zawracanie a pierszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zawracanie a pierszeństwo

Postprzez monika46 » sobota 12 września 2015, 14:31

Mam pytanie dot. zawracania.
Jeśli jedziemy drogą i mamy zwykłe skrzyzowanie to wolno nam na nim zawrócić? A jeśli ma 4 pasy to mogę zjechać na prawy aby się zmieścic i nie wycofywać?

Czy musi być lewoskręt? A jak jest normalne światło zielone to wolno nam zawracać? Czy tez na jedni musi być namalowana strzałka do zawracania, znak informujący że można zawracać?

A jeśli sygnalizacja pokazuje tylko zielone strzałka w lewo (bez zawracania ) i mamy 2 pasy do skrętu to z lewego zewnętrznego mogę zawrócić? Jesli się mogę spytać dlaczego nie jeśli z przeciwka mają czerwone a jadące auta z prawej mają zieloną strzałkę i czerwone światło?

A jeśli zawracam nie na zielonej strzałce do zawracania bo wtedy jest bez kolizyjnie ale na zielonym świetle to ja mam pierwszeństwo przed pojazdem wjeżdżającym z lewej na skrzyżowanie który skręca w prawo w tą drogę co ja chce zawrócić czy on ma pierwszeństwo?
Zakładamy że ma zielone światło albo czerwone i zieloną strzałkę.

Prosiła bym o wytłumaczenie. Ogólnie to mało jest w mieście skrzyżowań zezwalających legalnie zawrócić.
monika46

Re: zawracanie a pierszeństwo

Postprzez lith » sobota 12 września 2015, 15:19

monika46 napisał(a):Mam pytanie dot. zawracania.
Jeśli jedziemy drogą i mamy zwykłe skrzyzowanie to wolno nam na nim zawrócić?

Jak nie utrudnisz innym ruchu i nie spowodujesz zagrożenia to możesz.

monika46 napisał(a):A jeśli ma 4 pasy to mogę zjechać na prawy aby się zmieścic i nie wycofywać?

jak nie ma wymalowanych strzałek to możesz - oczywiście tak jak wyżej - jak nikomu nie utrudnisz ruchu i nie spowodujesz zagrożenia

monika46 napisał(a):Czy musi być lewoskręt?
Nie musi, ale jak jest znak 'zakaz skrętu w lewo' to nie można zawracać.

monika46 napisał(a):A jak jest normalne światło zielone to wolno nam zawracać?

Można. Jak nie masz wymalowanych strzałek to z każdego pasa, jak wymalowane to tylko z lewego skrajnego do skrętu w lewo.

monika46 napisał(a):Czy tez na jedni musi być namalowana strzałka do zawracania, znak informujący że można zawracać?
Nie musi.

monika46 napisał(a):A jeśli sygnalizacja pokazuje tylko zielone strzałka w lewo (bez zawracania ) i mamy 2 pasy do skrętu to z lewego zewnętrznego mogę zawrócić?
Nie, jeśli masz sygnalizacje S-3 (ze strzałkami) to w lewo to nie możesz zawracać z pasa do skrętu w lewo. Musi być pas do zawracania.

monika46 napisał(a):Jesli się mogę spytać dlaczego nie jeśli z przeciwka mają czerwone a jadące auta z prawej mają zieloną strzałkę i czerwone światło?
Bo np. samochody z lewej mają czerwone i zieloną strzałkę S-2, a piesi na drugiej jezdni zielone.

monika46 napisał(a):A jeśli zawracam nie na zielonej strzałce do zawracania bo wtedy jest bez kolizyjnie ale na zielonym świetle to ja mam pierwszeństwo przed pojazdem wjeżdżającym z lewej na skrzyżowanie który skręca w prawo w tą drogę co ja chce zawrócić czy on ma pierwszeństwo?
Zakładamy że ma zielone światło albo czerwone i zieloną strzałkę.
Zielonego napewno nie mają, a na strzałce warunkowej muszą Ci ustąpić
lith

Postprzez dylek » sobota 12 września 2015, 15:53

lith napisał(a):
monika46 napisał(a):A jak jest normalne światło zielone to wolno nam zawracać?

Można. Jak nie masz wymalowanych strzałek to z każdego pasa, jak wymalowane to tylko z lewego skrajnego do skrętu w lewo.

Do tego wpisu mam zastrzeżenie...
https://goo.gl/maps/J5Fb5
Jak widać "zwykłe" zielone, brak zakazów...bez wymalowanych strzałek....ale nie radzę próbować zawracania z prawego :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » sobota 12 września 2015, 23:20

jak będzie pusto i nikomu nie utrudnisz to czemu nie? ;) Na tym konkretnym skrzyżowaniu zawracanie z prawego 'na raz' wydaje się mi lepszym pomysłem niż startowanie z lewego 'na 3', czy z lewego zahaczając o ciągłe na poprzecznej (tzn to nie jest takie głupie, ale już nieprzepisowe). Chyba że czegoś nie widzę.
lith

Postprzez monika46 » niedziela 13 września 2015, 12:29

Dzięki serdeczne :hmm:
ale nie rozumiem tej sytuacji większość skrzyżowań ma zieloną strzałkę to nie wolno mi zawracać dlaczego jeśli skręcający w prawo i to nie mają zielonego tylko czerwone i zieloną warunkową wiec i to muszą mnie przepuścić? A przecież skręcając w lewo i to musimy przepuścić pieszych bo mają zielone
monika46

Postprzez lith » niedziela 13 września 2015, 22:42

Jak masz zielona strzałkę S-3 to nikt na Twojej drodze nie ma zielonego. Piesi też nie. Dlatego bezkolizyjne.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze