Czy połączenie drogi twardej z droga strefa zamieszkania?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy połączenie drogi twardej z droga strefa zamieszkania?

Postprzez Marwik » poniedziałek 20 czerwca 2016, 20:03

Witam. Mam pytanie. Czy polaczenie drogi publicznej- twardej z drogą ze strefy zamieszkania nazywamy skrzyżowaniem? Pytam, bo nie jestem pewny, czy jak egzaminator na danym odcinku drogi wyda mi polecenie by skręcić na najbliższym skrzyżowaniu w prawo, to czy w strefę zamieszkania mam skręcić, czy nie. Nie wiem czy to skrzyżowanie, pomocy. Chodzi mi o polaczenie dróg w kształcie litery T
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy kat. B - (17.05.2016r.)
Egzamin teoretyczny prawa jazdy kat. B ( 06.07.2016r.)POZYTYWNY 71/74
Egzamin praktyczny prawa jazdy kat. B (29.07.2016r.)POZYTYWNY
Marwik

Re: Czy połączenie drogi twardej z droga strefa zamieszkania

Postprzez Henq » wtorek 28 czerwca 2016, 20:50

skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Re: Czy połączenie drogi twardej z droga strefa zamieszkania

Postprzez LeszkoII » środa 29 czerwca 2016, 17:52

Marwik napisał(a):Czy polaczenie drogi publicznej- twardej z drogą ze strefy zamieszkania nazywamy skrzyżowaniem?
To zależy, czy droga objęta strefą zamieszkania jest drogą publiczną twardą. Jeżeli TAK, to mamy skrzyżowanie.
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze