Kto zna interpretacje znaku?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto zna interpretacje znaku?

Postprzez alis » sobota 19 maja 2007, 13:48

Witam, mam pytanko co oznaczaja na jezdni strzałki ktore sa namalowane pomniedzy liniami odzielajacymi kierunki jazdy? Rzadko sie je spotyka ale istnieja na trasie np. z W-wy do Olsztyna. NIestety nie potrafie umiescic zdjecia na tym portalu ale mam nadzieje ze opis wystarczy. Dziekuje z gory za wyjasnienia. Pozdrawiam[/list][img][/img]
alis

Postprzez Qnia » sobota 19 maja 2007, 14:09

Te znaki to informacje o możliwych kierunkach ruchu z danego pasa jezdni, np. strzałka prosto i w lewo na jednym pasie ruchu oznacza, że z tego pasa można skręcić w lewo lub jechać prosto. Te znaki na jezdni są przypomnieniem wczeńniejszych znaków pionowych z niebieską tablicą i również strzałkami.
Zdane 04.04.2007
Odebrane 16.04.2007

Samochód kupiony 18.04.2007

UWAGA!!! KOBIETA ZA KIEROWNICĄ :P
Qnia

Postprzez alis » sobota 19 maja 2007, 14:40

Wielkie dzieki za info.Moja ciekawosc zostala zaspokojona :)
alis

Postprzez maciass » sobota 19 maja 2007, 15:32

masz na mysli typowe znaki poziome? one twoim zdaniem rzadko sie pojawiają ? :o :o
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez cman » sobota 19 maja 2007, 16:19

Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że chodzi o inne strzałki, które są umieszczane między jedną, a drugą kreską w linii przerywanej. Jest to tzw. linia ostrzegawcza naprowadzająca, która ostrzega o zbliżaniu się do linii podwójnej ciągłej lub jednostronnie przekraczalnej i zobowiązuje do powrotu na prawy pas ruchu.
cman

Postprzez ella » sobota 19 maja 2007, 16:24

Też właśnie o takich strzałkach myślałam jak Cman zwłaszcza, że właśnie takie widuję na tej trasie Warszawa-Olsztyn.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 20 maja 2007, 00:18

cman napisał(a):Jest to tzw. linia ostrzegawcza naprowadzająca

Wie ktoś może, czy w jakichkolwiek przepisach dotyczących znaków jest mowa o nich? Strzałki widywałem, a w żadnych przepisach nie natknąłem się na ich ślad. ;)
scorpio44

Postprzez alis » niedziela 20 maja 2007, 11:55

wlasnie nie znalazlam w przepisach tego typu znaku wiec rzucilam na forum problem. A jestem wieloletnim kierowca i chcialam poznac interpretacje, a nie mialam jakos okazji ostatnio spotkac sie z panami policjantami:) Nawe zrobilam fotki :)Ciekawe tylko czemu te znaki pojawiaja sie na tej trasie i to na okreslonym odcinku? Dziwne troche by bylo jesli chodziloby o zmiane z przerywanej na ciagla bo to ani na zakretach nie jest, ani na gorce, wiec trudno to wyjasnic. Ilosc tych strzalek jest rozna(tak mi sie wydaje) i jeszcze jedno mam podejrzenie ze moze tu byc jakis zwiazek z wysepkami(przesciami dla pieszych)bo w wielu miejscach by sie to zgadzalo i moze mialo by to sens- ze nalezy zakoncztc wyprzedzanie bo niedaleko jest wysepka. Ale to sa tylko domysly, a tak naprawde powinno to byc wiadome. Pozdrawiam wszystkich kierowcow.
alis

Postprzez scorpio44 » niedziela 20 maja 2007, 14:41

Alis, może to dotyczyć wszystkich wymienionych przez Ciebie (i wcześniej) sytuacji. ;) Zasadniczo chodzi o podkreślenie, że należy jak najszybciej znaleźć się z powrotem na prawej stronie (bo ciągła, bo wysepka itp. itd.).
Zastanowiło mnie jednak co innego:
alis napisał(a):jestem wieloletnim kierowcą

W takim razie dosyć zaskakująca była ta odpowiedź:
alis napisał(a):Wielkie dzieki za info.Moja ciekawosc zostala zaspokojona :)

skoro odpowiedź była zupełnie nie na temat (bo Qnia źle zrozumiała pytanie)... Można by z tego raczej wnioskować, że jesteś zupełnie zielona, jeżeli chodzi o znaki drogowe.
scorpio44

Postprzez alis » niedziela 20 maja 2007, 16:29

W odpowiedzi na tresc ostatniego przedmowcy: Nie jest sprecyzowane w przepisach co ten znak oznacza -ja nie znam tej interpretacji-wiec pytam innych. Skoro nikt nie zna paragrafu dot. problemu wiec wszystkie odp. sa tylko domyslami, a przepisy nie sa od tego zeby kazdy interpretowal je po swojemu. A co do mojego bycia kierowca-to radze nie oceniaj bo mozesz sie pomylic i kogos urazic, albo sam byc tak oceniony(ale to tak na marginesie). Pozdrawiam
alis

Postprzez wiesniak » niedziela 20 maja 2007, 18:13

Qnia podała prawie że definicję tych strzałek wyznaczających kierunek jazdy, znajdujących się przed prawie każdym skrzyżowaniem, więc nietrudno się chyba zorientować o co jej chodziło. Ty jednak przyjęłaś to jako wyjaśnienie swoich wątpliwości, z czego wynika, że się jednak nie zorientowałaś. A to także mi się wydaje cokolwiek dziwne w kontekście wieloletniego kierowcy. I nie chodzi tu o żadne obrażanie, tylko stwierdzenie pewnych subiektywnych odczuć.
wiesniak

Postprzez alis » niedziela 20 maja 2007, 19:01

http://www.sendspace.com/file/cbqzvf - tutaj możecie zobaczyć o jakie strzałki mi chodzi.
alis

Postprzez wiesniak » niedziela 20 maja 2007, 19:10

No to teraz chyba wszystko jasne, te strzałki sugerują właśnie szybki powrót na prawy pas. Jest to tylko takie ułatwienie, w przepisach pewnie nic o tym nie ma.
wiesniak

Postprzez cman » niedziela 20 maja 2007, 19:32

W rozporządzeniu o znakach i sygnałach drogowych nie ma nic o tych strzałkach. Natomiast jest w rozporządzeniu o szczegółowych warunkach technicznych dla znaków, jest to po prostu modyfikacja linii ostrzegawczej P-6, zamiast co drugiej kreski pojawia się strzałka.
cman

Postprzez jjaacc » poniedziałek 21 maja 2007, 00:15

2. 2. 1. 13. Linia ostrzegawcza - naprowadzająca
Rys. 2. 2. 1. 13. Znak P-6a
Wymiary w cm
Rys. 2. 2. 1. 14. Konstrukcja strzałki znaku P-6a
Znak P-6a „linia ostrzegawcza - naprowadzająca” (rys. 2. 2. 1. 13 i 2. 2. 1. 14) stosuje się do ostrzegania kierujących pojazdami o zbliżaniu się do odcinka, przed którym zastosowano linie P-3a lub P-4, i oznacza nakaz powrotu na prawy pas ruchu. Znak P-6a stosuje się na drogach dwukierunkowych o dopuszczalnej prędkości powyżej 70 km/h przed łukami poziomymi i pionowymi, które nie są z daleka widoczne przez kierujących, a także przed wysepkami rozdzielającymi pasy ruchu.
W linii ostrzegawczej naprowadzającej co trzecia kreska zastąpiona jest strzałką. Znak P-6a stosuje się samodzielnie lub jako kontynuację linii P-6, przy czym w zależności od warunków widoczności liczba strzałek powinna wynosić od 2 do 4. Przykład zastosowania linii ostrzegawczej naprawadzającej przedstawiono na rysunku 2. 2. 1. 15.
jjaacc

Powrót do Sytuacje na drodze