Sygnalizacja zmiany STRONY pasa ruchu motocyklem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Sygnalizacja zmiany STRONY pasa ruchu motocyklem

Postprzez lucaszz » czwartek 03 sierpnia 2006, 11:29

Witam, mam pytanko co do takiej sytuacji gdy np. chcem znienić STRONĘ pasa ruchu ponieważ chcem skręcić w lewo ale dopiero za 100 metrów. Czy samą zmianę strony pasa ruchu mam sygnalizować? Instruktor mówi, że tak a znowu w kodeksie pisze, że sygnalizujemy tylko gdy zmieniamy pas, lub kierunek jazdy.

Obrazek
lucaszz

Postprzez Silent » czwartek 03 sierpnia 2006, 12:36

W jeździe codziennej z pewnością powinieneś sygnalizować taki manewr - dajesz w ten sposób znać kierowcom którzy chcą Cie potencjalnie wyprzedzić że masz zamiar zjechać na lewą stronę pasa... Ale egzamin to jednak jest co innego niż jazda w życiu codziennym, i powinna się wypowiedzieć jakaś kompetentna osoba, jak egzaminatorzy na to patrzą... osobiście wydaje mi się że na egzaminie nie powinieneś używać kierunkowskazu, bo mimo wszystko w danym momencie nie zmieniasz pasa ani nie skręcasz na skrzyżowaniu etc. :) wciąż poruszasz się w zakresie tego samego pasa ruchu...
Obrazek
Silent

Postprzez wiesniak » czwartek 03 sierpnia 2006, 17:19

Ja bym zmienił stronę pasa ruchu dopiero przed skrętem, wtedy włączam migacz, zjeżdżam na lewo i skręcam.

Poza tym jak ktoś chce wyprzedzać motocykl to niech sobie zjedzie całkiem na drugi pas, bo to nie jest rower i na jednym się i tak nie zmieści. W sytuacji na rysunku nie ma akurat miejsca do wyprzedzania. A po swoim pasie to możesz sobie jeździć jak chcesz, byle nie slalomem :).
wiesniak

Powrót do Sytuacje na drodze