Oznakowanie ograniczenia prędkości przed fotoradarem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Oznakowanie ograniczenia prędkości przed fotoradarem

Postprzez jimmyvpt » poniedziałek 22 sierpnia 2016, 08:13

Witam! Mam taki problem, jechałem sobie ostatnio i fotoradar zrobił mi zdjęcie na 50'. Problem jest taki że ja wyjechałem z drogi lokalnej jakieś no nie wiem 100-200 m przed fotoradarem i od wyjazdu ze skrzyżowania do fotoradaru nie było żadnego znaku o ograniczeniu prędkości... jak teraz sprawdzałem na google view okazało się że na głównej drodze jakieś 50-100 m przed skrzyżowaniem z którego wyjechałem jest znak teren zabudowany ale ja wyjeżdżając ze skrzyżowania nie mogłem o tym wiedzieć bo nie jestem duchem świętym żebym widział co jest x m w przeciwnym kierunku niż jadę. Wiem że zdjęcia z google view nie są zbyt aktualne ale upewiły mnie w moim podejrzeniu że na trasie którą jechałęm nie było znaku informującego o ograniczeniu prędkości... Na tej drodze lokalnej jakieś 400-500 m przed skrzyżowaniem jest znak który mówi o końcu obszaru zabudowanego... więc ja sobie myślałem że mogę śmigać 90... wyjechałem na główną żadnych znaków nie było to chciałem się rozpędzić do standardowej prędkości aż mrugnął fotoradar... miałem wtedy z 70-80 pewnie... W związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwym na tej podstawie składać odmowę przyjęcia mandatu i czy jest szansa "wygrania z systemem"?
jimmyvpt

Re: Oznakowanie ograniczenia prędkości przed fotoradarem

Postprzez mp0011 » poniedziałek 22 sierpnia 2016, 23:28

O ile wiem, w dalszym ciągu skrzyżowanie odwołuje zakazy i nakazy, więc nie powinno być problemu - nawet jakbyś jechał główną.

Najlepiej podaj link do GSV.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » wtorek 23 sierpnia 2016, 18:23

mp0011 napisał(a):O ile wiem, w dalszym ciągu skrzyżowanie odwołuje zakazy i nakazy, więc nie powinno być problemu - nawet jakbyś jechał główną.

Najlepiej podaj link do GSV.

Skrzyżowanie nie odwołuje terenu zabudowanego.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez benio101 » wtorek 23 sierpnia 2016, 18:49

Jeśli sprawa dotyczy niezastosowanie się do ograniczenia prędkości wynikającego ze znaku D-42, to każ wskazać znak, do kt​órego się rzekomo nie dostosowałeś. Jeśli znaku D-42 tam nie było, to masz szansę "wygrać z systemem".
benio101

Postprzez jimmyvpt » wtorek 23 sierpnia 2016, 19:49

znak ten był tyle że na głównej przed tym skrzyżowaniem na którym wyjechałem... na ulicy podporządkowanej nie było tego znaku i jak ja wyjechałem na główną to nie było już innego znaku. Słyszałem opinię że znaki powinny być tylko na głównej a wyjazdy z dróg lokalnych czy podporządkowanych oznakowane być nie musza ale mnie się to dziwne wydaje... bo przecież jak mam się zastosować do znaku którego nie było... nie jestem duchem świetym żeby wiedzieć co było dajmy na to 100 m w przeciwnym kierunku niż jadę... Obawiam się tylko że sąd może mi powiedzieć że w sytuacji gdy nie wiem jakie jest ograniczenie powinienem zwolnić i poczekać do następnego znaku albo coś równie inteligentnego:/
jimmyvpt

Postprzez mp0011 » wtorek 23 sierpnia 2016, 20:05

Henq napisał(a):
mp0011 napisał(a):O ile wiem, w dalszym ciągu skrzyżowanie odwołuje zakazy i nakazy, więc nie powinno być problemu - nawet jakbyś jechał główną. Najlepiej podaj link do GSV.

Skrzyżowanie nie odwołuje terenu zabudowanego.

Oczywiście, racja. Musiałem coś źle przeczytać i wyszło mi, że przed skrzyżowaniem było ograniczenie postawione, a nie TZ...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez rpa » środa 24 sierpnia 2016, 01:32

Jeśli nie było znaku, to nie byłeś w zabudowanym. Chyba że wjeżdżałeś do miasta polną drogą i z niej na na drogę publiczną, lub przez czyjąś działkę. Wtedy raczej powinieneś się domyślić.
rpa

Postprzez jimmyvpt » środa 24 sierpnia 2016, 08:16

rpa napisał(a):Jeśli nie było znaku, to nie byłeś w zabudowanym. Chyba że wjeżdżałeś do miasta polną drogą i z niej na na drogę publiczną, lub przez czyjąś działkę. Wtedy raczej powinieneś się domyślić.

no raczej nie... przyjechałem normalną drogą lokalną asfaltową tylko trochę dziurawą... z innego miasta...
jimmyvpt

Postprzez Henq » piątek 26 sierpnia 2016, 16:11

jimmyvpt napisał(a):
no raczej nie... przyjechałem normalną drogą lokalną asfaltową tylko trochę dziurawą... z innego miasta...

pokaż lokalizację na googlemap
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze