Postój na ulicy i chodniku

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postój na ulicy i chodniku

Postprzez cman » niedziela 04 marca 2007, 19:18

Mam pytanie:
Obrazek
Wszystkie trzy pojazdy zatrzymały się na 10 minut. Jezdnia jest o zerowym natężeniu ruchu, chodnik ma 5 metrów szerokości. Które z nich zaparkowały prawidłowo, a które nie? Żeby nie było wątpliwości, pojazd A stoi czterema kołami na jezdni przy samym krawężniku, pojazd B dwoma kołami na jezdni, a dwoma na chodniku i pojazd C wszystkimi kołami na chodniku przy samej krawędzi jezdni.
Wszelkie podstawy prawne mile widziane.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 04 marca 2007, 20:40

No to ja na początek stwierdzę, że w świetle art. 46 i 47 (czyli kluczowych w tym temacie przepisów) oraz z braku znaków mówiących o sposobie parkowania wszystkie 3 są zaparkowane prawidłowo.
PS: Mój dobry węch podpowiada, Cman, że do czegoś ciekawego i dyskusyjnego zmierzasz. Ale na razie nie mam pojęcia, do czego. ;) :D
scorpio44

Postprzez bruno666 » niedziela 04 marca 2007, 21:21

Wszystkie prawidlowo, ale tez spodziewam sie, ze sie myle. :D
bruno666

Postprzez cman » poniedziałek 05 marca 2007, 19:54

Ja z natury zadaję przede wszystkim podchwytliwe pytania :wink:

Sam jeszcze kilka dni temu odpowiedziałbym tak samo, czyli że wszystkie stoją prawidłowo. Natomiast od pewnego egzaminatora/wykładowcy dowiedziałem się, że w takiej sytuacji prawidłowo jest zaparkowany tylko pojazd A :shock: - co skomentował jako bezsens, ale wynikający z przepisów. Zaraz po tym wczytałem się uważnie w przepisy:

Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.
2. Kierujący pojazdem, zatrzymując pojazd na jezdni, jest obowiązany ustawić go jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej.
3. W czasie postoju na drodze poza obszarem zabudowanym pojazd powinien znajdować się, jeżeli to tylko możliwe, poza jezdnią.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany stosować sposób zatrzymania lub postoju wskazany znakami drogowymi.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany w czasie postoju zabezpieczyć pojazd przed możliwością jego uruchomienia przez osobę niepowołaną oraz zachować inne środki ostrożności niezbędne do uniknięcia wypadku.

Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

- a w szczególności w art. 47 ust. 1 pkt. 1, z którego wynika, że zatrzymanie lub postój częściowo na ulicy i częściowo na chodniku nie jest dozwolony, jeżeli na danym odcinku jezdni obowiązuje zakaz zatrzymywania lub postoju - a w tym konkretnym przypadku obowiązuje zakaz postoju. W świetle tego myślę, że faktycznie pojazd B jest zaparkowany nieprawidłowo. Niemniej jednak nie mogę wywnioskować skąd wynika to, że pojazd C również jest zaparkowany nieprawidłowo. Z art. 47. ust. 2 to raczej nie wynika, bo ten ustęp odwołuje się tylko do ust. 1 pkt. 2 (który mówi o szerokości chodnika), a nie do ust. 1 pkt. 1.
cman

Postprzez kamiles » poniedziałek 05 marca 2007, 20:23

cman napisał(a):(...) jednak nie mogę wywnioskować skąd wynika to, że pojazd C również jest zaparkowany nieprawidłowo.

pomijając przepisy (czasem bezsensowne) to z logicznego punktu widzenia sensowniej byłoby ustawić się tak jak pojazd C (co ponoć nie jest poprawne, choć nikomu nie przeszkadza), niż stać do 15 minut na pasie ruchu (jak pojazd A) blokując ruch... no ale jestem ciekawa, jakie jest prawne wytłumaczenie tego
kamiles

Postprzez She18 » poniedziałek 05 marca 2007, 20:40

cman napisał(a): Natomiast od pewnego egzaminatora/wykładowcy dowiedziałem się, że w takiej sytuacji prawidłowo jest zaparkowany tylko pojazd A :shock:

Wow, że niby pojazd A jest zaparkowany prawidłowo :shock: przecież on blokuje ruch.
Szczerze mówiąc to ja osobiście zaparkowałabym tak jak pojazd C :wink:
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez Radwan » poniedziałek 05 marca 2007, 21:56

Witam. Moim zdaniem i nie tylko, wszystkie pojazdy parkują prawidłowo, znak zakaz postoju ponad 15 minut dotyczy tylko tych kierujących, którzy parkują ponad 15 minut. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 05 marca 2007, 23:47

Ja też skłaniałbym się do interpretacji Radwana. Przecież zapewne o to chodziło ustawodawcy, bo każde inne odczytanie tych przepisów stwarza zagrożenie dla BRD
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » wtorek 06 marca 2007, 02:29

Ja też tak myślę.

