Poruszanie się po rondzie 2 pasmowym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Poruszanie się po rondzie 2 pasmowym

Postprzez darek241 » wtorek 22 marca 2016, 22:58

Witam, za niedługo będę zdawać egzamin na prawo jazdy kat. B.

Na przykładzie tego ronda chciałbym się zapytać co zrobić w przypadku kiedy stoję jako pierwszy na prawym pasie a z lewej strony nadjeżdża samochód który jedzie pasem na który chcę wjechać ?

Rondo : https://www.google.pl/maps/@50.4455205,18.8618602,3a,75y,287.25h,66.38t/data=!3m6!1e1!3m4!1sXBzD0gYogVAjVHJNaJfduQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl

1. Stoję na prawym pasie który służy zarówno do zjazdu w kierunku dworca (1 zjazd) oraz do jazdy na wprost (3 zjazd).
2. Chcę jechać na wprost (zjazd nr 3.)
3. Stoję jako pierwszy, z lewej strony samochód porusza się pasem na który mam zamiar wjechać, co w takiej sytuacji ?

Czekać aż samochód przejedzie i ustąpić mu pierwszeństwa i dopiero wjeżdżać na rondo ? Czy może widząc że się zbliża zacząć jazdę i ewentualnie zwolnić już na rondzie aby mu ustąpić ? Nie chciałbym denerwować osób za mną które chcą zjechać pierwszym zjazdem i dlatego nie wiem czy w tym wypadku należy jechać czy czekać aż pas będzie wolny bez względu na osoby za mną. Dziękuję za pomoc.
darek241

Re: Poruszanie się po rondzie 2 pasmowym

Postprzez Henq » środa 23 marca 2016, 01:31

darek241 napisał(a):Na przykładzie tego ronda chciałbym się zapytać co zrobić w przypadku kiedy stoję jako pierwszy na prawym pasie a z lewej strony nadjeżdża samochód który jedzie pasem na który chcę wjechać ?

Ale lewym pasem jak BMW czy lewym pasem już śmiga po rondzie i na ten pas chcesz wjechać? bo to dwie różne sytuacje.
Ta z autem już na rondzie to czekasz a nóż widelec zmieni pas ruchu na prawy i bum twoja wina.
Sytuacja jak z rysunku czyli dostawczak na prawym a BMW la lewym: wjeżdżasz i trzymasz się swojego pasa masz wyznaczone linie, BMW wjeżdża pasem który wyprowadza na ul Piłsudskiego więc jeżeli nawet BMW by chciało wjechać tam gdzie ty to albo przetnie twój pas albo musi zmienić na twój pas więc masz pierwszeństwo prze BMW
darek241 napisał(a):3. Stoję jako pierwszy, z lewej strony samochód porusza się pasem na który mam zamiar wjechać, co w takiej sytuacji ?

Jeżeli chodzi ci o BMW to on nie porusza się pasem na który chcesz wjechać patrz jak linie cie wyprowadzają każdy ma swój pas, co więcej to dla BMW od minięcia ul Sienkiewicza zaczyna się linia ciągła więc nie może wjechać na twój pas.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Re: Poruszanie się po rondzie 2 pasmowym

Postprzez darek241 » środa 23 marca 2016, 06:38

chodziło mi o to że stoję na prawym pasie w miejscu tego dostawczaka i wewnętrznym pasem z lewej jedzie jakiś samochód tak jak tutaj ten biały/żółty https://www.google.pl/maps/@50.4455708,18.8616945,3a,75y,265.05h,62.96t/data=!3m6!1e1!3m4!1sDOUyEC9lmkUAp-AK4Y_L0A!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl, czy w takim wypadku stojąc jako pierwszy mam czekać aż będę mieć możliwość wjechania na ten pas czy kierowcy za mną mogą się niecierpliwić ?
darek241

Powrót do Sytuacje na drodze