Dwie sytuacje - jak to jest?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Dwie sytuacje - jak to jest?

Postprzez MarekS » piątek 18 listopada 2005, 20:35

Jeszcze 2 trefne sytuacje :

rys 1 . http://img297.imageshack.us/my.php?image=kon4ig.jpg
fioletowa strzalka na aucie oznacza kierunek jazdy samochodu natomiast strzalki odwzorowuja identycznie jak na drodze,teraz pytanie czy to ulica jednokierunkowa,nie ma zadnego znaku pionowego a przy wjezdzie nie mam prawa wiedziec ze na koncu te jezdnie "zamyka" ciagla od zewnatrz :| . Ogolnie to parking kolo hipermarketu .

rys 2 http://img114.imageshack.us/my.php?image=what5xi.png
jade dwupasmowką ,na przelaczce to jedyne znaki jakie sa,czy wyprofilowanie zabrania mi zawracania gdy bede jechal po prawej stronie lewym pasem ?

:(
MarekS

Postprzez jjaacc » piątek 18 listopada 2005, 21:37

Jeżeli chodzi o dojeżdżanie na tym parkingu. To nie jedź po tych stanowiskach. Służą one do parkowania a nie do jazdy.
Przy ostatnim obrazku profil pasów dzielących jezdnie nie ma nic do rzeczy.
jjaacc

Postprzez MarekS » piątek 18 listopada 2005, 21:50

Te miejsca to pola do parkowania i po nich nie mam zamiaru jechac,tylko czy gdy egzaminator nakaze mi skrecic w lewo to mam trzymac sie lewej krawedzi czy prawej i o to chodzi,czy te jezdnie traktowac jako jedno czy dwukierunkowa ? Jakie znaczenie maja te biale duze strzalki na jezdni,po co sa ?
MarekS

Postprzez mazak » piątek 18 listopada 2005, 22:10

Znaki poziome które narysowałeś wskazują, że jest to ulica jednokierunkowa (chyba po po Twoich strzałakach to nie wiem :( ) Nie masz zdjęcia ? Egzaminator nie ma prawa wjechac na parking przy hipermarkecie - teren prywatny. Zdarzały się u nas przypadki, że ochrona wyganiała egzamin i to skutecznie. Poza tym jeśli jest to parking to właściciel drogi ma prawo oznakować ją jak chce, np. uzywając strzałek bez znaków pionowych. związku z tym jest to jeden kierunek jazdy.
JEŚLI WIERZYSZ, ŻE NIE MA RZECZY NIE MOŻLIWYCH. TO TRZAŚNIJ OBROTOWYMI DRZWIAMI
mazak

Postprzez Sławek_18 » piątek 18 listopada 2005, 22:24

w tej drugiej sytuacji napewno nie ma zakazu skrecania? ?
Bo nie widzialem jeszcze tak uksztaltowanej zatoczki w ktorej mozna (jak na rys) zawracac, Moze sie pomyliles z tym wyprofilowaniem, bo to wskazuje na przelaczke jednokierunkowa.
Takze cos z tym jestnie tak.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez MarekS » piątek 18 listopada 2005, 22:32

mazak napisał(a):Znaki poziome które narysowałeś wskazują, że jest to ulica jednokierunkowa (chyba po po Twoich strzałakach to nie wiem :( ) Nie masz zdjęcia ? Egzaminator nie ma prawa wjechac na parking przy hipermarkecie - teren prywatny. Zdarzały się u nas przypadki, że ochrona wyganiała egzamin i to skutecznie. Poza tym jeśli jest to parking to właściciel drogi ma prawo oznakować ją jak chce, np. uzywając strzałek bez znaków pionowych. związku z tym jest to jeden kierunek jazdy.

Moj instruktor mowil ze to dwukierunkowa,choc znow niepewnym tonem,mimo ze poddawalem w watpliwosc to stwierdzenie mowiac ze chyba te strzalki oznaczaja iz droga biegnie w jednym kierunku,odpowiedzial ze to sa tak narysowane strzalki, a nie ma znaku pionowego . Postaram sie pozyczyc aparat i zrobic fotke . Wiem tez na pewno ze egzaminatorzy jezdza pod hipermarketem bo jest jeden chwyt ( instruktor mi o nim mowil ) w ktorym egzaminatorzy mowia zeby sie kierowac na Rzeszow ( na znaku informacyjnym jest strzalka w lewo przy miescie "Rzeszow" ) a obok jest znak nakazu jazdy w prawo :) .
Te duze strzalki sa na srodku jezdni koloru bialego,,a ta fioletowa to narysowana przeze mnie by bylo wiadomo w ktora strone jechalismy .

Slawek :

Na pewno nie ma znakow,moj instruktor sie troche zafrasowal i zastanawial czemu nie ma ciaglej linii na lewej krawedzi lewego pasa po prawej stronie, gdy go spytalem co mam poczac w sytuacji w ktorej egzaminator kaze mi zawrocic na na najblizszym skrzyzowaniu,,odpowiedzial ze nie slyszalem by egzaminatorzy mowili przed tym skrzyzowaniem "prosze zawrocic na najblizszym skrzyzowaniu" .
A wyprofilowanie jest bardzo wyrazne ze przy zbyt ciasnym wejsciu moznaby wjechac w szpic .
Ostatnio zmieniony piątek 18 listopada 2005, 22:43 przez MarekS, łącznie zmieniany 1 raz
MarekS

Postprzez ella » piątek 18 listopada 2005, 22:39

Mnie też to wyglada na przełaczkę jednokierunkową. Po pierwsze wyprofilowanie tylko dla jednej strony.
Linia ciągła po prawej stronie między dwoma pasami też swiadczyłaby, że tylko samochody z tamtej strony zawracają i dla bezpieczeństwa, żeby nie wyjeżdzały na prawy skrajny pas zrobili linię ciagłą między pasami.
No i jest jeszcze znak C-9, nakaz jady z prawej strony znaku. Nie wiem ale wydaje mi się, że on obowiązuje dla samochodów z prawej strony - czyli mamy jechać prosto. Ale tu nie jestem pewna :oops:

Moj instruktor mowil ze to dwukierunkowa,choc znow niepewnym tonem,mimo ze poddawalem w watpliwosc to stwierdzenie mowiac ze chyba te strzalki oznaczaja iz droga biegnie w jednym kierunku,odpowiedzial ze to sa tak narysowane strzalki, a nie ma znaku pionowego .

Parking to teren prywatny na którym nie obowiazują przepisy ruchu drogowego, Czyli nie musi byc znaków pionowych a tylko poziome. Strzałka oznaczakierunek jazdy, zwłaszcza, że na końcu masz linię przerywaną i ciagłą. Czyli z tamtej strony nie da rady wjechać
Ostatnio zmieniony piątek 18 listopada 2005, 22:45 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez mazak » piątek 18 listopada 2005, 22:41

Ja znów do rys. 1 - zwróć uwagę, czy przy wjeździe w przedmiotowy "parking" są znaki strefowe, to te namalowane na prostokątnych tabliczkach, jeśli tak jest całkiem możliwe że to jest jednak jeden kierunek. Właściciel drogi ma w obowiązku oznakować wtedy kierunek jazdy strzałkami - nie musi znakami. Ze względu na małą prędkość przejazdu, np. nie musi stawiać znaku ostrzegającego o progu zwalniającym, ale musi go oznakować liniami poziomymi. Moje pytanie brzmi:
- Czy Twój fragmentaryczny rys. przedstawia tylko część parkingu ? Tzn czy obok jest podobny układ z miejscami parkingowymi i strzałkami w odwrotną stronę ?
mazak

Postprzez mazak » piątek 18 listopada 2005, 22:53

Co do rys. 1 - uwaga końcowa
Jeśli poprawnie narysowałeś jezdnię po prawej stronie - to widzę, że tam jest linia jednostronnie przekraczalna, co oznacza iż nie można skręcać w lewo na ten parking - musi byc tam zakaz skrętu albo był tylko ktoś go rąbnął :lol: :lol:
mazak

Postprzez scorpio44 » sobota 19 listopada 2005, 00:19

ella napisał(a):No i jest jeszcze znak C-9, nakaz jady z prawej strony znaku. Nie wiem ale wydaje mi się, że on obowiązuje dla samochodów z prawej strony - czyli mamy jechać prosto. Ale tu nie jestem pewna :oops:

Ja właśnie mam wątpliwości i się zastanawiam, czy znak C-9 w tym miejscu nakazuje jazdę prosto, bo trzeba go minąć z prawej strony. Przypuszczam, że mądre głowy projektujące oznakowanie tego skrzyżowania tak właśnie uznały i dlatego nie postawiły zakazu zawracania, ja jednak raczej bym rozumował, że MIJAJĄC ten znak C-9 muszę być z prawej strony. A jeżeli chcę zawrócić, to go nie mijam, więc zawrócić mogę. Ale też nie jestem tego do końca pewien.

A jeżeli chodzi o pierwszy rysunek i te strzałki, to chciałem tylko zaznaczyć, że w Kodeksie nie ma znaku poziomego informującego o ruchu jednokierunkowym. Strzałka na wprost oznacza nakaz jazdy prosto (czyli znak P-8 ).
Jest to droga niepubliczna, więc niekonwencjonalne oznaczenia wchodzą w grę. Ale moim zdaniem nie powinno się malować znaku poziomego, który jest w Kodeksie, i przypisywać mu innej roli, niż jest mu przypisana.
scorpio44

Postprzez MarekS » sobota 19 listopada 2005, 03:36

Porwalem sie na dokladne odwzorowanie tej sytuacji,czyli http://img300.imageshack.us/my.php?image=pyt3kz.jpg .

Brazowa kreska oznacza kostke brukowa kilkucentymetrowej szerokosci, fioletowa kreska oznacza prog zwalniajacy, pod znakiem progu zwalniajacego, zamiast litery X jest znak ograniczajacy predkosc 20 km/h a zamiast litery Y jest tabliczka ze wjezdzamy do strefy parkingu niestrzezonego .

Mazak gdy bede jechal z lewej strony do prawej to nie mam prawa wiedziec czy tam jest linia jednostronnie przekraczalna,czyli te znaki poziome oznaczaja ze to droga jednokierunkowa ?
MarekS

Postprzez kopan » sobota 19 listopada 2005, 09:50

MarkuS
Jeśli chodzi o parking to te strzałki to radosna twórczość hipermarketu i instruktor powiedział ci dobrze, że to dwukierunkowa jezdnia.
Ty masz stosować się do przepisów ruchu a nie do czyjegoś widzimisię.
W drugim przypadku można zawrócić, bo nie ma zakazu zawracania.
Rysunki przedstawiają buble w oznakowaniu drogi i placu.

Ps. Mazak o jakich znakach strefowych mówisz????
Gdzie znajdę przepis o takich znakach i o bliżej niezdefiniowanych strzałkach???
kopan

Postprzez ella » sobota 19 listopada 2005, 12:50

kopan napisał(a):MarkuS
Jeśli chodzi o parking to te strzałki to radosna twórczość hipermarketu i instruktor powiedział ci dobrze, że to dwukierunkowa jezdnia.
Ty masz stosować się do przepisów ruchu a nie do czyjegoś widzimisię.

Przepisy Kodeksu drogowego dotyczą poruszania się po drogach publicznych. A parking jest drogą niepubliczną.

Mówi o tym Kodeks drogowy w pierwszym artykule (pkt 1): "Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania (...)."

Zasady poruszania się po parkingach nie są takie oczywiste. W rozstrzyganiu wątpliwości starają się czasami pomóc sami właściciele parkingów. Na niektórych parkingach widnieją tablice informacyjne: "Na obszarze parkingu dla klientów obowiązują przepisy kodeksu drogowego". Na innych są wymalowane znaki według ich widzimisię :wink:

- Taką tabliczkę należy zrozumieć tak, że właściciel drogi niepublicznej, jaką jest parking, nie wyznacza specjalnego sposobu poruszania się po niej i zdaje się na ogólne zasady kodeksu drogowego. .

Tak więc Kopan właściciel sklepu mógł sobie namalować co chciał i strzałka oznacza kierunek w jakim mamy jechać.
Zwłaszcza, że w tym narysowanym przypadku z drugiej strony nie ma wjazdu w ta alejkę. Więc skąd tu droga dwukierunkowa.
Marek radziłabym ci zmienić instruktora bo widząc po tym jak on cię uczy to nam do niego watpliwości.
ella
Moderator

Postprzez miros » sobota 19 listopada 2005, 13:09

no wlasnie z hipermarketami jest czesto problem. w razie stluczki, ciezko jest ustalic winnego. jeden moze twierdzic, ze jechal zgodnie z przepisami ruchu drogowego, a drugi powie, ze jechal tak jak hipermarket sobie ustawil. no i mamy problem :/ czesto jest jeszcze tak, ze hipermarkety nie chca dawac do wgladu planow organizacji ruchu na parkingu.

trak czy inaczej, parkingi supermarketowe zaliczaja sie do drog niepublicznych i obowiazuja tam takie zasady jakie ustala wlasciciel.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez mazak » sobota 19 listopada 2005, 14:44

Kopan, Ella ma rację i oto chodzi, że znaki strefowe stosuje się do dróg niepublicznych i właściciel takiej drogi może je ustawić w/g swojego pomysłu. W tym przypadku właściciel drogi wpadł na pomysł, że strzałka namalowana przez niego wystarczy do ukierunkowania ruchu w jednym kierunku. I jest to jednokierunkowa - skrecamy z lewej krawędzi :wink:
mówię o takich znakach:
Obrazek Strefa ograniczonej prędkości
Znak ten oznacza wjazd do strefy w obszarze zabudowanym, w której obowiązuje zakaz przekraczania prędkości, określonej na znaku przez liczbę kilometrów na godzinę
Dlatego właściciel drogi może stawiać takie np znaki jak ten:
Obrazek
mazak

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze