprzez Robik » poniedziałek 01 października 2007, 19:38

nie decyduj sie na zakup auta tylko ze zdjecia.

No ja zamierzam pojechać, zobaczyć na własne oczy, przejechać się i dopiero wtedy podjąć ostateczną decyzję. Nie wcisnę KUP TERAZ widząc tylko zdjęcia i opis w Internecie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Robik

Postprzez Maciej. » poniedziałek 01 października 2007, 20:49

tom9 napisał(a):nie decyduj sie na zakup auta tylko ze zdjecia.

Wydaje mi się, że to oczywiste.

Jeśli auto zostało kupione na fakture (firma, komis)
jesteś zwolniony z podatku PCC-3 / A, z urzędem skarbowym nie masz wtedy nic do czynienia.

Natomiast jeśli kupiłeś auto od osoby prywatnej to do 14 dni od daty na umowie
musisz zapłacić 2% podatku od wartości auta według EUROTAXU w Urzędzie Skarbowym.

Do 30 dni możesz załatwić przerejstrowanie w wydziale komunikacji oraz ubezpieczenie jeśli do tego czasu nie skończy się jego ważność,
jeśli ważność ubezpieczenie kończy się np. 12 a auto kupiłeś 5
i nie powiadomisz o tym ubezpieczyciela przedłużą Ci umowę o następny rok.

Mam nadzieje, że napisałem jasno :)
Początek kursu: 11.09.06

Pierwszy egzamin: 12.12.06
- Teoria +
- Plac +
- Miasto -

Drugi egzamin: 8.01.06
- Plac +
- Miasto +
Maciej.

Postprzez tom9 » poniedziałek 01 października 2007, 21:30

Robik odnosze takie wrazenie (jesli mysle zle to mnie po praw)
zobaczyles auto, ładnie wyglada, kolor rocznik Ci sie podoba teraz po prostu jedziesz je zobaczyc, wejdziesz do srodka zobaczysz ze przytulnie i kupisz.
Chcialem ci powiedziec ze zakup auta nie jest wcale taki prosty. Zobacz sobie jeden, potem drugi... trzeci... samochod, a nastepnie zdecyduj kupic jakis.
Z samochodem warto jechac równiez na diagnostyke i wziac jakiego majstra (kumpla) co ma o samochodach troche wiecej pojecia niz jak sie ustawia lusterka i wrzuca biegi. Zycze udanego zakupu samochodu, ale pamietaj teraz pelno jest posrednikow, handlarzy samochodami gdzie patrza tylko i wylacznie na zarobek i znalezienia frajera ktory wezmie im auto, za ktore dali grosze w niemczech. Jesli myslisz kupic auto 2-3 letnie to naprawde zobacz dokladnie czy nie jest bite. Bo takie lubia najbardziej sprzedawac gdyz biora je za grosze naciagaja klepia i jest jak "nowe" a zarobic sie da.

tom9

Postprzez Robik » wtorek 02 października 2007, 15:38

Samochodu szukam na Allegro, otomoto i w gazetach od kilku tygodni. Interesuje mnie właściwie tylko Renault 19. Cena do 3500 zł. Znalazłem teraz Renówkę, której kolor mi co prawda nie odpowiada, ale wygląda na dobrze utrzymaną, ma małą pojemność(co zapewni niskie spalanie i ubezpieczenie), bogate wyposażenie i odpowiednią cenę. Sprzedawcą jest chyba osoba prywatna. Linku do ogłoszenia Wam nie podam, bo boję się, że mi ją sprzątniecie, zanim ja to zrobię ;)
Nie pojadę przed kupnem z samochodem do warsztatu na sprawdzenie auta, bo przy kupowani auta za ok. 3 tys. zł koszt sprawdzenia auta wyniesie za dużo w stosunku do wartości auta. Jak bym tak kilka samochodów posprawdzał, to w końcu cała kasa przeznaczona na samochód poszłaby na jego szukanie. Po prostu trochę ryzykuję.
Robik

Postprzez Robik » piątek 02 listopada 2007, 22:54

Dobra, samochód kupiony- Renault 19 z 1993 r. Jak na razie jestem z autka zadowolony.
Jeśli chodzi o formalnności, to zapłaciłem już PCC a zostało mi przerejestrowanie. Ubezpieczenie mam ważne do połowy stycznia, więc na 2 miesiące mam spokój. Ale nasuwają mi się wątpliwości: podobno jeśli nabywca pojazdu ma inne zniżki/zwyżki niż poprzedni właściciel, to ubezpiieczyciel może zażądać dopłaty różnicy w wysokości należnej składki. Pytanie pierwsze: czy to prawda? Pytanie drugie: skąd ubezpieczyciel wie, że zmienił się właściciel auta? Czy wydziały komunikacji przy okazji przerejestrowywania samochodu przekazują infromacje ubezpieczycielom?
Robik

Postprzez tom9 » piątek 02 listopada 2007, 23:02

z tego co wiem (moge sie mylic)
tak zgadza sie, trzeba sie zglosic do ubezpieczyciela aby doplacic roznice po miedzy twoja a jego znizka.
skad ? poprzedni wlaciciel informuje o tym ubepieczyciela ze nie jest to juz jego pojazd, z tego co mi sie wydaje dostaje jakies potwierdzenie z wydzialu komunikacji, ktore kseruje i wysyla do ubezpieczyciela.

ale lepiej jak bys zasiegnol jeszcze od kogos informacji, gdyz to co napisalem nie jestem w 100% pewny.

tom9

Postprzez Robik » poniedziałek 05 listopada 2007, 12:24

Odpowiedź na moje pytania znalazłem już tu:
http://www.prawojazdy.com.pl/index.php? ... d_news=681
Robik

Powrót do Luźna gadka