Jedno z pytań testowych - wyprzedzanie na 2-pasmówce

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jedno z pytań testowych - wyprzedzanie na 2-pasmówce

Postprzez Baranek » piątek 02 grudnia 2016, 15:29

Ostatnio ktoś z mojej rodziny zdawał na prawko i przy tej okazyi postanowiłem się przetestować - czy przy obecnym systemie zdam teorię.

Przy jednym z pytań było zdjęcie dwupasmówki (jednokierunkowej). Pojazd o który chodziło wyprzedzał lewym pasem inny pojazd. Z przodu niemal na horyzoncie było widać kolejny pojazd jadący prawym pasem.

Pytanie było takie - czy po zakończeniu wyprzedzania można kontynuować jazdę tym samym (czyli lewym) pasem.
Zakreśliłem odpowiedź że NIE MOŻNA.
I jakie było moje zdziwienie, gdy na końcu testu dowiedziałem się że to była zła odpowiedź.

Pewnie część z was zna te pytanie lepiej - ja teraz go nie odszukam. Ale czy moglibyście to jakoś skomentować? Błąd w pytaniu, czy ja czegoś nie rozumiem?
Baranek

Re: Jedno z pytań testowych - wyprzedzanie na 2-pasmówce

Postprzez eragon » piątek 02 grudnia 2016, 16:23

Było zdjęcie czy film ??
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » piątek 02 grudnia 2016, 16:55

Z tego co tu napisałeś, to jedyna dobra odpowiedź, to "brak danych". Mamy sytuację przed wyprzedzeniem, ale nie wiadomo jak będzie wyglądała sytuacja po wyprzedzaniu. Nie ma też żadnych założeń na podstawie, których można by wnioskować jakie było położenie tych trzech pojazdów względem siebie po zakonczeniu manewru wyprzedzania.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » piątek 02 grudnia 2016, 19:41

Można czy nie można?, "a czy motorniczy był trzeźwy?"

Nie mają sensu pytania odnoszące się do sytuacji czysto praktycznych czyli generalnie można, bo po co zmieniać pas ruchu na prawy, skoro kierujący wie, że wyprzedzenie kolejnego pojazdu jest nieuniknione (ale nie wiemy z jaka prędkością jedzie - maksymalną?)

...
LeszkoII

Postprzez Baranek » piątek 02 grudnia 2016, 23:35

eragon napisał(a):Było zdjęcie czy film ??

Z tego co pamiętam to zdjęcie.

Rozwiązując tę zagadkę miałem przed oczyma fakt, że przepisy mówią, że należy jeździć po prawej stronie. Następny samochód był dość daleko z przodu...
Baranek

Powrót do Sytuacje na drodze