przez aimi » piątek 24 lutego 2006, 18:09
Hej..Dzięki za odp, ale .....
o znaku B1 jest tylko tyle co wiedzą wszyscy a więc zakaz ruchu, natomiast stop :§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed-->>!!! drogą z pierwszeństwem,!!!
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się !!! tą drogą !!! .... a więc droga z pierwszeństwem ...
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony........
Nie wiem,ale czy wyjazd z ZAKAZU RUCHU nie powinien być traktowany jako włączanie się do ruchu?
Wedle przepisów wcale nie powinno być tam pojazdu, a on jednak jest, tak więc, mimo tego, że go tam nie powinno być ma pierwszeństwo ?? (a czy to jest osoba niepełnosprawna ?? hehe... to w takim razie duużo tam jeździ osób niepełnosprawnych ;) nie oklejonymi samochodami )
My mamy STOP(pojazd 1), oni sa na zakazie ruchu(pojazd2)...my się zatrzymujemy (puszczamy tramwaj - tam są tory wzdłuż ulicy od pojazdu 2 do pojazdu 3, pominąłem je, bo chodzi raczej o sam fakt pierwszeństwa przed innym pojazdem) , za tramwajem jedzie koleś pojazd2, czy ON się nie powinien zatrzymać i NAS [pojazu 1] przepuścić ?
1: ma nas po prawej stronie
2: jest na zakazie ruchu
3: można go traktować (chyba) jako wyjeżdzjącego z posesji
Tak więc chyba sprawa nie jest do końca jasna ? (Tak dla jasności , rozmawiałem z instruktorami nauki jazdy mieszkającymi w tym mieście. Oni mają bardzo sprzeczne zdania na ten temat )
Pozdrawiam.