Co to za znak?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Co to za znak?

Postprzez Peper » wtorek 13 grudnia 2005, 00:53

Wiecie moze co oznacza znak w ksztalcie znakow G-1x, ale w czarno-żolte pasy? Na drodze widzialem go przed malym mostkiem, ale nie moge go znalezc w zadnym rozporzadzeniu ministra dotyczacym znakow drogowych.

--
Pozdrowienia,
Peper
Peper

Postprzez scorpio44 » wtorek 13 grudnia 2005, 02:32

Przypuszczam, że chodzi o znak oznaczający "ograniczoną skrajnię budowli" (jakoś tak to chyba było nazywane, w każdym razie jakoś nie do końca logicznie :D), czyli pionową żółtą tablicę z czarnymi poprzecznymi paskami, ale faktycznie w rozporządzeniu go nie uświadczysz.
Jeżeli to ten znak, o którym myślę, to przed tym mostkiem oznaczał mniej więcej tyle, że jeżeli jedziesz przy samej krawędzi jezdni, to żebyś troszkę odbił w lewo, bo możesz prawą stroną o ten mostek zahaczyć. ;) :D
scorpio44

Postprzez janek » wtorek 13 grudnia 2005, 09:27

Przedstawiony znak służy do oznaczania części obiektów budowlanych, takich jak budynki, podpory wiaduktów, wystajace murki przepustów, poręcze mostowe, itp. znajdujących się w skrajni poziomej drogi (Dz.U. z 2003 r. Nr 220, poz. 2181 - Załącznik Nr 4, pkt. 4).
janek

Postprzez Peper » wtorek 13 grudnia 2005, 15:45

Wielkie dzieki!

Widze, ze jednak w rozporzadzeniu. Mi sie nie udalo tego znalezc bo tytul "SZCZEGÓŁOWE WARUNKI TECHNICZNE DLA URZĄDZEŃ BEZPIECZESTWA RUCHU DROGOWEGO I WARUNKI ICH UMIESZCZANIA NA DROGACH" troche mnie zmylil :D

Dla zainteresowanych:
http://www.mtib.gov.pl/rozporzadzenia/723.html

--
Pozdrowienia,
Peper
Peper

Powrót do Sytuacje na drodze