Jazda po torowisku a rozgraniczenie pasów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jazda po torowisku a rozgraniczenie pasów

Postprzez pocztahehe » środa 01 lutego 2017, 03:52

Witam, uczę się na prawko i mam takie pytanie:
Czy zajmujesz właściwy pas ruchu, jeśli na najbliższym skrzyżowaniu zamierzasz skręcić w lewo?
Obrazek

Odpowiedź poprawna brzmi NIE, a więc mam pytanie:

Czyli w tej sytuacji mamy dwa pasy ruchu dla samochodów od pobocza do podwójnej ciągłej?

Czy jeśli jest torowisko to pasy nie muszą być rozgraniczone jakąś linią przerywaną (znakami poziomymi)?
pocztahehe

Re: Jazda po torowisku a rozgraniczenie pasów

Postprzez gumik » środa 01 lutego 2017, 11:22

pocztahehe napisał(a):Czyli w tej sytuacji mamy dwa pasy ruchu dla samochodów od pobocza do podwójnej ciągłej?

Tak.
Czy jeśli jest torowisko to pasy nie muszą być rozgraniczone jakąś linią przerywaną (znakami poziomymi)?

Nie. Pasy mogą być wyznaczone lub nie wyznaczone. Wszystko zależy od tego jak szeroka jest jezdnia. Być może w tym przypadku szerokość nie pozwoliła na wymalowanie pasów.

Tylko dlaczego poprawna odpowiedź, to NIE? Czy nie trzeba zjechać do osi jezdni jak się skręca w lewo? Mnie tak uczyli. Tory w jezdni nie były żadnym wyjątkiem. :hmm:
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez pocztahehe » czwartek 02 lutego 2017, 00:26

Dzięki gumik za odpowiedź, co do Twoich wątpliwości to ja niewiele wiem ale w sumie tutaj znalazłem podobne pytanie, wydaje mi się, że chodzi w nim o sytuację taką jak na zdjęciu.

viewtopic.php?f=3&t=29901
pocztahehe

Postprzez sankila » czwartek 02 lutego 2017, 01:28

pocztahehe napisał(a):Odpowiedź poprawna brzmi NIE, a więc mam pytanie: Czyli w tej sytuacji mamy dwa pasy ruchu dla samochodów od pobocza do podwójnej ciągłej?
Nie ma znaczenia, czy są dwa pasy, czy nie. Przepis mówi - "do środka jezdni" - a tutaj środkiem jezdni jest linia podwójna. Gdyby torowisko było wydzielone z jezdni liniami ciągłymi - wtedy "środkiem jezdni" byłaby krawędź torowiska.
W uproszczeniu - do lewoskrętu ustawiasz się możliwie najbliżej lewej strony - czyli na drodze jednokierunkowej byłaby to lewa krawędź jezdni, na drodze dwukierunkowej - lewa "krawędź" kierunku ruchu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez krystianhapa2 » czwartek 02 lutego 2017, 17:49

Zależy jak szeroki masz samochód :D Jeśli standardowy, to dojeżdżasz do białej linii.
Pozdrawiam
krystianhapa2

Postprzez Cyryl » sobota 04 lutego 2017, 11:33

pocztahehe napisał(a):Witam, uczę się na prawko i mam takie pytanie:
Czy zajmujesz właściwy pas ruchu, jeśli na najbliższym skrzyżowaniu zamierzasz skręcić w lewo?
Odpowiedź poprawna brzmi NIE...

nim przystąpię do zastanawiania się, wypadałoby precyzyjnie powtórzyć pytanie i odpowiedź, bo mi się wydaje, że coś pokręciłeś.
czy skręcam w lewo, czy w prawo, czy jadę prosto zawsze muszę zająć właściwy pas i żadne zdjęcie jest tu niepotrzebne.
gdyby na tym zdjęciu było jakieś auto, to można byłby domyślać się, że pytanie dotyczy zajmowanego przez nie pasa, czy jest właściwy czy nie.
bo jeżeli jest tak jak napisałeś, wynika z tego, że zamierzając skręcić w lewo muszę zająć niewłaściwy pas ruchu.
oczywiście zdarzają się w pytaniach chochliki, ale nim stwierdzimy, że to bzdury, trzeba wrócić do pytania i sprawdzić, czy rzeczywiście zostało tak postawione?
Cyryl

Postprzez pocztahehe » wtorek 07 lutego 2017, 00:16

Cyryl napisał(a):
pocztahehe napisał(a):Witam, uczę się na prawko i mam takie pytanie:
Odpowiedź poprawna brzmi NIE...

nim przystąpię do zastanawiania się, wypadałoby precyzyjnie powtórzyć pytanie i odpowiedź, bo mi się wydaje, że coś pokręciłeś.
czy skręcam w lewo, czy w prawo, czy jadę prosto zawsze muszę zająć właściwy pas i żadne zdjęcie jest tu niepotrzebne.
gdyby na tym zdjęciu było jakieś auto, to można byłby domyślać się, że pytanie dotyczy zajmowanego przez nie pasa, czy jest właściwy czy nie.
bo jeżeli jest tak jak napisałeś, wynika z tego, że zamierzając skręcić w lewo muszę zająć niewłaściwy pas ruchu.
oczywiście zdarzają się w pytaniach chochliki, ale nim stwierdzimy, że to bzdury, trzeba wrócić do pytania i sprawdzić, czy rzeczywiście zostało tak postawione?

Przecież pytanie brzmiało, czy zajmujesz właściwy pas ruchu jeśli zamierzasz skręcić w lewo a nie czy musisz zająć właściwy pas ruchu skręcając w lewo.
Skoro zamierzam skręcić w lewo a zajmuję niewłaściwy pas to muszę go zmienić na właściwy, no ale żeby zmienić na ewentualny właściwy najpierw trzeba się dowiedzieć czy aktualny jest właściwy czy niewłaściwy. ;)

A pytanie przepisałem ręcznie, nawet teraz je kopiując do wyszukiwarki można znaleźć strony z tym pytaniem i zdjęciem.
pocztahehe

Postprzez szerszon » wtorek 07 lutego 2017, 09:22

Nie.
szerszon

Powrót do Sytuacje na drodze