Czy mogę zająć od razu lewy pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogę zająć od razu lewy pas?

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 19:19

Witajcie ponowie. Następne pytanko :) Czy w tej sytuacji mogę od razu zająć lewy pas? Chcąc oczywiście skręcić w lewo. Czy muszę jednak ten prawy zająć i później zmienić dopiero na lewy? Bo tam jak widać jest mało miejsca i duży ruch a skręt w lewo zaczyna się przed tym budynkiem wiec na pewno utrudniłbym ruch pojazdom które chcą jechać na wprost bo zaczym bym się tam wbił na ten lewy i zanim by mnie ktoś przepuścił to wiecie...

Obrazek

Google Maps:
https://www.google.com/maps/@50.2544834 ... 312!8i6656
WiecznyKursant

Re: Czy mogę zająć od razu lewy pas?

Postprzez sakuwbarakushow » wtorek 15 września 2015, 19:21

Powiem tak jak będziesz jeździł bez L na dachu nic nie stoi na przeszkodzie od razu wbijać na lewy .. a z L na dachu to nie wiadomo co egzaminatorowi odbije ... ;)
sakuwbarakushow

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 19:32

Kurczę, ale według prawa drogowego raczej nie popełnię żadnego błędu wjeżdżając od razu na lewy? Nie ma tam zakazujących znaków pionowych czy poziomych. :?
WiecznyKursant

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 20:04

Wychwyciłem dwóch którzy wjechali na lewy od razu. Inna perspektywa. Być może ten drugi po prostu pojechał jak ten pierwszy i obaj popełnili błąd lub faktycznie taki wjazd jest dozwolony. Sam już nie wiem. :oops: :shock: :? :hmm: :help:

Obrazek

Może ktoś się wypowie z okolic lub z doświadczeniem? :)
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » wtorek 15 września 2015, 20:07

Masz prawo, z zachowaniem zasad pierwszeństwa odpowiednio wcześnie zająć pas do skrętu. Po to on jest.
Jest to na pewno lepsze wyjście, niż zmienianie go w ostatniej chwili, tuż przed ciągłą (i ewentualne blokowanie prawego).

Dokładnie tak samo jak na rondzie, jak chcesz jechać prosto lub w lewo, od razu zajmujesz wewnętrzny pas (z którego później odpowiednio wcześnie zjeżdżasz), a nie wjeżdżasz na prawy i dopiero z niego na lewy...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szoferemeryt » wtorek 15 września 2015, 20:14

Co wskazuje na to że skręcając w prawo wjeżdżam na drogę jednokierunkową?
szoferemeryt

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 20:18

szoferemeryt nic nie wskazuje bo tam jest tylko ustąp pierwszeństwa, zakaz, i przejście dla pieszych. + za spostrzegawczość ale trochę odbiegasz od tematu :P
Takie są Katowice, pełno skrzyżowań, tabliczek, objazdów i nawet doświadczeni kierowcy się gubią czasami...

mp0011 prawdopodobnie masz rację, dzięki :thumb2: Najwyżej dam znać jak instruktor lub egzaminator będzie miał inne zdanie. ;)
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » wtorek 15 września 2015, 20:20

• Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 20:25

O cholera mp0011 jak żeś ty to znalazł :) Ale dodali to dopiero w 2015 roku. Znak informujący o drodze jednokierunkowej i zakaz zatrzymywania się. :P
WiecznyKursant

Postprzez szoferemeryt » wtorek 15 września 2015, 20:26

Szukałem i nie znalazłem. Musiał być dobrze ukryty.
szoferemeryt

Postprzez sakuwbarakushow » wtorek 15 września 2015, 20:28

Ja o tym wiem, Ty też wiesz, ale wiesz też o tym, że w Polsce chodzi o bicie kasy a nie o bezpieczeństwo na drogach ... ;) Czy o to abyś zdał egzamin ... uwalą Cię na byle czym tylko po to aby więcej kasy wydrzeć, także trzeba uważać bardzo na to co się robi aby nie popełnić błędu który będzie skutkował przerwaniem egzaminu.

Bezpieczniej - oczywiście na egzaminie, zjechać na prawo i po chwili wbijać na lewy - to 2x szansa na wymuszenie ;) - dlatego chcą abyś tak wykonywał zadanie - teraz już jasne, nie ? :)
sakuwbarakushow

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 20:37

sakuwbarakushow no masz rację. Egzamin praktyczny w PL zdaje się przeciętnie za 3 czy 4 razem. Ale ja się uparłem i chcę zdać za 1 ;) Dlatego śledzę całe okolice Katowic tam gdzie najczęściej L jeżdżą.

Bezpieczniej - oczywiście na egzaminie, zjechać na prawo i po chwili wbijać na lewy - to 2x szansa na wymuszenie ;) - dlatego chcą abyś tak wykonywał zadanie - teraz już jasne, nie ? :)

Wszystko jasne.

Zapytam się jeszcze instruktora jak będzie najlepiej zrobić to na egzaminie, jazdy mam jutro także dam wam znać wieczorkiem :)

Szukałem i nie znalazłem. Musiał być dobrze ukryty.

szoferemeryt te zdjęcia z 2013 i 2014 nie zawierają jeszcze tego znaku, a powinien on być od początku.. i pomyśl że to tylko jedno z licznych skrzyżowań gdzie brakuje właśnie takich znaków czy innych... :shock:
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » wtorek 15 września 2015, 20:40

A jaka będzie podstawa oblania? Z ciekawości pytam... O ile oczywiście ustąpi pierwszeństwa.

Zajęcie lewego pasa jest NAKAZANE przez UPRD.

Art. 22.2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
mp0011

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 20:50

ok, to wszystko wyjaśnione. :spoko: Co do ustąpienia pierwszeństwa to rzecz pierwszorzędna bo jest tam znak poziomy i pionowy wiec raczej ciężko to przeoczyć.
mp0011 dzięki za pomoc!
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » wtorek 15 września 2015, 21:06

Jakby oblał za coś takiego, zapytaj się go jak z tego (https://www.google.pl/maps/@52.249679,2 ... 312!8i6656) miejsca skręcić na najbliższym skrzyżowaniu w lewo.
Skakać z pasa na pas trzy razy na dystansie 10m zanim zacznie się linia ciągła?

Jedyne, na co jeszcze musisz uważać to odpowiednie kierunkowskazy. Niby ważniejszy jest manewr skrętu i go powinieneś sygnalizować, ale skoro skręcasz z nakazu, więc ten manewr jest oczywisty, w przeciwieństwie do zmiany pasa ruchu... Skonsultuj to z instruktorem najlepiej. Bo można to zrobić na kilka sposobów, a przepisy nie regulują tego jednoznacznie.
Ostatnio zmieniony wtorek 15 września 2015, 21:08 przez mp0011, łącznie zmieniany 1 raz
mp0011

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze