Przystanek tramwajowy po przeciwnej stronie jezdni niż tory

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Przystanek tramwajowy po przeciwnej stronie jezdni niż tory

Postprzez L0nger » czwartek 17 września 2015, 10:13

http://s8.postimg.org/l843zxsad/przystanek.jpg

Hej,

sytuacja jak w temacie i na rysunku (kiepskim, no ale cóż...) - Katowice, droga jednojezdniowa, dwukierunkowa. Przystanek tramwajowy po jednej stronie jezdni, a tory wraz z malowaną wysepką po drugiej. Wiadomo, że w przypadku kiedy tramwaj zatrzymuje się na pasie, przy którym jest przystanek to wszyscy kierujący muszą się również zatrzymać. Czy w tej sytuacji powinni zatrzymać się wszyscy na obu pasach czy tylko ci na których pasie jest wysepka? Wydaje mi się, że wszyscy, ale chcę się upewnić czy moje codzienne wygrażanie kierowcom ma uzasadnienie prawne :) (jeżdżę tam na co dzień tramwajem i prawie za każdym razem ktoś przejeżdża jak wysiadają pasażerowie).

Pozdrawiam
L0nger

Re: Przystanek tramwajowy po przeciwnej stronie jezdni niż t

Postprzez mp0011 » czwartek 17 września 2015, 10:28

To nie jest tak, że mają się zatrzymać zawsze. Mają to zrobić, jeżeli utrudnialiby pieszym. Dotyczy raczej obu kierunków.

Art. 26 ust. 6 - Ustawa o Ruchu Drogowym napisał(a):Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej.

I byłoby prościej wrzucić link do GSV...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » czwartek 17 września 2015, 10:42

Czy tam jest wysepka?
waw

Postprzez L0nger » czwartek 17 września 2015, 10:44

Z tym zatrzymaniem masz rację, że nie zawsze trzeba - to był skrót myślowy :) Tutaj jeszcze jest kwestia przechodzenia przez jezdnię pieszych. Parę metrów dalej są pasy, a większość tnie prosto z tramwaju w stronę przystanku. Tak samo w drugą stronę - czy wsiadając do tramwaju muszę przejść przez pasy czy najkrótszą drogą do pojazdu? Dziś zauważyłem, że jak koleś się zatrzymał samochodem na tym pasie koło przystanku to go strąbili porządnie - i bądź tu mądry.

link do SV https://goo.gl/maps/2pyOa - faktycznie, mamy XXI wiek, jak pisałem 8 lat temu ostatnio tutaj to nie było takich wynalazków.

@mp0011 - właśnie obejrzałem twoje dwa filmiki z debilami na drodze - aż mi się ciśnienie podniosło, dzięki :) (bez ironii). Sam jeżdżę na rowerze i jakby mi taki jeden z drugim zaczęli wygrażać to miałbym problemy utrzymać spokój tak jak ty. Szacun. Tępić półmózgów.
L0nger

Postprzez mp0011 » czwartek 17 września 2015, 11:23

Ciężko mi tu określić czy to bardziej wyspa, czy obszar wyłączony z ruchu... Generalnie, piesi powinni popylać pasami, a zakaz utrudniania dotyczy tych, ci mają zygzak P-17. Na prawy pas piesi teoretycznie nie powinni wchodzić poza pasami.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez kg1956 » czwartek 17 września 2015, 13:08

Moim zdaniem pdp jest niezwiązane z przystankiem i nie można go brać pod uwagę. Wspólny przystanek autobusowo - tramwajowy jest dość dziwny i nie do końca bezpieczny w tym układzie. Ja poczekałbym aż wszyscy przejdą na chodnik a tramwaj ruszy. Oczywiście w obu kierunkach.
kg1956

Postprzez L0nger » czwartek 17 września 2015, 14:52

No właśnie ja też bym tak zrobił, ponieważ jest to z pewnością bezpieczniejsze rozwiązanie. Praktycznie każdy zatrzymuje się na przeciwnym pasie zawsze, tylko dziś jednego gościa obtrąbili niesamowicie za to. Jeszcze kwestia czy piesi przechodząc z przystanku i z powrotem mają iść na pasach czy najkrótszą drogą.
L0nger

Postprzez waw » czwartek 17 września 2015, 15:06

mp0011 napisał(a):Ciężko mi tu określić czy to bardziej wyspa, czy obszar wyłączony z ruchu... Generalnie, piesi powinni popylać pasami, a zakaz utrudniania dotyczy tych, ci mają zygzak P-17. Na prawy pas piesi teoretycznie nie powinni wchodzić poza pasami.

Kiedyśw Lublinie, na pl. Dworcowym była "wysepka" złożona z wymalowanej powierzchni wyłączonej z ruchu i wetkniętego w jej środek słupka przystankowego. Stąd moje wątpliwości czy to wysepka czy nie.
Samo miejsce trochędziwne. Gdybym chciał tam wsiąść to sam miałbym wątpliwości jak zrobić to legalnie i bezpiecznie.
waw

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 września 2015, 20:32

Kretynizm drogowy... za który, jak rozumiem, 100%-ową odpowiedzialność ponosi organizator ruchu/zarządca drogi.
Po co dwa przystanki tramwajowe niemalże w tym samym miejscu?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez L0nger » piątek 18 września 2015, 09:42

A najlepsze, że przystanek w odwrotnym kierunku jest kilkadziesiąt metrów dalej i też połączony A z T. Pasażerowie autobusów muszą przechodzić przez tory. A co jak jednocześnie nadjedzie tramwaj i autobus? Paranoja.
L0nger

Powrót do Sytuacje na drodze