Moje pytania są następujące:
1. Chcąc w ogóle wyjechać z Winnickiej wiadomo muszę najpierw przepuścić pojazdy P jadące IX W.K. i oczywiście zasygnalizować kierunkowskazem zamiar skrętu w prawo, ale którym? Jeżeli zrobię to prawym - to wg przepisów będę mógł zając pas 1,2 lub 3. Ale czy w celu dostania się na pas 1 (jeżeli pozwolą mi na to samochody z IX W.K.) i chęci jazdy na rondzie w lewo nie powinienem sygnalizować tego tylko k. lewym. Tak sugerował w takiej sytuacji pewien instruktor. Nie jest to do końca dla mnie jasne, bo skręcam w prawo a włączam k. lewy? I tutaj mam wątpliwość czy nie powinienem najpierw użyć k. prawego a jak już będę na pasie 1 przełączyć na k. lewy?
2. Szczęśliwie jadę już sobie pasem 1 w kierunku Sandomierskiej, przejeżdżam z k. lewym obok sygnalizatora S1 (świeci się na zielono), wjeżdżam na pas 4 i w tym momencie na s.S2 zapala się sygnał pomarańczowy (lub żółty jak kto woli) a następnie czerwony. W tym momencie chcąc np. wjechać na pas 6 muszę zatrzymać się przed linią L i przepuścić pojazdy jadące ze Źródłowej w kierunku J. Nowaka-J. I w tym przypadku czy jeżeli hipotetycznie jest jeszcze miejsce na pasie 6 lub 5 i nie jadą samochody ze Źródłowej, to z zachowaniem szczególnej ostrożności mogę wjechać na te pasy pomimo tego, iż s.S2 świeci się na czerwono?
3. Podobnie jeżeli s.S2 świeci się na czerwono ale jadą ze Źródłowej samochody tylko pasem 5 i 6, to czy z zachowaniem szczególnej ostrożności mogę wjechać dalej na pas 4 z zamiarem dalszej jazdy al. IX W.K?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.