Nie znalazłem odpowiedzi na forum więc piszę.
Jest zakaz zatrzymywania na jezdni przy lewej krawędzi z wyjątkiem zatrzymania albo nawet postoju na obszarze zabudowanym na jezdni jednokierunkowej albo na dwukierunkowej o małym natężeniu ruchu .
(Art.49 , ust.1., punkt 7. Ustawy „Prawo o ruchu drogowym”)
Jak to rozumiecie ? Weźmy jezdnię 2 kierunkową powiedzmy z dwoma pasami ruchu w każdą stronę, na terenie zabudowanym, powiedzmy z dużym natężeniem ruchu (no i oczywiście nie ma linii przerywanej ani ciągłej na zewnętrznym brzegu zewnętrznych pasów ruchu, ani znaków zakazu zatrzymywania się )- jadę sobie i nie mogę zjechać na pasy dla jadących w przeciwnym kierunku i zatrzymać się przy lewej krawędzi jezdni – ale jeśli zawrócę to będzie to już dla mnie prawa strona jezdni( wcześniej była stroną lewą) i wtedy mogę już się zatrzymać, przy prawej krawędzi jezdni tak? Czy dobrze rozumiem?
A jeśli w tej samej sytuacji będę miał małe natężenie ruchu –to mogę zjechać na pasy dla jadących w przeciwnym kierunku i zatrzymać się przy lewej krawędzi jezdni tak? – ale wtedy będę jechał pod prąd przez chwilę zanim nie zatrzymam się przy lewej krawędzi jezdni.
Więc według mnie nigdy nie można zatrzymać się w tym przypadku przy lewej krawędzi jezdni ,bo nawet jak jest małe natężenie ruchu to trzeba by przez chwilę pod prąd jechać żeby się zatrzymać przy lewej krawędzi jezdni a to jest zabronione, a jak zawrócimy to już mówimy przecież o prawej krawędzi jezdni.
Co o tym myślicie?