O to one, z góry dzięki za odpowiedź.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez ST3F4N » poniedziałek 11 lutego 2019, 17:05
przez gumik » poniedziałek 11 lutego 2019, 23:19
przez waw » wtorek 12 lutego 2019, 03:46
przez Cyryl » wtorek 12 lutego 2019, 06:52
przez ST3F4N » wtorek 12 lutego 2019, 12:53
Cyryl napisał(a):są to kamery bez czujników prędkości i służą w razie czego do odtworzenia sytuacji na skrzyżowaniu.
a swoją drogą jeżdżenia na skrzyżowaniach z większą prędkością niż po prostych drogach, to jakieś mało logiczne.
druga sprawa: w momencie gdy sytuacja wymyka się nam z pod kontroli, dodawanie gazu nie jest najlepszym chyba rozwiązaniem.
za skrzyżowaniem nie ma już podwyższenia prędkości, więc jazda 110km/h w obszarze zabudowanym jest proszeniem się o pozbycie się prawa jazdy na 3 miesiące.
przez Henq » wtorek 12 lutego 2019, 20:38
dokładnie to podwyższenie prędkości obowiązuje "do" skrzyżowania, więc na skrzyżowaniu w obszarze zabudowanym obowiązuje 50km/h od 5-23Cyryl napisał(a):za skrzyżowaniem nie ma już podwyższenia prędkości
przez waw » wtorek 12 lutego 2019, 22:36
Henq napisał(a):dokładnie to podwyższenie prędkości obowiązuje "do" skrzyżowania, więc na skrzyżowaniu w obszarze zabudowanym obowiązuje 50km/h od 5-23
przez Henq » wtorek 12 lutego 2019, 22:47
a to jest jakiś inny znak? def B-33 widzę obca dla ciebiewaw napisał(a):O, to ciekawy jestem do którego miejsca skrzyżowania obowiązuje B-33....
ależ robisz, łamiesz przepisy. Znak B-33 obowiązuje do skrzyżowania, na skrzyżowaniu obowiązuje w terenie zabudowanym 50km/h 5-23 jak wyżej pisałem. Jak byś to wiedział tematu by nie było, bo już wcześniej zwalniał byś i siłą rzeczy wymusiło by to na tobie zatrzymanie na żółtym, ty nie zwalniałeś a wręcz przeciwnie by przelecieć na żółtymST3F4N napisał(a):jadąc 80 km/h na 70 nie robię nic nadzwyczajnego,
przez gumik » wtorek 12 lutego 2019, 23:30
A dlaczego to niby miałbyś nie móc hamować przez pojazdy jadące za Tobą? Czy one też chcą przejechać na czerwonym świetle, że nie rozpoczynają hamowania widząc żółte światło? Jeśli utrzymując stała prędkość przejechałbys na czerwonym, to wyhamowanie z takiej prędkości nie byłoby raptowne.ST3F4N napisał(a):(...)
Druga sprawa to jadąc 80 km/h na 70 nie robię nic nadzwyczajnego, ale jeśli ukazuje mi się żółte światło i ze względu na jadące za mną pojazdy nie mogę raczej hamować raptownie... Czyli mam jechać nadal ze stałą prędkością i przejechać na czerwonym niż minąć skrzyżowanie z deka szybszą prędkością na żółtym, ew. wczesnym czerwonym?
przez szerszon » wtorek 12 lutego 2019, 23:34
przez waw » wtorek 12 lutego 2019, 23:41
Henq napisał(a):a to jest jakiś inny znak? def B-33 widzę obca dla ciebiewaw napisał(a):O, to ciekawy jestem do którego miejsca skrzyżowania obowiązuje B-33....
-------------ależ robisz, łamiesz przepisy. Znak B-33 obowiązuje do skrzyżowania, na skrzyżowaniu obowiązuje w terenie zabudowanym 50km/h 5-23 jak wyżej pisałem. Jak byś to wiedział tematu by nie było, bo już wcześniej zwalniał byś i siłą rzeczy wymusiło by to na tobie zatrzymanie na żółtym, ty nie zwalniałeś a wręcz przeciwnie by przelecieć na żółtymST3F4N napisał(a):jadąc 80 km/h na 70 nie robię nic nadzwyczajnego,
przez Henq » środa 13 lutego 2019, 07:44
jednak miałem rację, definicja B-33 obca dla ciebiewaw napisał(a):Sugerujesz że ograniczenie prędkości wyrżone znakiem B-33 obowiązuje tylko do skrzyżowania a na nim już nie?
to nie teza to definicja B-33waw napisał(a): Odważna teza
ależ można np B-43waw napisał(a):bo sugeruje, że nie można ograniczyć prędkości na samym skrzyżowaniu co jest bzdurą.
przez waw » środa 13 lutego 2019, 20:05
Henq napisał(a):jednak miałem rację, definicja B-33 obca dla ciebie![]()
przez szerszon » środa 13 lutego 2019, 20:13
Tu nie byłbym taki pewien. Przecież zbliżając się do skrzyżowania mamy zachować szczególną ostrożność.waw napisał(a): Na logikę wydawałoby się że "do najbliższego skrzyżowania" oznacza że na tym skrzyżowaniu jeszcze też.
przez Henq » środa 13 lutego 2019, 20:58
Dz. U. 170 §32.2 jest dla ciebie opisem? Opisem czego?waw napisał(a):Henq napisał(a):jednak miałem rację, definicja B-33 obca dla ciebie![]()
Bezmyślnie przywołujesz "definicję" znaku B-33, która nie jest definicją tylko opisem
"do skrzyżowania" wyraźnie napisane? Nie za skrzyżowanie, czy na skrzyżowaniu, tylko "do skrzyżowania"waw napisał(a): i nie wiem skąd wyciągasz wniosek że ograniczenie nie obejmuje już skrzyżowania.
chyba twoją trochę pokrętnąwaw napisał(a):Na logikę wydawałoby się że "do najbliższego skrzyżowania" oznacza że na tym skrzyżowaniu jeszcze też.