Pytanie o mozliwość jazdy z pasa ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie o mozliwość jazdy z pasa ruchu

Postprzez wicka » piątek 27 października 2006, 02:31

Witam! Mam pytanie czy w poniższej sytuacji można korzystac z prawego pasa ruchu do jazdy na wprost?
Obrazek
Obrazek
wicka

Postprzez ella » piątek 27 października 2006, 08:53

Przy zmianie organizacji ruchu biała strzałaka pozostała dodano tylko żółtą w lewo. Gdyby nie można było jechać prosto prawdopodobnie strzałka na wprost zastałaby przekreślona też na żółto.
Chyba, że ci chodzi o ten pas zupełnie prawy. Wydaje mi się (patrząc na nawierzchnię-ale mogę się mylić), że jest on dla autobusów . Szkoda, że nie widać dokładniej czy to zatoczka czy cały pas.
ella
Moderator

Postprzez Sławek_18 » piątek 27 października 2006, 10:42

na 100% to zatoczka autobusowa (widać przystanek :-) )
I ella ma racje.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » piątek 27 października 2006, 11:11

a ja bym tam dodal jedna rzecz, po tym pasie nie powinnismy sie chyba poruszac w ogole, bo jest to pas "bus".
no chyba, ze jest jakis znak informacyjny, ktory to reguluje.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez scorpio44 » piątek 27 października 2006, 15:53

miros napisał(a):a ja bym tam dodal jedna rzecz, po tym pasie nie powinnismy sie chyba poruszac w ogole, bo jest to pas "bus".

No właśnie. To całkiem z prawej to zatoczka, a ten pas, o który nam chodzi (z żółtą strzałką) to pas dla autobusów.
scorpio44

Postprzez ella » piątek 27 października 2006, 16:45

Nawet jeżeli to byłby pas tylko dla autobusów to i tak ten pas służy do jazdy na wprost i w lewo (oczywiście dla autobusów) :)
ella
Moderator

Postprzez wicka » piątek 27 października 2006, 17:19

Witam!
Dziękuje Wszystkim za udział w dyskusji.
Dodaje jeszcze jedno zdjęcie tego samego miejsca, znak uzupełniający pionowy.
Precyzuje moje pytanie: Czy dorysowana żółta strzałka w lewo w tym przypadku wyklucza mozliwośc jazdy do przodu na tym pasie ruchu.
Obrazek
wicka

Postprzez Cycu » piątek 27 października 2006, 18:00

Powiem tak: na zdrowy rozsądek (nie przepisy :wink: ) wygląda to tak, jakby tylko autobusy itp. mogły skręcać z tego pasa w lewo :lol:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez ella » piątek 27 października 2006, 18:52

Czy dorysowana żółta strzałka w lewo w tym przypadku wyklucza mozliwośc jazdy do przodu na tym pasie ruchu

Nie wyklucza.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » piątek 27 października 2006, 20:08

Cycu napisał(a):Powiem tak: na zdrowy rozsądek (nie przepisy :wink: ) wygląda to tak, jakby tylko autobusy itp. mogły skręcać z tego pasa w lewo :lol:

A ponieważ jednocześnie wygląda to tak, że tylko autobusy mogą poruszać się tym pasem, to ta biała strzałka na wprost nie oznacza nic. ;) :D
PS: Mój post to tylko ciąg dalszy punktu widzenia przyjętego przez Cyca. ;) Uprasza się o lekkie przymrużenie oka. :D

ella napisał(a):
Czy dorysowana żółta strzałka w lewo w tym przypadku wyklucza mozliwośc jazdy do przodu na tym pasie ruchu

Nie wyklucza.

A teraz na poważnie - to sprawa jest bardzo dyskusyjna. Dlatego że żółte znaki poziome są ważniejsze od białych, wręcz znoszą te białe, a patrząc na to ściśle w ten sposób, to biała strzałka nic nie znaczy, jeżeli jest obok żółta (co z tego, że domalowana do białej).
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » piątek 27 października 2006, 20:37

Teraz sytuacja jest jasna (trochu małe oznakowanie BUS), z tego pasa "normalni" mogą jechać tylko prosto, nienormalni (czyt. bus i chyba taxi <nie dam palców uciąć>) prosto i skręcić w lewo.
Jeśliby strzałka prosto byłaby skreślono na żółto to wtedy jak ella pisze, nie wolno byłoby jechać prosto. OT. cała filozofia, prosta i logiczna.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » piątek 27 października 2006, 20:42

(co z tego, że domalowana do białej).

A to, że gdyby biała nie była ważna zostałaby przekreślona żółtymi krechami :lol:

Ale patrząc na ten znak można go jeszcze inaczej interpretować.
Kiedyś nie był to pas dla autobusów. I wcale nie musi być i teraz. Znak ten może oznaczać, że tylko autobusy mogą z tego pasa skręcać w lewo a reszta samochodów jedzie tylko prosto.
Może autobusy wyjeżdzając z zatoczki i chcące skręcić w lewo miały problemy z wjazem a krótkim odcinku na pas do skrętu w lewo. Ale to tylko moja interpretacja :lol: [/code]
ella
Moderator

Postprzez Cycu » piątek 27 października 2006, 21:11

ella napisał(a):A to, że gdyby biała nie była ważna zostałaby przekreślona żółtymi krechami :lol:

Białe oznakowanie poziome nie musi być przekreślone :P drogowcy robią tak czasami dla ułatwienia orientacji kierowcom, ale nie jest to konieczne. Nie widziałem jeszcze np. skreślonej białej krótkiej linii przerywanej, chociaż obok namalowana była żółta, inaczej przebiegająca :wink:

ella napisał(a):Ale patrząc na ten znak można go jeszcze inaczej interpretować.
Kiedyś nie był to pas dla autobusów. I wcale nie musi być i teraz. Znak ten może oznaczać, że tylko autobusy mogą z tego pasa skręcać w lewo a reszta samochodów jedzie tylko prosto.
Może autobusy wyjeżdzając z zatoczki i chcące skręcić w lewo miały problemy z wjazem a krótkim odcinku na pas do skrętu w lewo. Ale to tylko moja interpretacja :lol:

O to mi mniej więcej chodziło :wink: :D jest to najbardziej "życiowy" punkt widzenia :D
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez kopan » piątek 27 października 2006, 22:30

Zgodnie z przepisami jak mamy oznakowanie poziome żółte to się do niego stosujemy (nie do białego).
Z tego wynika, że prawie prawy pas jest wyłącznie dla autobusów skręcających w lewo.
Zgodnie z przepisami tej strzałki na wprost nie ma nie istnieje, więc nie można z tego pasa na wprost jechać.
Powiem więcej tym pasem mogą jechać tylko autobusy skręcające w lewo.
To oznakowanie to lipa, radosna twórczość, improwizacja drogowców.
kopan

Postprzez cman » piątek 27 października 2006, 22:53

Nie można by było jechać na wprost, gdyby biała strzałka była przekreślona żółtą kreską, a nie jest.
cman

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze