Mała wątpliwość dotycząca miejsca zatrzymania przed linią..

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Mała wątpliwość dotycząca miejsca zatrzymania przed linią..

Postprzez CactusMan » piątek 09 marca 2007, 15:49

Witam.. Mam pewną wątpliwość dotyczącą zatrzymywania się przed linią bezwzględnego zatrzymania..

Otóż : Jeśli linia jest "prosta" tzn wygląda to mniej więcej tak
________
||
||
||

To wątpliwości nie mam - jak chce skecać w lewo to zatrzymuje się przy osi jezdni i przed linią, jak prosto to po prostu przed linią, jak w prawo to dokręcam do prawej i przy prawej krawędzi przed linią się zatrzymuję.

Ale co zrobić jak linia wygląda tak:
''''''''''''_____
''''''''/
'''/
||
||
||

Na takim "rysunku" to słabo widać (nie przejmujcie się apostrofami : ''', musiałem je wstawić bo spacje jakoś nie przesuwały tych linii w bok) ale chodzi mi o sytuację kiedy jest takie wcięcie, taki "ukos" i dopiero bardziej po prawej stronie jezdni linia jest prosta.
I jak teraz powinienem się zachować?? Bo niby trzeba się ustawiać "do linii" ale.. do której? skoro spora część jest ukośna? W tym przypadku przy skręcaniu w lewo powinienem się ustawić do tej linii ukośnej czy normalnie tak jak do prostej?

Pytanie pewnie dość naiwne ale mi się jakoś tak pomieszało że nie jestem pewien.. A we wtorek egzamin T_T
CactusMan

Postprzez cman » piątek 09 marca 2007, 18:27

No jak zbliżasz się do miejsca, gdzie linia jest skośna to ustawiasz się do tego skosu.
cman

Postprzez CactusMan » piątek 09 marca 2007, 19:49

Więc mam się zachować mniej więcej tak jak na rysunku? Dobrze rozumiem?

Obrazek

1 - jazda prosto
2 - skręt w prawo
3 - skręt w lewo
CactusMan

Postprzez cman » piątek 09 marca 2007, 22:41

Mniej więcej tak, może nie pod aż takim kątem, ale ważne po prostu, żeby nie przekroczyć linii.
cman

Postprzez scorpio44 » sobota 10 marca 2007, 00:37

Parokrotnie ja opisywałem sytuacje, których wy nigdy na oczy nie widzieliście, to teraz przyszła kolej na moje stwierdzenie, że czegoś takiego, jak linia zatrzymania pod ukosem jak dotąd na oczy nie widziałem. ;) :D
scorpio44

Postprzez Ad_aM » sobota 10 marca 2007, 01:52

Ja widziałem, ale w troszkę większej skali i przy drodze jednokierunkowej :wink: Tam nikt nikomu drogi nie zastawiał wystającym kuprem
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » sobota 10 marca 2007, 02:53

scorpio44 napisał(a):Parokrotnie ja opisywałem sytuacje, których wy nigdy na oczy nie widzieliście, to teraz przyszła kolej na moje stwierdzenie, że czegoś takiego, jak linia zatrzymania pod ukosem jak dotąd na oczy nie widziałem. ;) :D

Jedź do Ełku, tam na co drugiej jednokierunkowej takie są :). Tak symetrycznie, prawo i w lewo.
wiesniak

Powrót do Sytuacje na drodze