Pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo

Postprzez tiny » środa 15 lutego 2017, 00:12

Witam,
spotkała mnie dziś na drodze niemiła sytuacja z kierowcą MPK. Autobus wyjeżdżał z zatoki na drodze 3 pasmowej prawy pas miał pusty ja jechałem pasem środkowym z dopuszczalną prędkością 70 km/h pan kierowca wyjeżdżając z zatoki od razu wepchał się na mój pas powodując moje ostre hamowanie oraz ucieczkę na lewy pas gdzie samochód zwalniał do skrętu w lewo. Spowodowało to moją kolizję z ww samochodem pan kierowca MPK zaczął wymachiwać niecenzuralne gesty w moim kierunku i pojechał. I teraz moje pytanie drodzy forumowicze bo mnie się wydaje, że przy wyjeździe z zatoki autobus powinien zająć prawy pas i dopiero w razie możliwości zmienić pas na środkowy dopuszczający skręt w lewo gdzie kierował się autobus czy może jestem w błędzie? Jeżeli nie to gdzie się z tą sprawą udać żeby nie uszło mu to na sucho bo mnie to będzie kosztowało parę złotych przy następnym oc. Dodam jeszcze, że kierowca pojazdu w który uderzyłem nie widział sytuacji i żadnego innego pojazdu tam nie było. Pozdrawiam
Załączniki
sytuacja 1.jpg
sytuacja.jpg
rysunek poglądowy
tiny

Re: Pierwszeństwo

Postprzez sankila » środa 15 lutego 2017, 20:11

tiny napisał(a):przy wyjeździe z zatoki autobus powinien zająć prawy pas i dopiero w razie możliwości zmienić pas na środkowy dopuszczający skręt w lewo gdzie kierował się autobus czy może jestem w błędzie?
Nie jesteś w błędzie, bo wpychać się nie powinien, Problem tylko, czy możesz udowodnić, że się wepchał? Czy była policja i badała ślady? Jacyś świadkowie lub nagrania z kamer, które uzasadnią dlaczego wjechałeś w pojazd na lewym pasie?

Fakt jest jeden, że przy prędkości 70/h uderzyłeś w auto na pasie do lewoskrętu. Jego kierowca nie zauważył, aby autobus zajechał Ci drogę ani nie słyszał odgłosów hamowania. Kierowca autobusu też tego nie potwierdzi.
Można byłoby coś powiedzieć na podstawie śladów hamowania - gdyby zaczynały się na wysokości krańca wysepki, byłby to dowód, że autobus skręcił od razu na pas środkowy. Teraz można jedynie wnioskować na podstawie miejsca kolizji.

W tej chwili chyba wszystkie autobusy i tramwaje mają kamerki samochodowe, więc możesz podejść do MPK, żeby namierzyć kierowcę i nagranie z jego kamery. Bez tego - Twoje szanse są bardzo nikłe.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez gumik » środa 15 lutego 2017, 22:13

Jeszcze wklejam przepisy do kompletu:
Art. 18.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

2. Kierujący autobusem (trolejbusem), o którym mowa w ust. 1, może wjechać na sąsiedni pas ruchu lub na jezdnię dopiero po upewnieniu się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Henq » czwartek 16 lutego 2017, 20:43

gumik napisał(a):Jeszcze wklejam przepisy do kompletu:

W tym przypadku nie ma zastosowania ten przepis, bo kierowca autobusu wjechał już na jezdnię z zatoki (prawy pas) i zmieniał pas ruchu na środkowy, więc tu ma zastosowanie art o zmianie pasa ruchu.
---

tiny napisał(a):Spowodowało to moją kolizję z ww samochodem pan kierowca MPK zaczął wymachiwać niecenzuralne gesty w moim kierunku i pojechał.

