ZNAK USTĄP ,NAKAZ A SYGNALIZACJA

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

ZNAK USTĄP ,NAKAZ A SYGNALIZACJA

Postprzez arter55 » poniedziałek 08 lutego 2016, 13:12

Witam. Czy jeśli znak "ustąp" (A-7) stoi razem z sygnalizacją to muszę ustąpić pierwszeństwo???
To sam mam pytanie dotyczące znaku np. "nakazu w prawo" .
arter55

Re: ZNAK USTĄP ,NAKAZ A SYGNALIZACJA

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 lutego 2016, 15:29

Jeżeli jest sygnalizacja świetlna to znaki określające pierwszeństwo "olewasz" (A-7,B-20, D-1,...) a do pozostałych się stosujesz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 08 lutego 2016, 17:53

szymon1977 napisał(a):Jeżeli jest sygnalizacja świetlna to znaki określające pierwszeństwo "olewasz"
A jak sygnalizator nadaje sygnał żółty migający, to wychodzi na to, że "olewanie" znaków na dobre nie wyjdzie. No ale przeca Ty się "nie wdajesz w szczegóły" - zapomniałem :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 lutego 2016, 18:27

LeszkoII napisał(a):A jak sygnalizator nadaje sygnał żółty migający, to wychodzi na to, że "olewanie" znaków na dobre nie wyjdzie.
Cenna uwaga! Jeżeli sygnał sygnalizator nadaje żółty migający to nie "olewamy" znaków określających pierwszeństwo tylko stosujemy się do nich.

LeszkoII napisał(a):...ale przeca Ty...
Popracuj nieco nad formą, bo tak bardzo starałeś się mi dopiec, że choć miałeś do przekazania autorowi wątku cenną informację, to zginęła ona pod prywatą.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez arter55 » wtorek 09 lutego 2016, 10:20

Właśnie tak myślałem. No ale sygnalizacja świetlna mówi nam o tym ,że tylko możemy wjechać za sygnalizator bez kolizyjnie.
Czyli jednak nakaz nie może być olewany? jak to w końcu jest?
arter55

Powrót do Sytuacje na drodze