Pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo

Postprzez caps89 » piątek 15 kwietnia 2016, 00:53

Witam, mam takie pytanie odnośnie pierwszeństwa. Otóż jest droga, która biegnie wzdłuż różnych zakladow, z każdego zakładu jest wyjazd na tą drogę. Nie ma żadnych znaków. Drogi boczne są z takiej samej nawierzchni jak droga "główna". Według mojej wiedzy, jadąc tą drogą mam pierwszeństwo nawet przed pojazdami z prawej, które wyjeżdzają przecież z zakładu / posesji. Ostatnio jednak mialem nieprzyjemną sytuację że pewien kierowca wyjezdzał z prawej właśnie z zakładu i nie ustąpił mi pierwszeństwa. Nie doszło do kolizji ale strąbiłem gościa a on coś wykrzykiwał, machał rękoma i zrozumiałem że krzyczy "prawa!"

Tu link do map google:
https://www.google.pl/maps/@51.0400792, ... a=!3m1!1e3
Jechałem z południa na północ. Gość wyjeżdzał z tego zakładu po prawej stronie drogi. Ogólnie fotka dosyć stara gdyż obecnie przybyło zakładów i jest większy ruch na tej drodze. Znaków jednak dalej nie ma.

Upewnijcie mnie proszę że mam tam pierwszeństwo.
caps89

Re: Pierwszeństwo

Postprzez LeszkoII » piątek 15 kwietnia 2016, 09:08

Przy złożeniu, że Logistyczna jest drogą publiczną, miałeś pierwszeństwo. Tamten kierujący włączał się do ruchu wjeżdżając na drogę z drogi wewnętrznej.
LeszkoII

Postprzez caps89 » piątek 15 kwietnia 2016, 10:57

Tak, jest to normalna droga publiczna. Czyli że miałem rację. Wszyscy inni kierowcy też o tym wiedzą poza tym jednym
caps89

Postprzez Henq » piątek 15 kwietnia 2016, 20:49

caps89 napisał(a):Ogólnie fotka dosyć stara gdyż obecnie przybyło zakładów i jest większy ruch na tej drodze.

LeszkoII napisał(a):Przy złożeniu, że Logistyczna jest drogą publiczną, miałeś pierwszeństwo. Tamten kierujący włączał się do ruchu wjeżdżając na drogę z drogi wewnętrznej.

Znak by się jakiś przydał bo skąd statystyczny kowalski ma wiedzieć że jedzie po drodze publicznej a najbliższe skrzyżowanie nie jest skrzyżowaniem :) bo akurat droga wewnętrzna albo dojazd do obiektu? ba zakładając jak autor pisze że zakładów przybyło może się okazać że to jest dojazd nie do obiektu a do obiektów i robi nam się normalne skrzyżowanie i jak autor pisze "prawa" :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 15 kwietnia 2016, 21:54

Henq napisał(a):Znak by się jakiś przydał
Jaki proponujesz?
Henq napisał(a):i robi nam się normalne skrzyżowanie
Bzdura.
LeszkoII

Postprzez caps89 » piątek 15 kwietnia 2016, 22:10

Zakładów przybyło ale wzdłuz ulicy Logistycznej, ten wyjazd prowadzi do 1 firmy, jest tam brama przed którą jest znak STOP i dalej teren prywatny.
caps89

Postprzez Henq » piątek 15 kwietnia 2016, 22:54

LeszkoII napisał(a):Jaki proponujesz?

wystarczy jeden z tych dwóch:
caps89 napisał(a): jest tam brama przed którą jest znak STOP i dalej teren prywatny

LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):i robi nam się normalne skrzyżowanie
Bzdura.

Ale co bzdura? chyba nie chcesz wmówić, że dojazd do obiektów nie tworzy skrzyżowania?
Henq

Postprzez szymon1977 » piątek 15 kwietnia 2016, 23:16

Henq napisał(a):...skąd statystyczny kowalski ma wiedzieć że jedzie po drodze publicznej a najbliższe skrzyżowanie nie jest skrzyżowaniem...
Z zastosowanego oznakowania, a w tym z jego braku.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » sobota 16 kwietnia 2016, 06:49

szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):...skąd statystyczny kowalski ma wiedzieć że jedzie po drodze publicznej a najbliższe skrzyżowanie nie jest skrzyżowaniem...
Z zastosowanego oznakowania, a w tym z jego braku.

dojazd do obiektu również nie ma oznakowania :hmm:
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze