Komentarze i aranżowane nimi wykwity polemiczne – mile widziane.
Jedziemy więc...

=====
001. Przejazd kolejowy i moja szybka reakcja na sygnał zakazu wjazdu za sygnalizator.[/b]
Zwróćcie uwagę, że ułamek sekundy po wciśnięciu hamulca wciskam sprzęgło.
=====
=====
002. Kilka uwag i not krytycznych o pewnym rondzie w Nowym Sączu (krótki komentarz znajduje się w opisie filmu na YT, który pozwolę sobie tutaj wkleić).
Skrzyżowanie do przeprojektowania. Korki w godzinach szczytu wynikają z faktu, iż rondo ma zbyt krótkie odcinki kanalizacji pasów ruchu na wysokości wyspy centralnej. Nie ma zatem mowy o odcinku przeplatania potoków ruchu, zaś uwagę zwraca tendencja do niewykorzystywania skrajnych pasów ruchu (wszyscy ustawiają się na środkowym pasie), przez co blokuje się skrzyżowanie. Ta przypadłość polega na tym, że za skręcającym w lewo momentalnie wjeżdżają (tak jak ja na filmiku) pojazdy z dużym zazwyczaj przyspieszeniem, co uniemożliwia wjechanie na skrzyżowania kierującym oczekującym na wjazd na obwiednię wyspy. Na filmie zachowałem się tak samo, ale tylko dlatego że planowałem zmienić pas za prawy, a później skorzystać z tzw. "ruchu na zamek", co też uczyniłem.
Jeśli chodzi o błędy kierowców zauważone na nagraniu i moje uwagi krytyczne:
1) kierujący szarą KIA-ą powinien albo od razu wjeżdżać na pas środkowy (ciasne zajęcia pasa) ALBO zająć lewy pas ruchu (jak to uczynił) a później go zmienić na środkowy z zachowaniem obowiązku sygnalizacji zamiaru i wykonania manewru zawczasu i wyraźnie. Ponadto krytykowany kierowca zbyt późno wyłączył lewy kierunkowskaz, czym mógł wprowadzić innych w błąd, że zawraca zamiast skręca w lewo.
2) granatowy Suzuki wprowadza w błąd mając włączony lewy kierunkowskaz (najpewniej skręcał w lewo i liczył, że wyprostowanie kierownicy załatwi sprawę, NIE ZAŁATWI).
=====