Czy w tej sytuacji możemy przekroczyć podwójną ciągłą?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy w tej sytuacji możemy przekroczyć podwójną ciągłą?

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 18:53

Cześć, mam pytanie dot. jednego ze skrzyżowań w Katowicach. Czy w tej sytuacji można przekroczyć podwójną chcą skręcić w lewo i czy np. samochód który stoi po naszej prawej może również przejechać przed podwójną na wprost? Dodam że jadąc tą drogą jest tylko zakaz skrętu w prawo nie w lewo.

Obrazek

LEGENDA:
Zielony - zaznaczyłem według mnie poprawny tor jazdy
Czerwony - to my chcący skręcić w lewo
Pomarańczowy - samochód chcący jechać na wprost

Dodaje mapkę Google (live)

https://www.google.com/maps/@50.2539166 ... 312!8i6656
WiecznyKursant

Re: Czy w tej sytuacji możemy przekroczyć podwójną ciągłą?

Postprzez Makabra » wtorek 15 września 2015, 18:55

Tylko zielony tor jest poprawny. Wszystkie kombinacje z jazdą po ciągłej niedopuszczalne.
Makabra

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 19:05

Dzięki. Chciałem się upewnić w 100% ;)
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » wtorek 15 września 2015, 19:24

A czy nie powinno to być potwierdzone jeszcze znakami pionowymi?
Starczy że trochę napada śniegu i linii nie widać...

Starczyło by przecież zamiast zakazu skrętu w prawo dać nakaz jazdy prosto. Podobnie ten wyjazd z prawej powinien mieć nakaz skrętu w prawo.

Moim zdaniem, zmyła się po prostu z białych linii czarna farba, która robiła przerwy umożliwiające skręt...
Tu jeszcze widać resztki: https://www.google.com/maps/@50.2539315 ... 312!8i6656

...co nie zmienia faktu, że podwójnej ciągłej się nie przekracza.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 20:59

mp0011 powinno być tam więcej znaków, tak jak napisałeś, później egzaminator będzie kazał skręcić w lewo a się okaże że nie wolno i egzamin oblany.

Tutaj też widać te czarne 3 paski ledwo.., nie wiem do czego one służą, czy właśnie do informowania o tym że można przekroczyć w tym miejscu tą ciągłą czy jednak nie...

https://www.google.com/maps/@50.2539191 ... 312!8i6656

Poza tym ten znak informujący o drodze jednokierunkowej jest ustawiony blisko krawędzi i wygląda to tak jakby miał informować pojazdy jadące na wprost a nie skręcające w prawo. No ale to tylko takie moje domysły.
WiecznyKursant

Postprzez WiecznyKursant » wtorek 15 września 2015, 21:06

ok, zobaczcie jak to wygląda tutaj, zdjęcie z czerwca 2013.

Tu już widać że tą linię można przekroczyć czyli post wyżej miałem rację odnośnie tego znaku informacyjnego... na zdjęciach z 2014 jest ta linia zamazana... :roll: ciekawe jak wygląda to teraz, muszę się tam przejechać i zobaczyć...

Obrazek

I weź tu zdaj egzamin jak tu tyle bubli na drodze...
WiecznyKursant

Postprzez mp0011 » wtorek 15 września 2015, 21:34

To jeszcze pikuś.

W Warszawie są miejsca, gdzie są jednocześnie widoczne trzy różne, sprzeczne organizacje ruchu:
- aktualna białą farbą,
- stara przykryta czarną (ale odbija światło, więc doskonale ją widać w nocy pod kątem, lepiej niż tą białą)
- tymczasowa żółta (zrobiona tak, że w nocy nie widać różnicy w kolorze)

Są też miejsca, gdzie aktualna organizacja jest w nocy prawie niewidoczna, a widać tylko starą zamazaną czarnym asfaltem - idealnie odbija się w nim światło latarni tak, że wydaje się aż biały.

I mandat za jazdę po obszarze wyłączonym z ruchu, lub skręt z pasa do jazdy na wprost...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez WiecznyKursant » środa 16 września 2015, 16:12

Właśnie miałem jazdy i konsultację z instruktorem. Potwierdzam że w tym miejscu można przejeżdżać. Linie wyglądają tak jak na zdjęciach z 2013 czyli są dobrze widoczne.

Można skręcać w lewo jak i przejechać na wprost. :thumb2:
WiecznyKursant

Powrót do Sytuacje na drodze