Strzałka kierunkowa a piesi/rowerzyści

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Strzałka kierunkowa a piesi/rowerzyści

Postprzez dawidv22 » wtorek 17 listopada 2015, 21:08

Witam. Prawo jazdy mam od roku, ale dziś miałem pierwszą groźną sytuację na drodze. Ruszałem jako drugi ze świateł z sygnalizatorem S-3 w lewo. Samochody obok stały na czerwonym. Nagle zobaczyłem rowerzystkę po swojej prawej stronie przejeżdżającą przez przejście, która zatrzymała się tuż przed bokiem mojego samochodu i zaczęła kląć i wymachiwać rękami. Czy to możliwe, żeby ona też miała zielone światło? Przecież sygnalizator S-3 gwarantuje brak kolizji ze wszystkimi uczestnikami ruchu, prawda?
dawidv22

Re: Strzałka kierunkowa a piesi/rowerzyści

Postprzez waw » wtorek 17 listopada 2015, 23:20

Rowerzysta na przejściu dla pieszych nie ma pierwszeństwa, nawet przy zielonym świetle, bo jazda rowerem jest tam zabroniona.
Natomiast kolizyjność torów ruchu pojazdów i pieszych przy sygnalizacji kierunkowej jest możliwa, ale przed przejściem musi być sygnalizator wyświetlający migającą, pomarańczową sylwetkę idącego pieszego podczas zielonego światła dla pieszych.
waw

Postprzez dawidv22 » środa 18 listopada 2015, 00:20

Chyba mogła jechać, bo było to przejście z tym czerwonym oznaczeniem. Nie było takiej migającej sygnalizacji, tylko sygnalizator S-3. Dla sprecyzowania dodam, że to nie było na przejściu już po wykonaniu skrętu w lewo, tylko na tym pierwszym, tuż za sygnalizacją. Czyli musiała mieć czerwone, skoro ja na 10000% miałem zielone na S-3, a nie było żadnej dodatkowej, migającej sygnalizacji?
dawidv22

Postprzez LeszkoII » środa 18 listopada 2015, 09:45

waw napisał(a):Natomiast kolizyjność torów ruchu pojazdów i pieszych przy sygnalizacji kierunkowej jest możliwa, ale przed przejściem musi być sygnalizator wyświetlający migającą, pomarańczową sylwetkę idącego pieszego podczas zielonego światła dla pieszych.
Nie wiem, skąd Ty to wziąłeś. S-3 oznacza brak kolizji z innym uczestnikiem ruchu (np. pieszym).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » środa 18 listopada 2015, 15:59

Dokładnie S-3 powinien być zawsze bezkolizyjny.

Jeżeli było to S-3 to musiała mieć czerwone, albo coś nie tak z ustawieniem świateł i np. nie zdążyła opuścić przejazdu pomimo wjechania na końcówce zielonego.
lith

Postprzez mp0011 » środa 18 listopada 2015, 17:39

A czy strzałka kierunkowa umożliwiająca zawracanie (na pasie obok, w tym samym cyklu, umożliwiająca skręt w lewo) gwarantuje że ci chcący wyjechać z lewej nie będą mieli w tym czasie strzałki warunkowej w prawo?

Chętnie zobaczyłbym miejsce z wątku w GSV...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez dawidv22 » środa 18 listopada 2015, 20:00

mp0011 napisał(a):
Chętnie zobaczyłbym miejsce z wątku w GSV...

Niestety - dopiero co otwarto to skrzyżowanie, w Google Street View jest widok z lipca 2014, kiedy tam jeszcze w ogóle nie było świateł.
dawidv22

Postprzez Henq » środa 18 listopada 2015, 23:16

dawidv22 napisał(a):Witam. Prawo jazdy mam od roku, ale dziś miałem pierwszą groźną sytuację na drodze. Ruszałem jako drugi ze świateł z sygnalizatorem S-3 w lewo. Samochody obok stały na czerwonym. Nagle zobaczyłem rowerzystkę po swojej prawej stronie przejeżdżającą przez przejście, która zatrzymała się tuż przed bokiem mojego samochodu i zaczęła kląć i wymachiwać rękami. Czy to możliwe, żeby ona też miała zielone światło? Przecież sygnalizator S-3 gwarantuje brak kolizji ze wszystkimi uczestnikami ruchu, prawda?

sprawdź jeszcze długość cykli na skrzyżowaniu, może się okazać że jako drugi wjechales już na żółtym i światła szybko się zmieniły, krótki cykl i zanim dojechałeś rowerzystka już miała zielone.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Makabra » piątek 20 listopada 2015, 12:08

A może to był S2 i pojechales za pierwszym autem bez zatrzymania tak jak to się niestety praktykuje?
Makabra

Postprzez LeszkoII » piątek 20 listopada 2015, 16:10

lith napisał(a):Dokładnie S-3 powinien być zawsze bezkolizyjny.
Jeden "wyjątek".
§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).
2. Przepisy § 95 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sygnałów nadawanych przez sygnalizator kierunkowy S-3.
3. Sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu.
§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,

S-3 jest bezkolizyjny, ale pod warunkiem że wjechanie za sygnalizator odbyło się z uwzględnieniem § 95. 2.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rewi12 » piątek 20 listopada 2015, 17:04

o to samo chciałem się zapytać co @Makabra

Postprzez lith » sobota 21 listopada 2015, 12:20

@LeszkoII

Przecież napisałem:

lith napisał(a):albo coś nie tak z ustawieniem świateł i np. nie zdążyła opuścić przejazdu pomimo wjechania na końcówce zielonego.

Przy dobrze ustawionych światłach nie powinno dochodzić do takich sytuacji, że rowerzysta, który przepisowo wjechał nie zdąży opuścić przejazdu zanim się na poprzecznej zapali zielone.
lith

Postprzez LeszkoII » sobota 21 listopada 2015, 17:02

lith napisał(a):że rowerzysta, który przepisowo wjechał nie zdąży opuścić przejazdu zanim się na poprzecznej zapali zielone
To wiem, bo czas ewakuacji dla rowerzysty jest szacowany w rozporządzeniu i od 21 września zwiększył się ~2-krotnie :)
LeszkoII

Postprzez dawidv22 » sobota 21 listopada 2015, 19:01

Makabra napisał(a):A może to był S2 i pojechales za pierwszym autem bez zatrzymania tak jak to się niestety praktykuje?

Nie. S-3 na bank. Wczoraj byłem na tym samym skrzyżowaniu. Sekwencja wygląda tak - zielone dla kierunku na wprost - czerwone dla pieszych. Następnie zapala się czerwone dla kierunku na wprost, zielone kierunkowe w lewo, ale dla pieszych jest nadal czerwone. Więc jestem praktycznie w 100% pewny, że wjechała na czerwonym.
dawidv22

Powrót do Sytuacje na drodze