CZY POTRZEBNE ŚWIADECTWO KWALIFIKACJI LUB COS PODOBNEGO ????

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

CZY POTRZEBNE ŚWIADECTWO KWALIFIKACJI LUB COS PODOBNEGO ????

Postprzez ARTUROO » środa 19 września 2007, 19:40

Witam.Posiadam firmę i mam busa Transita 3.490 DMC , doppel kabina i paka.Dałem ogłoszenie do prasy ze mogę zabrac ludzi i towar .....ale......
Do kabiny wchodzi w sumie 7 osób.Czy świadcząc usługi transportowe gdy np.bedę przewoził towar na pace i w kabinie bede miał 6 ludzi musze miec jakieś uprawnienia.???
Czy starczy samo prawojazdy B.???
Dziękuje za podpowiedzi..

Może jezeli..... nie wezmę faktury za przewóz osób to w razie kontroli będzie O.K?

Reasumując sam nie wiem co powinieniem miec :( w kontekscie pasazerów..
Czy obligatoryjnie jadąc z 6 osobami potrzebuje jakiegoś kursu czy można to jakoś "obejść"....
ARTUROO

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 21 września 2007, 11:54

Żeby kombinować , a nie mówię, że się nie da :D ... trzeba mieć ustawę o transporcie drogowym w jednym palcu.

Życzę ... wytrwałości .... w poszukiwaniu satysfakcjonującego rozwiązania (a jest w czym pogrzebać):D
cwaniakzpekaesu

Postprzez ZIELU » piątek 21 września 2007, 18:27

Jeżeli towar który przewozisz i ludzie nie są z jednego zlecenia (towarem nie są bagaże przewożonych osób) to na każde powinieneś mieć dokument zleceniodawcy itp. Dodatkowo jeśli wykonujesz zarobkowy przewóz osób i towaru powinieneś mieć jeśli dobrze pamiętam licencję kompetencji zawodowych, licencję na przewóz krajowy / międzynarodowy i na przewóz osób. Tak mi się wydaje, ale niech się ktoś inny doświadczony wypowie :wink:
ZIELU

Postprzez jjaacc » sobota 22 września 2007, 23:30

Zarówno przepisy unijne jak i krajowe nie przewidują dodatkowych wymagań, zezwoleń (z wyjątkiem taksówek). Dla pojazdów zespołów pojazdów, konstrukcyjnie przeznaczonych do przewozu rzeczy o dmc poniżej 3,5 tony. Chyba że ktoś się przyczepi, że jest to zarobkowy przewóz osób i brak rejestracji taxi. Mogą być też jakieś ograniczenia przepisów krajów członkowskich. Jeżeli chodzi o tą sytuacje, lepiej było by nie wystawiać faktury za przewóz osób i upierać się, że jest to przewóz na potrzeby własny, znajomi czy coś takiego.
jjaacc

Postprzez Neo911 » czwartek 27 września 2007, 15:15

Zobacz art.39 ustawy z dnia 6 września 2001r. o transporcie drogowym
(DZ. U. Nr 125 , poz 1371 z pózn.zm)
Neo911

Postprzez bmr_1981 » piątek 28 września 2007, 08:45

ARTUROO napisał(a):Witam.Posiadam firmę i mam busa Transita 3.490 DMC , ......
Do kabiny wchodzi w sumie 7 osób.Czy świadcząc usługi transportowe gdy np.bedę przewoził towar na pace i w kabinie bede miał 6 ludzi musze miec jakieś uprawnienia.???
Czy starczy samo prawojazdy B.???

Ustawa o transporcie drogowym mówi, że:

1. W przypadku gdy powieziesz np swoich pracowników na budowę (6 osób) musisz mieć zaświadczenie na przewozy drogowe na potrzeby własne osób wydane przez Starostę właściwego dla siedziby Twojej firmy, a ty jako kierowca musisz mieć przy sobie oprócz prawa jazdy kat. B zrobione badanie lekarskie i badanie psychologiczne.

2. W przypadku gdy będziesz świadczył usługi transportowe (wystawiał fakturę za transport osób) musisz posiadać licencję na krajowy transport drogowy osób (dot. ona transportu pow. 5 osób), i jak wyżej zrobione badanie lekarskie i psychologiczne oraz ukończony kurs na przewóz osób
"Jeżeli zabałaganione biurko jest znakiem zabałaganionego umysłu, znakiem czego jest puste biurko?" - Albert Einstein
bmr_1981

Powrót do Luźna gadka