Droga z pierwszeństwem i skrzyżowanie równorzędne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga z pierwszeństwem i skrzyżowanie równorzędne

Postprzez rdw » czwartek 14 kwietnia 2016, 00:39

Jadę drogą z pierwszeństwem.
Po jakimś czasie dojeżdżam do nieoznakowanego - na oko - skrzyżowania.
Czy w tej sytuacji mogę uznać, że nadal mam pierwszeństwo a boczne drogi najwidoczniej nie stanowią skrzyżowania a wyjazdy itp?
Czy jednak skrzyżowanie równorzędne może pojawić się pomimo że droga z pierwszeństwem nie została odwołana i samo w sobie nieoznakowane skrzyżowanie oznacza, że tu pierwszeństwo się skończyło i mam do czynienia z równorzędnym?

Na jednej ze stron OSK piszą, że znak "X" ostrzega przed równorzędnym którego można nie zauważyć, nie spodziewać się.
A czy to nie jest tak, że jest obowiązek postawienia znaku "X" jeśli byliśmy dotąd na drodze z pierwszeństwem i nie było znaku odwołującego pierwszeństwo na drodze?
rdw

Re: Droga z pierwszeństwem i skrzyżowanie równorzędne

Postprzez kg1956 » czwartek 14 kwietnia 2016, 08:21

Temat często wałkowany. Oznakowanie czasem nie jest doskonałe, dlatego szczególna ostrożność jest wskazana i rozglądanie się za oznakowaniem dróg bocznych.
kg1956

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 kwietnia 2016, 09:28

D-1 obowiązuje nas drodze (lub na trasie) począwszy od umieszczenia aż do odwołania znakiem D-2.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 15 kwietnia 2016, 23:31

rdw napisał(a):Jadę drogą z pierwszeństwem.
Po jakimś czasie dojeżdżam do nieoznakowanego - na oko - skrzyżowania.
Czy w tej sytuacji mogę uznać, że nadal mam pierwszeństwo a boczne drogi najwidoczniej nie stanowią skrzyżowania a wyjazdy itp?
Tak. Na początku drogi z pierwszeństwem stoi d-1, przed każdym (prawie) skrzyżowaniem na drodze z pierwszeństwem stoi d-1, na końcu drogi z pierwszeństwem stoi d-2. I dopiero przed skrzyżowaniem stoi a-7/b-20 (jeżeli do skrzyżowania z drogą z pierwszeństwem dojeżdżasz już drogą podporządkowaną) lub interesujący nas a-5 (jeżeli jest to interesujące nas skrzyżowanie dróg równorzędnych) - tyle teoria (w skrócie).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze