Z jaką prędkością pomykacie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Z jaką prędkością jeżdże gdy jest odrobina sniegu i lekki mrozik??

miasto 30 trasa 70
2
6%
miasto 40 trasa 80
12
33%
miasto 50 trasa 90 :)
10
28%
miasto powyrzej 50 trasa wiecej niz 100
10
28%
wogóle nie jeżdze zimą bo się boje:D
2
6%

Liczba głosów : 36

Z jaką prędkością pomykacie

Postprzez karool1988 » poniedziałek 06 lutego 2006, 18:59

Chciałem sie zapytać z jaką prędkością jeździcie w dzień taki jak dzisiaj 6 lutego bo mnie juz <&%#$@> strzela jak jade za jakims samochodem 30-35 na godzine ja pierdziele czy ci ludzie nie moga jechac chociaz 50-60km/h?? o trasie to juz nie wspomne 70 i malo kto szybciej jedzie kurde ludzie jezdzijcie troche szybciej bo mnie krew zalewa jak piluje fure na 3 i ciagle musze wyprzedzac ni9e przesadzajmy az tak slisko nie jest zeby pomykac z zawrotnymi predkosciami 30km/h po miescie, tyle to ja na rowerze jade jak jest sezon
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez Silent » poniedziałek 06 lutego 2006, 19:05

Wielu kierowców ma opony tzw. 'wielosezonowe' i po prostu boją się szybciej jechać. Po za tym lepiej wolniej, a bezpieczniej. Skoro wszyscy wokół poruszają się wolno, a Ty chcesz poruszać się szybko, to nasuwa mi się tylko jedno na myśl: źle oceniasz warunki pogodowe. Bo w końcu wśród kierowców są w większości dosyć doświadczeni kierowcy którzy bez powodu wolno jechać nie będą...
Ja osobiście staram się dostosowywać do ogólnej szybkości ruchu, chyba że prędkość ogólna ruchu wydaje mi się zbyt niebezpieczna to wtedy jadę wolniej niż inni, ale na mieście z reguły się mi to nie zdarza. W Olsztynie przy lekkich opadach śniegu, większość porusza się z prędkością 40-60 KM/h, jeszcze zależy na jakich odcinkach dokładnie to bywa. Ale nie można tak ugólniać, różne odcinki wymagają zachowania odmiennych prędkości by je bezpiecznie przejechać.
Obrazek
Silent

Postprzez brzewa » poniedziałek 06 lutego 2006, 19:14

Sądzę, że ludzie(większość) jeżdżą z prędkością jaką uważają za stosowną do warunków jakie panują na drodze,z prędkością jaka wydaje im się być bezpieczna. I na to już w żaden sposób nie wpłyniesz.
Obrazek
Prawko zdane za I razem: 26.09.2005r.
brzewa

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 06 lutego 2006, 20:05

Potwierdzam wypowiedzi przedmówców i chciałem delikatnie zasugerować, że ta ankieta jest bez sensu. :D I nie mówię tego broń Boże złośliwie, tylko chodzi o to, że nie można w ten sposób uogólniać. Że jak jest tyle a tyle śniegu i taki a taki mróz, to w mieście jadę tyle, a na trasie tyle. Jeździ się z prędkością, która w danym miejscu przy danych warunkach atmosferycznych o danej godzinie jest prędkością dostosowaną do warunków ruchu.
scorpio44

Postprzez tikas » poniedziałek 06 lutego 2006, 20:46

ej karol1988 nie podoba mi się to co napisałeś
niestety nie każdy jest takim wyśmienitym kierowcą jak ty, nie każdy ma tyle doświadczenia co ty,nie każdy jeździ autem od kilku lat jak ty (oczywiście wiem,że dopiero prawko odebrałeś żeby nie było,jeździłeś również bez prawka)
niestety jeździmy na tyle szybko na ile możemy i na ile się czujemy,że możemy jechać
a tym bardziej w zimie...ty nawet nie wiesz jak nawierzchnia może się diametralnie zmienić.......

popieram rówież poprzedników w zdaniu dotyczącym ankiety.jest ona zarówno niekonkretna jak i za bardzo ogólna
bo np masz teren niezabudowany i on może być gdzieś na jakichś bocznych drogach z bardzo zła nawierzchnią i oznakowaniem i może też być np taką drogą jak popularna 4 (chociażby Kraków-Tarnów)
Bochnia
tikas

Postprzez karool1988 » poniedziałek 06 lutego 2006, 21:52

No dobra moze i macie racje ale pisalem tego posta w przyplywie zlosci bo wracajac do domku jakas baba jechala przedemna z predkoscia 30km/h jak ja wyprzedzilem to trafila mi sie nastepny szatan szos tez jechal okolo 30 a warunki serio pozwalaly na jazde z predkoscia okolo 50-60 droga czarna i nie sliska a jak baba boi sie jezdzic jak widzi w poblizu snieg to ja proponuje wsiadac w PKS i juz PKSami jezdza duzo szybciej:D
24. 01. 2006 zdany egzamin za pierwszym razem:)
Ujeżdżał będę Nissana Primere 2.0TD :)
Odebrane 31.01.2006
karool1988

Postprzez laciak » poniedziałek 06 lutego 2006, 23:35

jest takie dobre powiedzenie , mysle że pasuje do tego tematu:
Gaz to każdy głupi umie wcisnąć...
laciak

Postprzez ymonm » poniedziałek 06 lutego 2006, 23:50

Zaznaczylem - miasto 40 trasa 80.
Ogolnie lubie dynamiczna jazde. Predkosc dostosowuje do warunkow atmosferycznych. Nieraz jest taka "zadyma", ze w terenie zabyduwanym max. trzeba jechac 30km/h! :) A nieraz mozna sie bujac wiecej...
#1 plac - miasto -
#2 Plac + miasto -
#3 3.01.'06. Plac + Miasto + ZDANE!
17 stycznia - prawko odebrane
---
Z każdym kilometrem nabywam doświadczenia...
ymonm

:)

Postprzez Polonez » wtorek 07 lutego 2006, 12:41

No fakt troche bez sensu . Niech mi ktoś jeszcze powie " Jeżdże szybko , ale bezpiecznie " to spadne z krzesła i udusze się z powodu śmiechu i głupoty tego , który tak mówi ... Cytat ten pojawił się ostatnio w - Karambolu - na TVN Turbo. A jak ja jeżdże. Oczywiście nie przepisowo jeśli chodzi o prędkość - każdy wie że tak się nie da , ale bez przesady. Dostosowuje prędkość do panujących warunków na drodze . Myśle że jeżdże jak każdy przeciętny kierowca po prostu z głową. ;) A jeśli chodzi o takich którzy jeżdżą za wolno. Przyznaje Karolowi racje. Ostatnio miałem taką sytuacje że ktoś ( niewiem bo ciemno było ) jechał sobie jakieś hhmm 40km/h - a warunki były dobre - z tym że była to noc i nieoświetlona droga. Ale nic nie mam do tego Kierowcy moze czul się niepewnie za kierownica - niewiem. Postanowiłem go wyprzedzić lecz jechał za bardzo po środku więc mrugłem światłami , kierowca troszke się usunął podziękowałem awaryjnymi i po imprezie ;)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Matylda » wtorek 07 lutego 2006, 13:13

Karoolu, jestem babą :) i jestem przeciwniczką zawalidróg wlokących się. Co wiecej prawko mam od niedawna i być może jestem "niepewnym" kierowcą, ale nie podobało mi się Twoje zdanie. W ostatnich dniach cały czas sypie śnieg, służby drogowe jak zwykle są zaskoczone ;P i naprawdę pomykać po mieście powyżej 40 km/h jest ciężko. Tak jak napisali przedmówcy ja też uważam, ze każdy ma mózg po to żeby przewidywał i dostosowywał prędkość i umiejętności do warunków. Kiedy można to mozna, ale jak droga jest do d***, to lepiej zdjąć nogę z gazu, bo 5 minut nikogo nie zbawi.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Re: :)

Postprzez scorpio44 » wtorek 07 lutego 2006, 14:28

Polonez napisał(a):Niech mi ktoś jeszcze powie " Jeżdże szybko , ale bezpiecznie " to spadne z krzesła i udusze się z powodu śmiechu i głupoty tego , który tak mówi ...

To zdanie akurat w temacie zimowej jazdy po zaśnieżonych drogach faktycznie jest śmieszne, ale ogólnie to temat na oddzielny topic, bo widzę, że dla Ciebie to zdanie w ogólnym pojęciu jest śmieszne, a dla mnie wcale nie.
Sam napisałeś dalej, że nie zawsze przestrzegasz dopuszczalnych prędkości. A pod pojęciem "jeżdżę szybko, ale bezpiecznie" chodzi właśnie o to! Czyli: zdarza mi się przekraczać dopuszczalną prędkość, ale nie zdarza mi się przekraczać prędkości w danych warunkach bezpiecznej. Przynajmniej ja to zdanie tak rozumiem.
scorpio44

Postprzez Rotfl » wtorek 07 lutego 2006, 15:18

Ta ankieta jest bez sensu. Wedlug mnie predkosc winna byc bezpieczna tj dostosowana do panujacych warunkow drogowych a nie z gory ustalona przez wyobraznie.
To co ze na prostym odcinku bedziemy mogli pojechac te 100 km/h ale zaraz wyskoczy ci zakret, jakies bardziej zacienione miejsce wpadniesz w poslizg i juz pojechane.
Rotfl

:)

Postprzez Polonez » wtorek 07 lutego 2006, 17:05

Scorpio oczywiście zgadzam się z Tobą - ale mam na myśli inny sens tego zdania. Oczywiście wszyscy jeżdża z głową - ale ja mam na myśli ludzi którzy jeżdżą brawurowo , znacznie przekraczają dozwoloną prędkość itp. wiesz o co mi chodzi - a potem taki jeden powie Ci własnie " jeżdże szybko ale bezpiecznie " ..... :roll:
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez ecik18 » niedziela 12 lutego 2006, 14:57

ja jeżdże z taką na ile warunki i samochód pozwala, no i oczywiście żeby nie być zawali drogą który za sobą ciągnie sznur aut
Daf i Scania nie do zajechania :D
ecik18

Postprzez Agawa » poniedziałek 13 lutego 2006, 09:23

Miasto powyżej 50 trasa powyżej 100 :lol:
Agawa

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze