Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kobieta32 » czwartek 23 czerwca 2016, 12:48
przez LeszkoII » czwartek 23 czerwca 2016, 18:55
Ani wiadome ani oczywiste. Masz prawo jechać nie utrudniając innym ruchu, czyli np. 120 km/h lewym pasem podczas wyprzedzania.kobieta32 napisał(a):Wiadome i oczywiste jest dla mnie, że jadąc/wyprzedzając lewym pasem, mam obowiązek ustąpić miejsca pojazdowi, który jadąc za mną porusza się szybciej.
Jest to pas ruchu, który na autostradzie przyjęło się uznawać za pas "do wyprzedzania", choć formalnie można wyprzedzać też z prawej strony, ale radzę docenić nawyki wywodzące się z prawa zwyczajowego i nie eksperymentować.kobieta32 napisał(a):Pozatym opinie na temat użytkowania lewego pasa są różne, dla jednych jest ten pas wykorzystywany przez brzydko mówiąc i uogólniajac "kozaków jadących 220", dla innych blokowany przez tzw zawalidrogi.
Absolutnie nie ma takiego obowiązku. Jeżeli ktoś zbyt blisko podjeżdża, to oznacza że nie zna przepisów bądź je zna, ale świadomie nie ma ochoty sie do nich stosować a wtedy należy traktować takiego kierującego jak np. osobę ze schizofrenią, która uaktywniła się po 20 latach posiadania uprawnień. Innymi słowy - uciekać, bo nie mamy 7-miu żyć.kobieta32 napisał(a):Pytanie brzmi : W świetle prawa i obowiązujących przepisów, jeśli wyprzedzam lewym pasem z dopuszczalną maksymalną prędkością czyli 140 km/h, a za mną jedzie pojazd z wiele większą prędkością, to czy mam bezwzględny obowiązek mu ustąpić
przez kobieta32 » czwartek 23 czerwca 2016, 20:45
przez szkolakrakowska » czwartek 23 czerwca 2016, 22:25
przez kobieta32 » czwartek 23 czerwca 2016, 23:11
szkolakrakowska napisał(a):Kobieto32 zgodnie z prawem masz obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Także po wyprzedzeniu masz obowiązek niezwłocznie zjechać na prawy pas ruchu.
przez benio101 » piątek 24 czerwca 2016, 01:14
kobieta32 napisał(a):Wiadome i oczywiste jest dla mnie, że jadąc/wyprzedzając lewym pasem, mam obowiązek ustąpić miejsca pojazdowi, który jadąc za mną porusza się szybciej.
przez szkolakrakowska » sobota 25 czerwca 2016, 10:10
benio101 napisał(a):Nie ma absolutnie żadnego obowiązku nigdy i w żadnej sytuacji ustępować nikomu "bo jedzie szybciej".
przez rpa » sobota 25 czerwca 2016, 16:01
przez szkolakrakowska » sobota 25 czerwca 2016, 20:26
rpa napisał(a):Nie wolno też jeździć slalomem
rpa napisał(a):gdy ktoś nas naciska z tyłu, szczególnie gdy na prawym pasie niedaleko od nas poruszają się jadące wolniej pojazdy.
przez LeszkoII » sobota 25 czerwca 2016, 20:36
przez szymon1977 » niedziela 26 czerwca 2016, 01:36
Nie przekrecaj tresci PoRD. No i co, jezeli po wyprzedzeniu bede znow wyprzedzal? Przeciez nie jest mozliwe wyprzedzanie prawym pasem pojazdu jadacego prawym pasem. W tej sytuacji mozliwie blisko prawej krawedzi to bedzie... na lewym pasie. Wiec ten, co mu sie spieszy niech sobie da na wstrzymanie. Bo moj obowiazek nie jest w zaden sposob uzalezniony ani od jego obecnosci, ani tym bardziej od jego zachcianek. Nie ma czegos takiego jak ustepowanie pierwszenstwa siedzacemu na zdezaku.szkolakrakowska napisał(a):Także po wyprzedzeniu masz obowiązek niezwłocznie zjechać na prawy pas ruchu.
przez ks-rider » niedziela 26 czerwca 2016, 12:12
kobieta32 napisał(a):Pytanie brzmi : W świetle prawa i obowiązujących przepisów, jeśli wyprzedzam lewym pasem z dopuszczalną maksymalną prędkością czyli 140 km/h, a za mną jedzie pojazd z wiele większą prędkością, to czy mam bezwzględny obowiązek mu ustąpić, czy to On powinien zwolnić do max.dop.predkości i cierpliwie poczekać, aż zjade na prawy pas?
przez ks-rider » niedziela 26 czerwca 2016, 12:16
szkolakrakowska napisał(a):Kobieto32 zgodnie z prawem masz obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Także po wyprzedzeniu masz obowiązek niezwłocznie zjechać na prawy pas ruchu.
LeszkoII napisał(a):Ciekawe kto poza mną na tym Forum ma włączany prawy kierunkowskaz podczas wyprzedzania
przez szymon1977 » niedziela 26 czerwca 2016, 20:08
A co to ma na celu?LeszkoII napisał(a):...włączany prawy kierunkowskaz podczas wyprzedzania...
przez LeszkoII » niedziela 26 czerwca 2016, 21:02