Katowice - skręt w lewo i oznakowanie poziome

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Katowice - skręt w lewo i oznakowanie poziome

Postprzez kawka2 » niedziela 03 lipca 2016, 13:05

Witam
Mam dwa pytania odnośnie skrzyżowania w Katowicach. Poniższe zdjęcie, pochodzące z Google Street View, pokazuje miejsce w którym spotykają się drogi Chorzowska, Grundmanna i Stęślickiego
https://goo.gl/maps/TkKyRMoP3AK2
Pozwoliłem sobie nieco obrobić ten obrazek aby dokładniej opisać moje wątpliwości.

1. Czy jadąc od strony Chorzowskiej i skręcając w lewo (skręt możliwy tylko ze skrajnego lewego pasa) mam prawo zająć dowolny z trzech pasów ruchu? Na rysunku schematycznie zaznaczyłem to na zielono.
2. Dlaczego na tym skrzyżowaniu pasy ruchu rozdzielone są linią jednostronnie przekraczalną? Zaznaczyłem to niebieskimi strzałkami. Gdyby cofnąć się w stronę Chorzowskiej to wcześniej pasy ruchu rozdzielane są liniami pojedynczymi ciągłymi.
Pozdrawiam
Załączniki
cross_11.jpg
kawka2

Re: Katowice - skręt w lewo i oznakowanie poziome

Postprzez Henq » wtorek 05 lipca 2016, 00:15

tak możesz zająć dowolny pas,
pasy są jednostronnie przekraczalne, chodzi o to by można było zmienić pas tak jak jedziesz a nie można w drugą stronę, dlatego linie są z jednej strony przerywane a z drugiej ciągle
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze