[Gdynia] Piłsudskiego - Świętojańska

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

[Gdynia] Piłsudskiego - Świętojańska

Postprzez emilk1988 » czwartek 15 września 2016, 11:34

Witam wszystkich, to mój debiutancki post.
Sytuacja o którą pytam to skrzyżowanie w centrum Gdyni - Alei Piłsudskiego ze Świętojańską. Jest to skrzyżowanie którym jeździ dużo przyjezdnych, zwłaszcza w sezonie turystycznym. Wygląda tak:

Obrazek

Jadąc Aleją Piłsudskiego w kierunku ul. Władysława IV, możemy zając jeden z 3 pasów: prawoskręt (skrajny prawy pas do skrętu w ul. Świętojańską w prawo), pas do jazdy na wprost (środkowy) lub do jazdy na wprost i do skrętu w lewo w ul. Świętojańską (lewy pas). Problemu nie ma gdy skręcamy bo po prostu zajmujemy pas do skrętu odpowiednio w lewo lub prawo. W przypadku jazdy na wprost możemy zająć jednak pas skrajny lewy lub środkowy. Problem pojawia się gdy kierowcy jadą na wprost z pasa skrajnego lewego. Otóż wielu z nich po przecięciu ulicy Świętojańskiej jedzie zwyczajnie prosto nie zauważając przesunięcia pasa i wjeżdża bezpośrednio (bez kierunkowskazu) na pas który za skrzyżowaniem służy do jazdy na wprost (pas środkowy-prawy). Tak jak na poniższym obrazku:
Obrazek

Moim zdaniem prawidłowa jazda na wprost na tym skrzyżowaniu powinna wyglądać tak:
Obrazek

Czy mam rację?
emilk1988

Re: [Gdynia] Piłsudskiego - Świętojańska

Postprzez emilk1988 » poniedziałek 19 września 2016, 21:39

Halo forumowicze!

Nikt nie ma zdania co do tej sytuacji ;>
emilk1988

Re: [Gdynia] Piłsudskiego - Świętojańska

Postprzez gumik » czwartek 22 września 2016, 12:31

Wydaje mi się, że masz rację, choć nie mogę znaleźć nic ciekawego w prawie co by to mogło na 100% potwierdzić. Tamten pas oddziela pogrubione P-1 jeśli się nie mylę.
86. 1. Znak P-1 „linia pojedyncza przerywana”, w którym kreski sà krótsze od przerw lub równe przerwom, wyznacza pasy ruchu.
2. Znak P-1 o podwójnej szerokości, w którym kreski i przerwy są równe, informuje ponadto, że wyznaczony pas ruchu jest pasem:
1) ruchu powolnego,
2) zanikającym albo
3) przeznaczonym wyłącznie dla pojazdów wyjeżdżających na inną drogę lub jezdnię.

Z tego być może wynika że tego pasa nie należy brać pod uwagę przy zajmowaniu pasów za skrzyżowaniem. Nie jest to dla mnie jednak jasne, więc miło by było gdyby ktoś inny to dobrze wytłumaczył. :-)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Powrót do Sytuacje na drodze