Dopiero z końcem 15 minuty zaczyna na tym odcinku obowiązywać zakaz postoju. Wcześniej nie obowiązuje.
wiesniak

Postprzez kopan » wtorek 06 marca 2007, 08:34

Oczywiście że wszyscy parkują prawidłowo.

Zakaz postoju obowiązuje tych którzy parkują ponad 15 minut.
Inaczej do pietnastu minut nie ma zakazu zatrzymywania.

Tam stoi tylko znak i nie można traktować że jak to znak zakaz zatrzymywania to:
Art. 47/1/1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
Znak to tylko informacja kiedy co.

Napis jast integralną częścią znaku i on w tym przypadku rozstrzyga kiedy zakaz obowiązuje,

Równie dobrze na znaku mogło być napisane obowiązuje w każdy pierwszy piątek miesiąca od godz 5 do godz 16
kopan

Postprzez cman » środa 07 marca 2007, 09:43

W sumie tak tylko z ciekawości drążę ten temat, bo w praktyce jest to raczej rzadka sytuacja.

Radwan napisał(a):...znak zakaz postoju ponad 15 minut dotyczy tylko tych kierujących, którzy parkują ponad 15 minut...

wiesniak napisał(a):Dopiero z końcem 15 minuty zaczyna na tym odcinku obowiązywać zakaz postoju. Wcześniej nie obowiązuje.

kopan napisał(a):Zakaz postoju obowiązuje tych którzy parkują ponad 15 minut.
Inaczej do pietnastu minut nie ma zakazu zatrzymywania.

(...)

Równie dobrze na znaku mogło być napisane obowiązuje w każdy pierwszy piątek miesiąca od godz 5 do godz 16

Podsumowując, ja bym to określił: na tym odcinku drogi obowiązuje znak zakaz postoju i dotyczy kierujących, którzy parkują dłużej niż 15 minut. Gdyby na znaku było napisane, że obowiązuje w pierwsze piątki miesiąca to sytuacja byłaby inna, bo ten zapis informowałby o czasie, w którym zakaz obowiązuje lub nie obowiązuje.

Wczytując się raz jeszcze w punkt:

Nasuwa się pytanie, czy na tym odcinku drogi obowiązuje zakaz zatrzymywania lub postoju? Odpowiedź jest chyba oczywista.

Jest to bardziej gra słów niż logiczne myślenie, no ale tak jest.
cman

Postprzez Radwan » środa 07 marca 2007, 20:47

Gra słów nie może zniekształcać znaczenia znaku. Dla tych kierujących, którzy parkują tylko do 15 minut , zakaz nie istnieje.
Radwan

Postprzez kamiles » środa 07 marca 2007, 21:10

cman napisał(a):(...) od pewnego egzaminatora/wykładowcy dowiedziałem się, że w takiej sytuacji prawidłowo jest zaparkowany tylko pojazd A :shock: - co skomentował jako bezsens, ale wynikający z przepisów.

szczerze mówiąc zaintrygował mnie sposób myślenia tego wykładowcy/egzaminatora - czy próbowałeś się od niego dowiedzieć, dlaczego jego zdaniem z przepisów wynika, że pojazd C jest zaparkowany nieprawidłowo?
kamiles

Postprzez cman » środa 07 marca 2007, 21:19

Jeszcze nie, ale przy najbliższej okazji (czyli w najbliższą sobotę) się dowiem.
cman

Postprzez ivytomek » czwartek 08 marca 2007, 22:38

ten wykładowca/egzaminator ma dość oryginalny sposób interpretacji przepisów. Na siłę wyszukuje przykłady abstakcyjnych sytuacji, gdzie możliwa jest bezsensowna interpretacja jakiegoś zapisu (i nie bierze wogóle pod uwagę, co mógł mieć na myśli autor zapisu w ustawie).
A ten człowiek ma nas nauczyć bycia fachowcem od przepisów. Fajnie, gdybym kursantowi zaczął przedstawiać takie sytuacje i ich głupie interpretacje...
ivytomek

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze