Michal2 napisał(a):Dobrze myślę?
Dobrze.
Michal2 napisał(a):Czy znak droga jednokierunkowa albo droga z pierwszeństwem przejazdu umieszczone przed skrzyżowaniem, po skrzyżowaniu dalej obowiązują i trwają do kolejnego jeżeli nie ma tam znaków np. A-1, D-2, B-20 a w pierwszym przypadku odcinek drogi o ruchu dwukierunkowym?
D-1 dalej obowiązuje, choć powinien być powtarzany. D-1 dotyczy więc drogi w sensie "trasy z pierwszeństwem" (uciąg układu podstawowego).
Z D-3 jest więcej zamieszania. Dotyczy on stricte drogi i to w dodatku pojmowanej jako odcinki pomiędzy skrzyżowaniami. Taka argumentacja wynika z warunków technicznych umieszczania znaku A-20:
Jeżeli na jezdni jednokierunkowej wprowadza się ruch dwukierunkowy na odcinku między skrzyżowaniami, to przed tym miejscem umieszcza się znaki A-20
A contrario, jeżeli zatem sytuacja dotyczy odcinka
obejmującego skrzyżowanie, to znaku A-20 się nie umieszcza zawsze na wylocie tego skrzyżowania (są od tej reguły wyjątki). Dodatkowo siłę tej argumentacji wzmacnia wykładnia przepisu:
Znaku D-3 nie umieszcza się przy jezdniach jednokierunkowych dróg dwujezdniowych za przejazdami przez pas dzielący jezdnie między skrzyżowaniami.
Czyli znów wnioskując "z kontry", D-3 umieszcza się za skrzyżowaniem jeżeli ten odcinek miałby być "kontynuacją drogi jednokierunkowej (przebiegającej przez skrzyżowanie). I ostatni argument, że D-3 najczęściej sprzężony jest ze znakiem B-2 (rzadziej C-9) a znaki zakazu dotyczą drogi, na której zostały umieszczone. Toteż podsumowując: D-3 traci swoją moc obowiązywania za skrzyżowaniem. Występują przypadki, że powinno się na wylocie skrzyżowania umieszczać A-20 (np. droga dotychczas jednokierunkowa ma swoją kontynuację na wprost za skrzyżowanie, gdzie rozpoczyna się odcinek dwukierunkowy). Najwięcej zamieszania rodzą sytuacje, gdzie droga przebiega przez skrzyżowanie "w łuku": czy interpretować to jako kontynuację na wprost czy zmianę kierunku jazdy. Temu zagadnieniu poświęcony był jeden z ostatnich odc. programu JB (notabene, wg mnie akurat brakuje tam znaku A-20, a wielu kandydatów z tego powodu nie zdawało egzaminu na PJ).
Michal2 napisał(a):A co z autostradą? Czyli drogą dwujezdniową, każda jezdnia jest jednokierunkowa defacto. Czyli wtedy możemy z lewej wyprzedzać na wzniesieniu?
Podobne pytanie zadawałem sobie kilka lat temu na tutejszym Forum:) Nie pamiętam konkluzji, ale teraz uzasadniłbym tak. Na autostradzie nie ma wierzchołków wzniesienia, co zapewne wynika z wytycznych dla budowy dróg (jeżeli nie polskich, to europejskich wytycznych, dyrektyw, norm, etc.) żeby łuki pionowe przechodziły "łagodnie" — co w praktyce eliminuje przedmiotowy wierzchołek wzniesienia. Nie spotkałem się też z niebezpiecznym zakrętem na autostradzie (sformalizowanym znakami A-1 (A-4)).