wyprzedanie rowerzysty - problem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

wyprzedanie rowerzysty - problem

Postprzez marcoprawko » wtorek 07 czerwca 2016, 15:00

Witam,

Rozwiązując testy bplus napotkałem problem w uzasadnieniu prawidłowej odpowiedzi:
Wszystkie problemy napotkałem po przestudiowaniu kodeksu:
http://kodeks-drogowy.org/ruch-drogowy/ ... przedzanie

Prosze o uzasadnienie dlaczego raz nie można wyprzedzać na skrzyżowaniu a raz można. Ze względu na ograniczenie prędkości? Przecież nic nie stoi na przeszkodzie by wyprzedzać 35km/h kiedy rower jedzie np. 15km/h.

Dwie sytuacje z zaznaczonymi prawidłowymi odpowiedziami czekające na wasze wytłumaczenie mi tego:

Obrazek
marcoprawko

Re: wyprzedanie rowerzysty - problem

Postprzez waw » wtorek 07 czerwca 2016, 23:41

W obu sytuacjach możne wg mnie wyprzedzić.
W pierwszym - na odcinku międzywęzłowym jest to dozwolone (brak przerywanej linii której nie wolno przekraczać).
W drugim - zakaz wyprzedzania na skrzyżowaniu dotyczy tylko wyprzedzania pojazdów silnikowych, a rower taki nie jest.
waw

Postprzez mp0011 » środa 08 czerwca 2016, 02:40

Z tego co pamiętam, zabronione jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu (nawet rowerzysty) jeżeli wiąże się to z wjechaniem na przeciwny pas ruchu, a taka sytuacja jest w drugim przykładzie - nie da się go wyprzedzić bez wjeżdżania na sąsiedni pas, więc jest to zabronione.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez Henq » środa 08 czerwca 2016, 06:30

mp0011 napisał(a):Z tego co pamiętam...

źle pamiętasz
art 24.7 Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego...
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 08 czerwca 2016, 08:51

mp0011 napisał(a):Z tego co pamiętam, zabronione jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu (nawet rowerzysty) jeżeli wiąże się to z wjechaniem na przeciwny pas ruchu
Art. 24 ust. 9, który jest wyjątkiem od ust. 7 pkt 3. :)
LeszkoII

Postprzez marcoprawko » środa 08 czerwca 2016, 09:18

Wynikałoby z tego iż nie można wyprzedzać na skrzyżowaniu rowerzysty jeżeli najedzie się na przeciwny pas - nie tłumaczy to jednak jednego z obrazków(kiedy można), gdyż w obu przypadkach najeżdża się na przeciwległy pas, którego granicę siłą rzeczy trzeba sobie wyobrazić. Proszę o lepsze uzasadnienie please.
marcoprawko

Postprzez waw » środa 08 czerwca 2016, 21:20

mp0011 napisał(a):Z tego co pamiętam, zabronione jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu (nawet rowerzysty) jeżeli wiąże się to z wjechaniem na przeciwny pas ruchu, a taka sytuacja jest w drugim przykładzie - nie da się go wyprzedzić bez wjeżdżania na sąsiedni pas, więc jest to zabronione.

Tylko, że w drugim przypadku pasów ruchu nie ma bo nie są wyznaczone. Poza tym punkt 9 dotyczy pojazdu skręcającego, a rower jedzie prosto.
waw

Postprzez Henq » czwartek 09 czerwca 2016, 06:24

marcoprawko napisał(a):Wynikałoby z tego iż nie można wyprzedzać na skrzyżowaniu rowerzysty jeżeli najedzie się na przeciwny pas - nie tłumaczy to jednak jednego z obrazków(kiedy można), gdyż w obu przypadkach najeżdża się na przeciwległy pas, którego granicę siłą rzeczy trzeba sobie wyobrazić. Proszę o lepsze uzasadnienie please.

art 24.7 dotyczy pojazdu silnikowego więc wyjątek zawarty w art 24.9 od art 24.7 również dotyczy pojazdu silnikowego.
Henq

Postprzez marcoprawko » sobota 11 czerwca 2016, 11:00

Dobra, nikt mi tego nie umie jasno wytłumaczyć. Uznam zatem że w obu przypadkach można, a w pytaniach jest błąd. Dzięki.
marcoprawko

Postprzez waw » sobota 11 czerwca 2016, 22:03

marcoprawko napisał(a):Dobra, nikt mi tego nie umie jasno wytłumaczyć. Uznam zatem że w obu przypadkach można, a w pytaniach jest błąd. Dzięki.

A jakie odpowiedzi były podane w testach jako prawidłowe?
waw

Postprzez sankila » niedziela 12 czerwca 2016, 12:57

marcoprawko napisał(a):Prosze o uzasadnienie dlaczego raz nie można wyprzedzać na skrzyżowaniu a raz można.
Rys 2 jest ok i odpowiedź pasuje;
na pierwszym - na moje oko, to nie chodzi o skrzyżowanie, tylko o pojazd, nadjeżdżający z naprzeciwka. Trzymając odstęp od rowerzysty, co najmniej 1 m - wjedziesz na pas dla kierunku przeciwnego; prosto na czołówkę.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez marcoprawko » niedziela 12 czerwca 2016, 17:31

waw napisał(a):
marcoprawko napisał(a):Dobra, nikt mi tego nie umie jasno wytłumaczyć. Uznam zatem że w obu przypadkach można, a w pytaniach jest błąd. Dzięki.

Zaznaczone są prawidłowymi ;)
marcoprawko

Postprzez Henq » niedziela 12 czerwca 2016, 22:22

marcoprawko napisał(a):
waw napisał(a):

w obu przypadkach wyprzedzić rowerzyste można.
Henq

Postprzez mp0011 » niedziela 12 czerwca 2016, 22:47

marcoprawko napisał(a):
waw napisał(a):A jakie odpowiedzi były podane w testach jako prawidłowe?

A zaznaczone to są z ciemnym tłem, czy jasnym ;)
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez marcoprawko » poniedziałek 13 czerwca 2016, 10:53

Z moich wczesniejszych wypowiedzi jasno wynika, ze ciemnym.
marcoprawko

Powrót do Sytuacje na drodze