Co powiedziała policja wezwana na miejsce zdarzenia?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez gumik » czwartek 16 lutego 2017, 22:13

Czytając ten wątek viewtopic.php?f=3&t=39568 wcale nie jest dla mnie takie oczywiste, że autobus był już "włączony" do ruchu. A czy nie mógł się włączyć od razu na lewy pas? Czy jak już przejechał przez prawy pas to był "włączony"?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez sankila » piątek 17 lutego 2017, 01:29

gumik napisał(a):Czytając ten wątek viewtopic.php?f=3&t=39568 wcale nie jest dla mnie takie oczywiste, że autobus był już "włączony" do ruchu. A czy nie mógł się włączyć od razu na lewy pas? Czy jak już przejechał przez prawy pas to był "włączony"?
Był włączony, bo włączał się wjeżdżając z zatoczki na prawy pas. A nie da sie wjechać na lewy pas, z ominięciem prawego.
Na moje oko, do kolizji doszło z powodu dużej różnicy szybkości między pojazdami. @tiny nie zorientował się na czas, że autobus nie przestał migać po wjeździe na prawy pas, a teraz ma problem, bo kto uwierzy, że został "zajechany" przez pojazd, jadący - pi razy drzwi - około 20 km/h?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez waw » sobota 18 lutego 2017, 03:02

sankila napisał(a): @tiny nie zorientował się na czas, że autobus nie przestał migać po wjeździe na prawy pas, a teraz ma problem, bo kto uwierzy, że został "zajechany" przez pojazd, jadący - pi razy drzwi - około 20 km/h?

To czy migał czy nie, nie ma znaczenia bo autobus nie miał pierwszeństwa. Gdyby miał swoją kamerkę lub dostałby nagranie z autobusu to mógłby się wybronić.
waw

Postprzez sankila » sobota 18 lutego 2017, 03:13

waw napisał(a):To czy migał czy nie, nie ma znaczenia bo autobus nie miał pierwszeństwa.
Pierwszeństwa nie miał, ale miał wolny pas, więc na niego wjeżdżał.
sankila

Postprzez waw » sobota 18 lutego 2017, 03:35

Jeśli był na nim autor wątku to raczej nie był wolny.
waw

Postprzez sankila » sobota 18 lutego 2017, 20:50

waw napisał(a):Jeśli był na nim autor wątku to raczej nie był wolny.
A był, był ... tylko w takiej odległości, że jadąc 70/h , dojechał do punktu kolizji później, niż autobus, ruszający z zatoczki.
sankila

Postprzez waw » sobota 18 lutego 2017, 21:36

sankila napisał(a):
waw napisał(a):Jeśli był na nim autor wątku to raczej nie był wolny.
A był, był ... tylko w takiej odległości, że jadąc 70/h , dojechał do punktu kolizji później, niż autobus, ruszający z zatoczki.

Dochodzimy więc do momentu gdzie rozważyć wypadałoby gdzie jest granica między tzw. zajechaniem drogi (czyli bardziej prawniczo nieustąpienie pierwszeństwa podczas zmiany pasa), a uderzeniem w tzw. d*pę poprzedzającego pojazdu.
waw

Postprzez sankila » niedziela 19 lutego 2017, 01:34

waw napisał(a):Dochodzimy więc do momentu gdzie rozważyć wypadałoby gdzie jest granica między tzw. zajechaniem drogi (czyli bardziej prawniczo nieustąpienie pierwszeństwa podczas zmiany pasa), a uderzeniem w tzw. d*pę poprzedzającego pojazdu.
W tym samym miejscu, gdzie jest granica pomiędzy dostosowaniem prędkości do warunków na drodze, zachowaniem szczególnej ostrożności podczas zbliżania się do skrzyżowania i kulturą jazdy. Zdjęcie nogi z gazu - nie boli; 5 pkt i 300 zł za wyprzedzanie na skrzyżowaniu - boli.
sankila

Postprzez Henq » niedziela 19 lutego 2017, 09:47

sankila napisał(a):... za wyprzedzanie na skrzyżowaniu - boli.

Nie ma mandatu za wyprzedzanie przed skrzyżowaniem, nie ma przepisu zabraniającego wyprzedzanie przed skrzyzowaniem, wolno wyprzedzać na skrzyżowaniu gdzie ruch jest kierowany.
Za to jest przepis:
Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać,
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze