Art. 11

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Art. 11

Postprzez jasper1 » piątek 03 lutego 2017, 11:20

Wyciągnięte z kosza.
Art. 11.
1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku – z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.

:hmm: Tak się zastanawiam jak ten pieszy ma ustępować.
Zakładam, że pieszy zastosował się do wszystkich innych wytycznych zanim znalazł się na jezdni, czyli: nie ma chodnika, nie ma pobocza albo nie można z niego korzystać. Do tego zajmuje miejsce jak najbliżej krawędzi jezdni.
A tu jeszcze ma ustępować miejsca.

Pytam się, jak to ten pieszy ma wykonać. Kiedyś wskakiwał do rowu :mrgreen: , ale i rowów już najczęściej nie ma.
Jakiś motorek i skrzydełka na okoliczność nadjeżdżających pojazdów?
Chyba coś się tu ustawodawcy nie do końca udało.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Re: Art. 11

Postprzez gumik » piątek 03 lutego 2017, 11:27

Zawsze jakiś kawałek trawy obok tej jezdni jednak jest. Czasami jest trochę błota. Czasami trochę śniegu. Iść cały czas byłoby trudno, ale jak jedzie samochód, to można na chwile zejść. Ja to zawsze w ten sposób robię. Nie widziałem jeszcze takich ulic, żeby nie dało się temu samochodowi zrobić miejsca.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez waw » wtorek 07 lutego 2017, 16:07

Ja nie rozumiem co jest złego w art. 11?
Niestety można stwierdzić, że jest bardzo rzadko egzekwowany, a szkoda bo pozwoliłoby to uniknąć wielu wypadków i nie byłoby konieczne wprowadzanie obowiązków odblaskowych.
waw

Postprzez jasper1 » środa 08 lutego 2017, 20:35

Nic złego nie ma, wręcz przeciwnie, bardzo pożyteczny. Jedynie to, że jeśli ktoś idzie w pełni zgodnie z treścią artykułu, to już najczęściej nie ma jak miejsca ustąpić
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez waw » środa 08 lutego 2017, 22:53

Ja myślę że takich dróg że kompletnie nie ma gdzie się usunąć nie ma za wiele, jak ta: https://www.google.pl/maps/@50.8028122, ... 312!8i6656
Ostatnio mnie dziwiło że sporo remontów dróg w ostatnim czasie robiono bez wykonania pobocza utwardzonego. Wtedy ruch piezych i samochodów jest bardziej 'bezkolizyjny'.
waw

Postprzez gumik » środa 08 lutego 2017, 23:47

E no. Włazisz na krawężnik, przytulasz się do płotu, czy muru i samochód swobodnie przejeżdża delikatnie smyrając Cię po włosach. :D
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez PraktykRuchu » sobota 11 lutego 2017, 21:39

Czyli co? "Ustąpić miejsca" = "spierniczać z drogi"? Czy raczej "zrobić tyle miejsca, żeby dało się obok przejechać"?
PraktykRuchu

Postprzez Henq » sobota 11 lutego 2017, 23:14

jasper1 napisał(a):Art. 11.

Art. 3.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Pieszy widząc nadjeżdżający pojazd ma zejść ze środka jezdni jak by to był chodnik, a kierowca jadący widząc pieszego ma zrobić wszystko by nie narazić pieszego na szkodę.
Sorry resory ale jak będę miał do wyboru zaspany kierowca TIRa z naprzeciwka i czołówka,a zepchnięcie pieszego do rowu to odpowiedź jest prosta - wybieram życie - życie moich pasażerów i moje...
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze