Zawracanie oraz taka nietypowa sytuacja.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie oraz taka nietypowa sytuacja.

Postprzez arek_89 » sobota 10 marca 2007, 16:41

Otóz mam pytanie co do zawracania, czy moge zawracać na skrzyżowaniu przy sygnalizacji zwykłej S1 z przyczepioną strzałką wskazującą skręt w lewo. Można w takiej sytuacji zawróć? a teraz druga sytuacja. Mam rondo ze znakami C12 i ustąp pierwszeństwa wieżdżam na rondo i nagle robi sie korek, już poza rondem, czy w takiej sytuacji moge zatrzymać sie tak aby samochody wjeżdżające na rondo mogły jechać, bo zatrzymując sie dalej przyblokowałabym je, chociaż i tak jestem na pierwszeństwie, i czy moge im udostępnić przejazd? nie zrobie zamieszania? bo jednak ja jestem na pierwszeństwie. więc co zrobić? ja bym zatrzymał sie tak żeby oni mogli jechać, ale czy słusznie?
arek_89

Re: Zawracanie oraz taka nietypowa sytuacja.

Postprzez Pinhead » sobota 10 marca 2007, 17:59

arek_89 napisał(a):Otóz mam pytanie co do zawracania, czy moge zawracać na skrzyżowaniu przy sygnalizacji zwykłej S1 z przyczepioną strzałką wskazującą skręt w lewo. Można w takiej sytuacji zawróć?

Mówisz o strzałce typu F10 badź F11 ? Obrazek
Można wtedy zawracać o ile nie ma wcześniej zakazu zawracania.

bo jednak ja jestem na pierwszeństwie. więc co zrobić? ja bym zatrzymał sie tak żeby oni mogli jechać, ale czy słusznie?

Jadąc normalnie (nie L, nie egzamin) powinno się przepuszczać w takiej sytuacji tych wjeźdzających na rondo. Nie wszystkich ale przynajmniej jednego, jak nikt ich nie przepuści to nigdy nie wjadą na rondo i ruch od strony wjazdu na rondo będzie całkowicie zatamowany. Ale czy egzaminator bądź istruktor uznają to za bład to już zależy od konkretnego człowieka na którego trafisz. Jeden uzna że kultura jazdy to sprawa ważna i trzeba sobie pomagać, inny wyjdzie z założenia że on ma pierwszeństwo więc reszta go nie obchodzi.
Pozdrawiam
Pinhead
Pinhead

Re: Zawracanie oraz taka nietypowa sytuacja.

Postprzez cman » sobota 10 marca 2007, 18:37

Korzystając z okazji, że pojawił się temat ronda i pytanie o blokowanie... Sam się zastanawiam nad tym, jak coś takiego potraktować w świetle przepisów. A konkretnie przepisu:

4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

Bo wprawdzie połączenie drogi dochodzącej do ronda i jezdni na rondzie to tylko fragment jednego dużego skrzyżowania jakim jest całe rondo. Ale teraz, czy ten na rondzie powinien się zatrzymać przed wjazdem? Z jednej strony, dla wjeżdżającego na rondo jest to już początek skrzyżowania, z drugiej strony, dla jadącego rondem jest to ciągle jedno skrzyżowanie, na które już wcześniej wjechał :hmm:
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 11 marca 2007, 01:01

Pinhead napisał(a):Mówisz o strzałce typu F10 badź F11 ?

Moim zdaniem, raczej wynikałoby, że koledze chodzi o strzałkę warunkową. Tyle że z drugiej strony pisał o sygnalizatorze S-1....
Tak czy siak, w FAQ jest piękne podsumowanie tematu zawracania (gdzie wolno, gdzie nie wolno) - moim zdaniem jest tak szczegółowe, że po jego dokładnym przeczytaniu trudno mieć wątpliwości do jakiejkolwiek sytuacji (chyba wszystkie możliwe są uwzględnione).
scorpio44

Postprzez arek_89 » wtorek 13 marca 2007, 21:32

Chodzi mi dokładnie o sygnalizacje zwykłą, która nie wskazuje kierunków jazdy, z warunkową strzałką skrętu w lewo... czy można w takim przypadku zawracać?
arek_89

Postprzez cman » wtorek 13 marca 2007, 21:43

No więc to jest S-2. Wolno zawracać, jeżeli nie było wcześniej zakazu zawracania i oczywiście przy zachowaniu wszystkich warunków w kwestii strzałki warunkowej.
cman

Powrót do Sytuacje na drodze