kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kolizja

Postprzez skyangel » środa 22 czerwca 2016, 09:36

Witam,
wyjeżdżałam z drogi podporządkowanej na drogę główną. Skrzyżowanie osiedlowe, w kształcie T. Zauważyłam, że jednak coś nadjeżdża na drodze głównej, spanikowałam, że na drodze głównej coś jedzie i uderzyłoby we mnie z przodu i cofnęłam. Wcześniej patrzyłam w lusterka, nikt za mną nie jechał, jednak z prawej strony musiało szybko podjechać auto i zatrzymało się bardzo blisko mnie. Niestety cofając, przyrysowałam zderzak tego samochodu za mną. Czy tamten samochód, któremu lekko przyrysowałam przedni zderzak nie zachował bezpiecznej odległości? czy mógł tak blisko stanąć? czy nie powinien był mnie ostrzec klaksonem? Jest to też droga osiedlowa, na której jest 20 km/h, a on szybko podjechał. Czy wina leży po obu stronach? Dziękuję za rady
skyangel

Re: kolizja

Postprzez waw » środa 22 czerwca 2016, 23:16

generalnie cofający niestety zawsze będzie winny. A w przypadku stania w korku trudno mówić o bezpiecznym odstępie.
Generalnie lepiej było zauważywszy jadący samochód albo po prostu się zatrzymać i trudno, on by musiał omijać albo dodać na maksa gazu i dokończyć wyjeżdżanie możliwie na tyle szybko by nie zmusić tego na głównej do istotnej zmiany prędkości lub toru jazdy (czyli krótko mówiąc wymuszenia pierwszeństwa).
waw

Postprzez lith » czwartek 23 czerwca 2016, 13:15

@ skyangel
Twoja wina, nie masz co kombinować ;)
lith

Postprzez Henq » czwartek 23 czerwca 2016, 18:32

można dostać lokalizację z google map?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kobieta32 » czwartek 23 czerwca 2016, 22:44

waw napisał(a):A w przypadku stania w korku trudno mówić o bezpiecznym odstępie.

Dlaczego tak uważasz? Moim zdaniem, jest mozliwosc zachowania bezpiecznego dostępu stojąc w korku, a fakt, że kierowcy stają bardzo blisko jest błędem, a nie brakiem możliwości. Niektorzy widocznie myślą, ze robiąc mniejsze odstepy szybciej z korka wyjadą bo jest krótszy ;) W mojej ocenie takim bezpiecznym dostępem jest odległość, która umożliwi kierowcy stojącemu przed Tobą wykonanie manewru cofnięcia samochodu bez wjeżdżania Ci w zderzak. Odnosząc się do opisanej sytuacji: Pani niewiele miejsca potrzebowała, żeby wycofać się unikając ewentualnej kolizji, a osoba stojąca za nią stosując zasadę ograniczonego zaufania teoretycznie mogła przewidzieć, że Pani źle oceniła sytuację i może będzie miała potrzebę cofnięcia się właśnie. Nie zmienia to oczywiście faktu, że wina jest Pani, ale dla Nas wszystkich może być nauką na przyszłość i warto z niej korzystać, choćby po to żeby Nikt nam nie zniszczył samochodu a i nerwów szkoda.
Cierpliwość zawsze popłaca.
kobieta32

Postprzez waw » niedziela 26 czerwca 2016, 00:11

kobieta32 napisał(a):W mojej ocenie takim bezpiecznym dostępem jest odległość, która umożliwi kierowcy stojącemu przed Tobą wykonanie manewru cofnięcia samochodu bez wjeżdżania Ci w zderzak.

Mam zakładać, że stojący w korku będzie cofał? Jedynie na wniesieniu mona zostawić trochę odstępu na wypadek jakby pojazd przed trochę stoczył się przy ruszaniu.
waw

Postprzez ks-rider » niedziela 26 czerwca 2016, 12:24

Gdybys obrocila glowe do tylu to zauwazyla bys pojazd stojacy za Toba. W sekrecie zdradze Ci tajemnice, ze w lusterku to sobie mozna Usta malowac, w ruchu drogowym ogladamy sie na boki i za siebie od tego mamy szyje.

Twoja wina, bierz na bufory lub buforki :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez skyangel » poniedziałek 27 czerwca 2016, 22:15

Dzisiaj wyjeżdżałam z tamtego miejsca kolizji i sprawdzałam, że faktycznie w lusterku wewnętrznym nie widać samochodu nadjeżdżajacego z prawej strony. Lubię patrzeć, czy ktoś za mną nie jedzie i tamten drugi pojazd musiał się szybko pojawić, a tam jest ograniczenie do 20 km/h plus to strefa zamieszkania. 2 dni temu widziałam taka sama sytuacje jak moja, tylko że ja jechałam główną i samochód wyjeżdżający w sekundach cofnął, czy miał czas na obracanie głowy i analizowanie? Wątpię. Ja mam jeszcze misia z napisem "jestem zielony", ale tego pewnie tamten pojazd już nie doczytał. Nauczka dla mnie i innych kierowców...
skyangel

Postprzez kobieta32 » poniedziałek 27 czerwca 2016, 22:54

waw napisał(a):Mam zakładać, że stojący w korku będzie cofał?

Wiele razy miałam taką sytuację, stojąc w korku. Zablokowanie przez kogoś wjazdu w boczną uliczkę może być powodem, dla którego samochody cofają się by wpuścić pojazd z przeciwnego pasa, który ma zamiar skręcić. Pojawienie się na drodze pojazdu uprzywilejowanego na sygnale. Skręcający autobus czy wielka ciężarówka, która nie wyrabia z powodu gabarytów. .. Czy choćby Pani, która źle ocenia sytuację wyjeżdżając z podporządkowanej i chce uniknąć kolizji, nie mając czasu na analizowanie czy ktoś przypadkiem za nią nie stanął zbyt blisko... ;)
Cierpliwość zawsze popłaca.
kobieta32

Postprzez Gienia28 » czwartek 14 lipca 2016, 15:39

Witam mam prośbę czy ktoś może mi pomoc. Miałam nie dawno mała kolizje. Jechałam drogą główną prawym pasem i zamierzałam skręcić w prawo w uliczkę miałam włączony kierunek. Obok pasa mojego był drugi z którego można było jechać prosto lub w lewo odznaczoną linią ciągłą. Za mną jechało kilka samochodów w tym L nauka jazdy. Kiedy ja nie mogłam skręcić wyłączyłam kierunek i ruszyłam do przodu i w tym czasie wyjechała mi na pas przed mój samochód L i doszło do kolizji. Czy ktoś może mi powiedzieć kto jest winny kolizji?
Gienia28

Powrót do Sytuacje na drodze